Зареждане

Грижите ли се за здравето на простатата?

Грижите ли се за здравето на простатата?
Публикувано на: Декември 9, 2021 в 09:17 ч
Здравето на простатната жлеза не е шега работа, макар и тя да нещо много мъничко в мъжкото тяло. Тя е с размери на орех и задачата ѝ е да произвежда секрет, който подхранва и транспортира спермата. Около 30% от течноста при еякулация всъщност идва от простатата. С този интересен факт може да впечатлите всяка дама на първата ви вечеря.

Интересното при простатната жлеза е, че тя продължава да расте по малко след пубертета. Понякога обаче расте и повечко. И понеже е близо до уретрата, една подута простата може да наруши или блокира потока от урина. Това се нарича простатна хиперплазия или BPH на английски. С две думи - пикаенето става трудно. А също може да има проблем и с ерекцията.

Освен това простата е склонна да образува ракови клетки. Това е най-често срещания рак при мъжете и втория най-смъртоносен рак при мъжете след белодробния.

Как да защитим простатната жлеза?

Един от начините е с антиоксиданта ликопен, който е част фитонутриенти наречени каротеноиди. Простата много обича ликопен. Простата много обича и да я гъделичкат, но това е друга тема. Излседванията показват, че мъже, които имат добро съдържание на ликопен в кръвта са с по-нисък риск от рак на простатата.

Ликопенът има и много други ползи за здравето. Особено при репродуктивните способности на мъжа. Той помага и за защита на клетките в простата от оксидативния стрес и увеличава качеството и подвижността на сперматозоидите.Как да си набавим ликопен?

Ликопен се съдържа в доматите, особено в сготвените домати. Но има и друг богат източник на ликопен и това е динята. Динята съдържа около 40% повече ликопен от суровите домати.

Проблемът е, че трябва да се тъпчем доста често с диня, за да усетим здравословните ефекти на ликопена.

Други добри източници на ликопен са розов грейпфрут, папая и сушени кайсии.


Разбира се винаги можем да си го набавим и от хранителни добавки, но те не се усвояват толкова пълно, колкото от натуралните източници.

Най-добрият вариант е да се комбинират натурални източници на ликопен с добавки за оптимално усвояване и поддържане на добри нива ликопен в тялото.

Друга ефективна хранителна добавка, която е екзотична за нашите страни, но пък се продава в различни форми  са плодовете на палмата сао палмето. Това е и една от основните съставки на много лекарства за простата при вече настъпили проблеми.

Те са източник на биологично активни вещества с изразен положителен ефект върху пикочните пътища и репродуктивната на мъжа. Насърчават нормалния поток на урината, намалява честотата на нощното уриниране и имат благоприятно въздействие върху сексуалните способности.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес