Зареждане

Колко яйца на ден е безопасно да ядем?

Колко яйца на ден е безопасно да ядем?
Публикувано на: Март 21, 2020 в 09:42 ч
Изглежда всяка седмица излиза някакво ново проучване за яйцата - някои твърдят, че са полезин, други вярват, че застрашават здравето. Още по-голям е броят на хората обаче, които приемат, че яйцата са полезни само ако се консумират в ограничено количество.

До момента не бяхме съвсем сигурни точно по колко яйца препоръчват експертите да се ядат, но според данните от канадския McCaster University изглежда, че правилното количество е едно яйце на ден.

Проучването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показва, че консумирането на едно яйце дневно не увеличава риска от сърдечни заболявания. И за да бъдат сигурни, че резултатите им са достоверни, учените са разгледали консумацията на яйца сред 146 000 души от 21 страни, като също са разгледали и повече от 31 000 души със сърдечни заболявания. Изводът е, че сред хората, които са приемали по 7 или по-малко яйца на седмична база, рискът от сърдечни заболявания и смърт не били по-високи

"Умерената консумация на яйца, която за мнозинството се равнява на едно яйце дневно, не увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и смърт, дори и в миналото човек да е имал подобни проблеми или диабет." - разказва mahshid Dehghan, автор на проучването.

Знаем, че яйцата съдържат жизненоважни хранителни вещества и се свързват дори с повишаването на тестостерона при мъжете. Не е и тайна обаче също, че много хубаво не е на хубаво.
 

 
Но защо на човечеството му трябваше толкова време, за да стигне до заветното количество яйца, които можем да консумираме в рамките на седмица?

Учените споделят, че данните, използвани за предишните проучвания, винаги са били по-малко и само от някои страни - за разлика от настоящето, за което са взети предвид значително по-голям брой хора от различни националности.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес