Зареждане

Важен минерал, но с чест дефицит при спортуващите - магнезият

Важен минерал, но с чест дефицит при спортуващите - магнезият
Публикувано на: Март 31, 2012 в 08:22 ч

Сандвичите и бирата са идеалните храни за уикендите, но те са също и перфектна формула за постигнае на дефицит на магнезий. И ако често прибягвате до консумирането им, а не си набавяте достатъчно от споменатия минерал, вероятността от дефицит е голяма.

Определено магнезият не е толкова известен като калция или желяозото, но е не по-малко важен за диетата: според скорошни проучвания ниските нива на лекия минерал са свързани с големи проблеми като безпокойство, депресия, шизофрения, диабет тип 2 и рак на дебелото черво. Според други изследвания има връзка между магнезия и реакцията при стерсови ситуации, но върху това има още какво да се проучва.

Знаете как работят нещата: в задръстване сте, закъснявате, адреналинът се покачва.

"Тази реакция забързва много целия метаболизъм на тялото," казва д-р Андреа Розанов, съавтор на проучването. "А когато всичко се забърза, количеството магнезий, от който имаме нужда, се увеличава."

Но малкото наличие на минерала може да отключи и стрес.

"Хората с малко магнезий отделят повече адреналин от обичайното. Нервите прегарят, адреналина е в повече и клетките реагират доста бурно на това. С други думи, не може да се отпуснете."

Как се стига до такива ниски нива?

"Когато ядем тестени продукти, губим 75% от магнезия. С него си набавяме витамини B1, B2,  B3, желязо и фолиева киселина. Но не и цинк, магнезий и други 40 важни микроелемента. Добавяме 5, а вадим много повече."

На места се пречиства и водата, като от нея се махат калция и магнезия. Когато нивата на калций превишават с три или повече пъти нивата на магнезия, стресовия отговор на тялото се активира, което намаля нивата на магнезий още повече.

За да разрешите проблема е добре да съобразите диетата си с натовареността на ежедневието и тренировъчните ви програми. Колкото повече се потите, толкова повече магнезий изкарвате. Алкохолът също изхабява минерала.

Добрата новина е, че магнезият лесно може да се набави от храна. Ядките, бобовите храни, пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците са добър източник на магнезий.

Имайте предвид, че голяма част от качествените суплементи съдържат магнезий в съставките си, а той е и наличен в повечето мултивитамини на достатъчно добри нива. Ако решите все пак да заложите на магнезия като добавка, препоръчваме формулата на SAN - ZMA Pro, която комбинира минерала с цинк и витамин B6.

 
Независимо дали от диета или добавки, препоръчителната дневна доза е 250 милиграма.

Повече за магнезия може да прочетете от статията Магнезий - минерал с важни задачи, а също и да научите каква е ролята му при мускулните схващания.

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес