Зареждане

Трябва ли да тренираме, когато сме болни?

Трябва ли да тренираме, когато сме болни?
Публикувано на: Ноември 3, 2019 в 12:22 ч
Представи си само - за първи път се придържаш към някакъв тренировъчен план за по-дълъг период от време.

Вечер ходиш в залата, без да се съобразяваш с купонджийските планове на приятелите си. Дори успяваш и сутрин да потренираш. Но това не е всичко - продължаваш да следваш стриктно даже и специалната диета, която си си изготвил в началото на режима.

С тази инерция, която си набрал вече, нищо не може да те спре да постигнеш целите си. Докато не започнеш да усещаш някакво дразнене в гърлото. После идват и кашлицата, кихането, а накрая не можеш и да спиш. Е, честито - имаш настинка и целият ти прогрес до момента е застрашен. Какво се прави в този момент - дали е редно да пренебрегнем дискомфорта и да тренираме напук, или е по-добре да се възстановим качествено преди да продължим?

Настинките, както и други подобни леки “разболявания”, все някога се случва да те изкарат извън форма - има проучвания даже, които сочат, че американците следно настиват 2 до 3 пъти годишно. И понеже няма как да не преминеш през симптомите току-така, хубаво е да си планирал предварително какво да правиш в такъв момент с тренировките.

Ако си болен, но все пак ти се тренира, запитай се следния въпрос: Симптомите над или под врата ти са?


Ако симптомите са над врата


Като говорим за симптоми над врата, имаме предвид запушен нос, възпалено гърло и много кихане, като при настинка. В тази ситуация няма проблем да продължиш с леки до средни натоварвания.

Препоръчваме ти да използваш медикаменти, които не успиват допълнително. Стига да имаш енергия, няма проблем да си тренираш. Разбира се, хубаво е да се съобразяваш все пак и с натоварването.

Помисли също и за приятелите си в залата - мий си ръцете и забърсвай уредите след употреба. Кашляй и кихай в рамото си, вместо в шепи, за да понижиш риска от разпространението на бацилите.


Ако състоянието ти започне да се влошава, намали натоварването или приключи с тренировката преждевременно, за да не ти стане по-зле. В последствие, можеш поетапно да се връщаш към обикновения си ритъм - ако се хвърлиш на тежките тренировки, когато не се чувстваш на 100% здрав, можеш да навредиш на имунната си система, което и да забави възстановяването ти.


Ако симптомите ти са под врата


Ако симптомите ти са под врата - кашляш, не ти достига въздуха, гърдите те стягат, гади ти се, повръщаш, имаш диария или пък като цяло имаш температура и ставите те болят, то по-добре може би в този случай е да пропуснеш тренировката.

Тези симптоми могат да сигнализират за по-сериозна инфекция.

Освен това, не само че няма да можеш да направиш качествено тренировката си, но и рискуваш да си навлечеш куп други неприятности - проблеми с дишането, дехидратация, загуба на равновесие и дори загуба на съзнание.
Кои тренировки са подходящи, когато не сме в топ форма?


Типът упражнения в случая не е от чак такова значение, от каквото е натовареността. Например, ако по принцип трябва да правиш спринт, пробвай с малко джогинг вместо това. Или ако трябва да вдигаш тежести, можеш да намалиш теглото и да увеличиш повторенията - пробвай и с по-дълги почивки между сериите.

Ако ли пък тренираш в група, препоръчваме в случаите, в които не се чувстваш съвсем добре, да пробваш със соло тренировка - не забравяй, че и здравето на околните също трябва да се пази.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес