Зареждане

Дълбокият сън поддържа младостта и в напреднала възраст

Дълбокият сън поддържа младостта и в напреднала възраст
Публикувано на: Февруари 2, 2020 в 10:54 ч
С напредване на възрастта, нощите на хората обикновено започват да се изпълват с безсънни моменти по различни причини, докато накрая не загубят способността да спят дълбоко и задоволитнелно, както са го правили на младини.

Но значи ли това, че на възрастните им трябва по-малко сън? Не и според учените от UC Berkeley, които в своя материал, публикуван на 5-ти април в журнала Neuron, обясняват, че недостигът на сън в напреднала възраст повишава риска от загуба на памет, както и редица други психически отклонения.

"Почти всяко заболяване, което води до смърт в напреднала възраст, обикновено е свързано с липсата на сън" - разказва авторът на материала, Matthew Walker, професор по психология и неврология в UC Berkeley.

"Успяваме да удължаваме животите си, но не и здравето. Забелязваме, че подобряването на съня води до редица здравословни ефекти."

Освен козметичните признаци на стареенето, като бръчки и бяла коса, нарушеният сън води и до по-сериозни състояния, като Алцхаймер, сърдечни заболявания, наднормено тегло, диабет, инфаркт и други, споделя Walker.

Възрастните забелязват по-трудно ефектите от нарушения сън, в сравнение с младежите, но вече немалко проучвания доказват връзката между редица от най-наболелите проблеми на обществото ни и липсата на сън.

Преминаването от сладкия младежки сън към незадоволителния и нарушен такъв може да започне още в 30-те, полагайки основата за някои психически проблеми на по-късен етап.

И докато фармацевтите въртят обороти, обслужвайки страдащите от безсъние, Walker предупреждава, че повечето приспивателни не заместват естественото качествено наспиване.

"Не бъркайте приспиването с истински сън - не е едно и също."

В материала си за съня, Walker и колегите му, Bryce Mander и Joseph Winer цитират проучвания, включително някои свои, за да покажат, че застаряващият мозък губи способността да генерира бавни вълни, които да предизвикат дълбок и качествен сън, както и неврохимикали, които ни помагат да превключим към будно състояние.

"Частите от мозъка, които остаряват най-бързо, съвпадат с тези, които са отговорни за дълбокия сън" - коментира Mander.
 

С остаряването намаля и дълбокият сън, в който се постига максимален покой (NREM), както и мозъчните вълни, с които се свързва - в това число влизат бавните вълни и по-бързите "изблици".

При младежите комбинацията от тези вълни спомагат за пренасянето на спомени и информация от хипокампа, отговорен за краткотрайната памет, към префронталния кортекс, отговорен за дълготрайната памет.

"За съжаление, и двата вида вълни отслабват с напредване на времето - откриваме, че нарушаването на съня води и до по-слаба памет на по-късен етап от живота" - отбелязва Winer, докторант в лабораторията на Walker.

Друг недостиг на остаряването е отслабването на способността да се регулират неврохимикалите, стабилизиращи съня и спомагащи за събуждането на съзнанието от сън - галанин и орексин. Нарушението в баланса между съня и будното състояние често води до умора през деня и безсънни нощи.

Разбира се, не при всеки се проявяват същите проблеми - както някои остаряват по-доббре от други, така и сънят на някои в напреднала възраст е по-добър. Но това е тема на допълнителни проучвания.

Междувременно, някои нефармацевтични интервенции успяват да подобрят качеството на съня, като електрически стимулации за подсилване на мозъчните вълни по време на сън и прилагането на акустични тонове, действащи като метроном, забавящ мозъчния ритъм.


Популяризирането на алтернативни на медицинските решения на проблема обаче си е предизвикателство - дори и от American College of Physicians да признават, че хапчетата не трябва да са първия избор при проблеми със съня, по думите на Walker.

"Хапчетата за безсъние приспиват мозъка, но не му помагат да спи естествено. Необходими са по-добри начини за възстановяване на качествения сън и в момента фокусът ни е насочен в тази посока."

Тук е моментът да обърнем и внимание на разликата между количеството и качеството.

"Винаги се говори колко часа сън са необходими на човек" - споделя Mander. "Има го и моментът обаче, в който спиш много, но некачествено. Важно е да обръщаме по-сериозно вниманние на качеството на съня."

"Разбира се, и двете са важни - както количеството, така и качеството" - заключава Walker.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес