Зареждане

Защо трябва да се научите на самозащита

Защо трябва да се научите на самозащита
Публикувано на: Ноември 15, 2008 в 09:42 ч
Автор: Демиян Рос

Повечето хора се опитват да живеят живота си без насилие и избягват моментите на пряка конфронтация. Това е наистина прекрасно и ако можете да избегнете какъвто и да е акт на насилие, винаги го избягвайте, но това не означава да загърбите идеята да се научите на самозащита. В действителност ако направите това, ще поставите себе си и близките си в риск.

Като цяло в ежедневието си разговаряме с рационални и спокойни хора. Когато настъпи някакъв конфликт, през повечето случаи можете да изгладите разногласията си като поговорим нормално, но какво се случва когато не се разправяте с нормален човек или с нормален човек, който е стигнал до такава точка, че не му пука? Какво се случва когато някой откачи до такава степен? Какво се случва когато се изправите срещу някой, който иска това, което вие имате?

Имате избор или да отстъпите или да се биете.

Може да бъдете толкова дипломатичен, колкото искате, но всеки човек има някаква точка, при която чашата е преляла и риска не си струва саможертвата. Всеки има някого, когото цени повече от самия себе си. И когато този момент дойде и не сте поне малко подготвен, може само да пострадате. Както повечето хора и вие сигурно не одобрявате физическите сблъсъци, но това не трябва да ви спира да бъдете подготвен поне малко.
 
За тези които не им се занимава с такива бойни начинания има много готови извинения, защо не е нужно да се учат бойни изкуства за самозащита. Причината, която е най-разпространена, е че това е работа на полицията. Все пак полицаите са тренирани, имат оръжие и могат да рискуват живота си. Това колкото и да е истина дори и в най-развитите градове полицията не може да реагира веднага на всеки сигнал. Дори и да позвъните, ще им отнеме време да дойдат, а докато това стане ще сте в ръцете на престъпниците. Полицаите са за да предотвратяват конфликти, но докато те дойдат трябва да знаете какво да правите, за да оцелеете или поне да се измъкнете.

Друго оправдание правено от тези, които всячески защитавата пацифизма, е че ако се биете ще направите ситуацията още по лоша, като раздразните нападателя си. Това е абсолютна глупост - да оставите съдбата си в ръцете на някой социопат никога не е добра идея.

Истината е, че ако знаете как да се защитавате, ще увеличите шанса си за оцеляване.

Когато станете жертва на нападение от какъвто и да е тип, трябва да знаете, че в повече случаи нападателите са избрали именно вас защото мислят, че ви превъзхождат с нещо и ще могат да изпълнят плановете си бързо, безболезнено и както те искат. От вас зависи да им докажете обратното, и ако знаете как да се биете, те ще бъдат изненаданите. Колкото по-скоро започнете контраатаката и направите плановете им трудни за изпълнение, вероятността да избягат още в началото е голяма. Колкото повече време минава в конфликт, толкова повече престъпниците биха искали да се махнат. Като хищници, престъпниците искат лесни жертви. Слаби, малки и с голяма плячка.

Все още има хора, които се правят на морални и твърдят, че упражнят ли насилие, стават толкова лоши, колкото и нападателите им и не искат да правят по-големи проблеми. Това в повечето случаи не е така и всеки го знае.

Всеки измислен побойник ще продължи да бие децата, докато някой ден някой не му отвърне със същото. Бойните изкуства не ви учат да бъдете насилник, не са нещо лошо и в повечето случаи не се практикуват от хора, които се радват да нараняват другите. Напротив, бойните изкуства ви карат да сте по спокоен, уверен и подготвен. Те учат да се планира най-лошото, но в същото време да се целите към по-доброто. Когато разберете това и имате уменията, зависи само от вас как да ги използвате и ако защитавате вас и по-слабите от вас, не правите нищо лошо.

Някой ден е възможно това да ви се наложи. Както известната мисъл за пистолета която гласи "По-добре да го имате и да не ви потрябва, от колкото да ви трябва, но да го нямате."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес