Зареждане

Магнезий - минерал с важни задачи

Магнезий - минерал с важни задачи
Публикувано на: Юли 11, 2008 в 14:23 ч
Снимка: pixabay.com

Магнезият е минерал, който в природата се намира най-често под формата на различни химични съединения с калция. Има го в морската вода, минералните извори и в зеления пигмент на растенията. Общоизвестно е, че магнезият е жизненоважна съставка в човешкия и животинския организъм, както и че е необходим за дейността на около 300 различни ензими. В човешкия организъм се съдържат средно между 24-30 грама магнезий. Около 60 % от общото съдържание му се намират в костите, 35 % в скелетната и сърдечната мускулатура, а останалата част - в черния дроб, бъбреците и мозъка, както и в еритроцитите. Равновесието на магнезия в тялото се регулира от червата и бъбреците. Благодарение на резервите в костите и на регулаторния механизъм в бъбреците, тялото може да компенсира недостатъчното внасяне на магнезий и за по-дълъг период от време.

Преди петдесетина години за магнезия са били известни следните три факта:
• че е необходим за растежа
• че е важен активатор на много ензими, участващи в метаболизма
• че се прилага в лечението при прекомерно отделяне на жлъчна киселина и обстипация

Много симптоми, с които е съпроводена липсата на магнезий биват открити едва в по-ново време. Известно е, че при липса на магнезий се появяват отпадналост, мускулни спазми, нарушения в сърдечната дейност, раздразнителност и главоболие. Липсата също може да доведе до засилено съсирване на кръвта, особено при вече увредени кръвоносни съдове.

По-новите изследвания показват, че не бива да се пренебрегва връзката между липсата на магнезий и появата на:
• ангина пекторис и остър инфаркт на миокарда
• увреждания на вътрешните стени на кръвоносните съдове
• нарушен метаболизъм на гликозата
• увеличен оксидационен стрес

Нуждите от магнезий зависят от редица фактори, като например: здравословно състояние на човека, възраст, хранене, консумация на алкохол, стрес, бременност и кърмене, така че дневните количества възлизат на:
• деца 170мг
• младежи 350мг
• жени 280мг
• бременни и кърмачки 350мг
• мъже 350мг

Кога има по-големи нужди от приемане на магнезий ?
Причините за липсата на магнезий са много и различни: възможно е да се дължат на увеличените нужди (във фазата на растеж и развитие, при бременност и стрес), на увеличени загуби (силно повръщане, стомашно разстройство, хронични бъбречни заболявания), недостатъчен прием (гладуване, хранене почти изцяло с млечни продукти или с малки количества белтъчини, мазна храна, "мека" вода), нарушения в храносмилателната система(заболявания на храносмилателната система, хирургическо отстраняване на голяма част от тънкото черво), приемане на определени лекарства (диуретици, сърдечни глюкозиди, прочистващи средства), прекомерно потене, консумация на алкохол. При нормално хранене дневно се внасят между 180-300мг магнезий. При това трябва да се има предвид факта, че само около 1/3 от магнезия, внесен с храната, може да се резорбира в тялото. Изкуственото наторяване води до обедняване на почвата откъм магнезий, а също така и на растенията, а по тази причина и ние внасяме в организма си прекалено малки количества от този минерал. Допълнителното обогатяване на храната с този минерал се препоръчва също така при превенцията на сърдечни заболявания и атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет, нервно напрежение, раздразнителност и безпокойство, нарушения в съня, бременност и кърмене, както и за превенция на мигрената. Предозирането на магнезия не е причина за безпокойство при здрави хора с нормални бъбречни функции, тъй като той постепенно се резорбира, а излишъкът се отделя равномерно с урината и изпражненията.

МАГНЕЗИЯТ е активатор на обмяната на веществата и е необходим за дейността на около 300 ензима. Липсата му винаги е съпроводена и с липса на калций. Щом съдържанието на магнезий в тялото намалява, расте нивото на холестерола в кръвта, тъй като магнезият отговаря за метаболизма на мазнините и синтеза на белтъчините.

МАГНЕЗИЙ (Mg) - 70 % от магнезия се намират заедно с калция в костите. Останалите 30 % се намират в меките тъкани и телесни течности. Той придава твърдостта на зъбния емайл, необходим е за функциите на нервите, мускулите, особено тези на сърцето. Той подпомага абсорбцията и метаболизма на калция, фосфора, натрия и калия, участва в усвояването на витамините от В -комплекс, С и Е. Липсата му често се забелязва при диабетици, сърдечно болни, хронични алкохолици, при панкреатит (възпаление на панкреаса), цироза на черния дроб, бъбречни заболявания, атеросклероза, както и при богато на въглехидрати хранене. При липса на магнезий се наблюдава ускорено натрупване на калций в бъбреците, кръвоносните съдове и сърцето, не са редки случаите когато се появяват и съсиреци. Магнезият влияе много добре при мигрена и предменструално напрежение. Сред причините за липсата му в организма са: стресът, неадекватното хранене, нарушения в абсорбцията, алкохолизъм, диабет, продължителна употреба на диуретици и лаксативи, онкогенни препарати, антибиотици (гентамицин), както и интоксикация с алуминий, берилий и фосфати.

Сред храните, богати на магнезий, са зелените зеленчуци като спанака, варивата - белия боб, ядките и пълнозърнестите храни.

 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес