Зареждане

Bas Rutten: Защо са толкова важни ударите в тялото?

Bas Rutten: Защо са толкова важни ударите в тялото?
Публикувано на: Февруари 9, 2017 в 06:03 ч
 
Bas Rutten за Champion.co

Хората подценяват ударите в тялото.


Това, което те не разбират, е че понякога тялото е по-слабо, отколкото главата. Особено когато опонентът ти е изморен. Разбирам защо много хора не използват ударите в тялото: това е на психологическа основа. Това са нерви. По време на първия си двубой не съм отправил нито един удар в тялото. Никой не го прави в първия си мач. Ако видите някой да го прави в своя първи двубой, то знайте, че този човек ще стигне далеч, защото той наистина умее да контролира нервите си.

Научих колко ефективни са ударите в тялото по време на първия ми муай-тай урок. Знаех карате, поради което смятах, че съм голямата работа. Тогава взех участие в един клас по муай-тай и смятах, че мога да се изправя срещу професионалните бойци, които са там. Тъй като бях по каратето, държах ръцете си ниско. Сигурно смятате, че това предпазва тялото, но нещата далеч не стоят така. В първия момент, в който получих удар в главата, се паникьосах и вдигнах ръцете си високо. Тогава получих удар в черния дроб. Оттам идва и моята любов към ударите, насочени в черния дроб на опонентите ми.

Оттам и от всички моменти, в които съм гледал Ramon Dekkers в действие. Dekkers е най-добрият муай-тай боец, идващ от Холандия. Той бе добър мой приятел, както и първият чужденец в историята, получил награда “боец на годината” в Тайланд. Той бе много специален атлет, но много хора не знаят за него. Ако и при вас е така, потърсете го в Google или YouTube. Тогава ще видите сами, колко невероятен бе той. Аз тренирах в неговата зала и наистина обичах стила му - удряй с мощ и се цели в тялото. Няма по-добра философия в битката от това


 
Ето и основната идея: да се биеш е лесно. Удари някой наистина силно в главата, докато той вдигне ръцете си, за да се предпази, а след това се насочи към тялото му. Когато той започне да защитава тялото си, тогава се върни към главата. Първото нещо, на което моят баща ме научи, е когато попаднеш в уличен бой, да вдигнеш коляното си, за да си помисли противникът ти, че ще отправиш ритник. След това го изненадай и му нанеси удар в главата. Това работи!

Всички бойци би трябвало да нанасят повече удари в тялото. Всички би трябвало и да разчитат на повече ритници, за да контролират дистанцията. Погледнете страхотни бойци като Jon Jones или Joanna Jedrzejczyk. Какво различно правят те? Те разчитат на наистина голям брой различни ритници.

Jon Jones има навика да отправя тези леки ритници, които не причиняват голяма вреда на опонентите му, но те ги виждат като атака и реагират на тях. А веднъж щом реагираш, той започва да те “наглася”. Той вече знае какво ще направиш, когато отправи този ритник. Тогава Jones изчаква за кратко и отправя няколко удара, за да забравиш за ритника. И да не мислиш, че това е комбинация. А след това - БУМ! Той използва лекия си ритник, който е последван от десен прав или какъвто и да е друг удар, с който може да го последва.Има едно момче в WSOF, което тренира при Greg Jackson. Неговото име е Timur Valiev. Когато го видях да се бие за първи път, вече знаех, че това хлапе ще бъде световен шампион. Той е просто невероятен. Няма никакъв шаблон в действията му. Един от ритниците те разсейва, за да получиш удар, а другият е наистина тежък.

Има някои бойци, които просто се бият по инстинкт, а това истински ме удивлява. Помня, че веднъж гледах едно момче, което вкара страхотен въртящ се ритник в главата на съперника си. След мача го поздравих за това, а той дори не помнеше, че това се е случило. Това ме удивлява, защото аз винаги знаех всеки ход, който съм направил. Но този тип се биеше изцяло с инстинкт, а тези момчета също могат да стигнат далеч.

Ако извлечете само едно нещо от този блог, бъдете сигурни, че ще спрете да преследвате единствено главата на опонентите си. Започнете да използвате тези не малко пробойни в техните брони, които бойците имат навика да оставят незащитени.Ще го кажа още веднъж, наистина е просто. Ако вкарате няколко добри удара в главата на опонента си, неговата защита обезателно ще се вдигне нагоре. И воала - ето вашата нова цел.

И последно - ако се случи така, че свалите някого с удар в черния дроб, а той успее да продължи, макар и да е наранен, какво правите?

Не слушайте това, което ви казва съзнанието ви. Вашето съзнание (а понякога и треньорите ви) могат да ви изиграят. Мислете УМНО, а най-умното нещо е да започнете да се целите в главата.

Защо? Защото вие току-що сте го свалили с удар в черния дроб. Повярвайте ми, неговата защита ще бъде там, предпазвайки го от евентуални нови удари. За вас остава да се върнете обратно към главата с комбинация от силни удари. А когато тялото отново се отвори - БАМ, това е!

Вероятно си мислите, че имате само 30 секунди, преди противникът ви да се възстанови от удара в черния дроб, но повярвайте ми - 30 секунди е МНОГО време.

Когато започнете да сваляте хора с добре пласирани удари в тялото, помнете откъде сте го чули. Можете да ми благодарите после.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес