Зареждане

Историята на Франсис Нгану: От бездомник до най-голямото страшилище в ММА

Историята на Франсис Нгану: От бездомник до най-голямото страшилище в ММА
Публикувано на: Юли 24, 2019 в 20:00 ч
И тази седмица продължаваме да разглеждаме трудностите, през които са минали едни от най-големите имена в бойните спортове. Вече разгледахме историите на Тайсън Фюри, Дейна Уайт и Конър Макгрегър, а сега е време да продължим към следващата, която ще бъде като сценарии от филм. Днес ще разгледаме живота и трудностите, които е видял един от най-големите нокаутьори днес в ММА и това разбира се е Франсис Нгану. Този човек среща трудности, които биха пречупили почти всеки обикновен човек. Прекарал е по-голямата част от своя живот в пълна мизерия и е трябвало още от дете да се бори, за да оцелее. Историята му е повече от интересна и затова нека започнем.


Франсис Нгану е роден на 5-ти септември 1986 година в Батие, Камерун. Израства в бедно семейство и почти всяка година се налага да сменя различни училища. Има затруднения с това да създава приятелства и прекарва детството си в самота. Още на 6-годишна възраст неговите родители решават да се разведат и той е изпратен да живее при леля си. Мечтае да стане адвокат, защото разбира, че от тази работа се изкарват добри пари, но липса на средства го подтикват да напусне училище и на 12-годишна възраст започва работа в пясъчна кариера. Много банди опитват да го изкушат и да го привлекат в своите редици, но той не се поддава. Труди се усилено в кариерата за пясък и нека видим какво казва Нгану за времето си прекарано там:


Никога не съм имал приятели. Мисля, че точно заради това свикнах да съм самотен. Бях в капан в тази пясъчна кариера и бях обграден само от скали, камиони и гладуващи хора. Отказах да повярвам, че това е най-доброто за мен и знаех, че трябва да има нещо повече. Понякога по цял ден бях във вода до коленете и изравяхме пясък от речните корита. Имаше и дни, в които бяхме в дъното на кариерата, където често големи парчета земя се откъсваха и зариваха някои от работниците. 

Не е лесно да израснеш в Камерун. Не знам дали сте били в Африка, но там е като във война. В Камерун децата имат много проблеми. Те си мислят, че всичко е загубено, защото са родени в тази страна и нямат право на мечти и амбиции. Приемат ролята на жертва на живота. Тогава започнах да им говоря, че искам да стана професионален боксьор, а те ми казваха, че съм луд и трябва да се успокоя. Мечтите ми били прекалено големи. 


Франсис развива голям интерес към бокса и мечтае да стане боксьор. Неговия баща е известен с лошата си репутация на уличен боец и често имал проблеми със закона. Нгану е с впечатляващи физически параметри и сила и всички очакват той да тръгне по стъпките на своя баща. Франсис не се гордее с изцепките на баща си и си обещава, че никога няма да стане като него:


Той имаше много лоша репутация. Аз бях голямо момче с доста сила и хората ми казваха, че ще стана като него. Тогава аз мразех това чувство и не исках да съм като него. Наистина ме беше срам от това. Обещах си, че никога няма да стана като него. 


Франсис не спира да мечтае за боксова кариера и на 22 години решава да напусне Батие и да отиде в най-големия град в страната - Дуала, за да тренира бокс. Той започва да работи като общ работник във фирма за облекло, където вдигал тежките неща. В началото на своята кариера той няма никакъв опит и не успявал да се справи с бързината на своите опоненти, които го удрят където си пожелаят. В своята първа битка той поема тежък удар в главата и това отключва агресията в него. Нгану става толкова агресивен, че трябвало рефера да се намесва и да прекратява неговите битки. Франсис вижда, че има потенциал в боевете, но разбира, че няма да постигне нищо голямо в Камерун. Нгану започва да планира своето напускане на страна и неговите близки отново започват да му се подиграват и да го обезкуражават:

 Започнах да им говоря за Европа, а те ми казваха, че им говоря така, сякаш там е рай. Казваха ми, че далеч не е рай в Европа. Тогава аз им казах, че не ми трябва рай, защото аз ще си го изградя. Ще се боря за него и ще постигна всичко, за което някога съм мечтал. Знаех си, че ако искам да успея, то задължително трябва да напусна страната. Трябваше да напусна каквото и да става. Един ден реших и тръгнах, минавах държава след държава от Нигерия до Мароко. Най-накрая след много месеци намерих начин как да отида в Европа, където е земята на възможностите. 

Франсис пристига в Париж, където живее по улиците, без приятели, пари и подслон. Във Франция Нгану първоначално трябва да намери място, на което да се храни, да спи и по-късно да търси зала, в която да тренира. Нгану не обича да говори много за своето пътуване от Камерун до Франция, но то определено не е било лесно и той споделя, че сега когато се спомни за нещата, през които е преминал - не може да повярва, че наистина се е случило. Той има мечта и не спира да я преследва. Нека сега видим какво се случва с него, когато стъпва във Франция за първи път:

Пристигнах във Франция и нямаше къде да спя. Бях самотен и спях по улиците. Нямах почти никакви пари и ми бяха останали по-малко от 100 евро. Трудно е да пристигнеш в страна, където нямаш никого. За мен това беше една възможност. Да, спях по улиците, но бях щастлив, защото това беше шанс да прогресирам. Спомням си как пристигнах първата вечер беше доста студено, въпреки че беше юни. Спях на един паркинг и помолих един човек да ми даде нещо, с което да се завия. 

Няколко дни по-късно той ми даде и аз прекарах месеци на улицата. Срещах се с хора, които ми казваха, че не е лесно да си бездомен и тук не било рай. Аз им казвах, че сам ще си създам мой собствен рай. Да, беше труден живота в Камерун и се страхувах, когато живеех там. Аз бях болен и това беше трудна ситуация. Във Франция обаче не ме беше страх, защото знаех, че дори и да се разболея мога да отида в болница, дори и да нямам пари. Това ми даваше увереност. 


Няколко месеца Нгану прекарва времето си в обикаляне от квартал на квартал в търсене на зала, в която да тренира. Франсис намира зала, която изглежда обещаващо и влиза решава да влезе вътре и да започне разговор със собственика така:


Влязох в залата и казах, че отскоро съм в страната и нямам никакви пари. Казах им, че живея на улицата, но не съм дошъл, за да прося. Трябва ми място, на което да тренирам, защото ще стана световен шампион. 


Много хора биха приели това с подигравки, но когато имаш физика като "Хищника" хората те приемат насериозно. От залата решават да му дадат шанс и неговия треньор му дава 50 долара, с които той си купува раница, една тениска за тренировка, един чифт къси панталони и една кърпа:


Нямах бинтове за ръцете, протектор и такива неща, но не ми пукаше. Просто бях развълнуван, че най-накрая започнах да тренирам. 


Didier Carmont се казва треньорът, който дава шанс на Франсис. Първоначално Нгану го моли да му разреши да си оставя нещата в залата, а малко по-късно Carmont осъзнава, че Нгану няма къде да живее и му позволява да спи в залата. Нгану има нужда от пари и през уикендите работи като охрана в нощен клуб, което му позволява да тренира през седмицата. Малко по-късно Нгану се срещa с Ferdinand Lopez, който е впечатлен от уменията му в бокса, но хората му казват, че ако иска да прави пари от бойни спортове, то по-добре е да се насочи към ММА. Те му казват, че бокса е затворен свят, в които няма да можеш да пробиеш, ако нямаш връзки с мощни промоутъри или треньори. Франсис няма никакъв интерес за кариера в ММА, но всичко се променя, когато той влиза за първи път в залата MMA Factory:


В началото се изсмях, когато ми обясниха какво точно е ММА. Не исках да се боря и такива неща. За мен това беше странно и не исках да го правя. Честно да ви кажа нямах интерес в ММА, но ми трябваха парите, които се изкарваха. 

В същата година, в която Нгану се запознава с ММА прави и своя дебют. На 30-ти ноември 2013 година Франсис дебютира професионално и печели първата си битка със събмишън над Rachid Benzina, а месец по-късно губи с решение от Zoumana Cisse. Продължава усилено да подобрява своите уимения и на 5-ти април 2014 година в една вечер побеждава Bilal Tahtahi с нокаут и Nicolas Specq със събмишън. Ngannou само за 2 години записа 5 победи с приключване и 1 загуба и бойците спират да приемат битки с него. Стига се до там, че неговия треньор публикува постове в социалните мрежи, с които предизвиква всички бойци от Европа да се бият с него. Опитват се да му намерят битки в бокса, кикбокса и ММА, но няма желаещи. Тогава през 2015 година неговия треньор получава обаждане, което изцяло ще промени живота на камерунеца:


Един ден моят треньор ми каза, че има изненада за мен и аз си мислех, че може би иска да ми подари компютър. Тогава той ми каза, че ще подпиша договор с UFC и първата ми битка ще бъде срещу Luis Henrique след 4 месеца. 


Франсис дебютира срещу Luis Henrique на 19-ти декември 2015 година и побеждава с нокаут във втория рунд. Неговата втора битка в UFC е през април 2016 година в Загреб, където той печели с технически нокаут срещу Curtis Blaydes, след края на втория рунд. Акциите на камерунеца се вдигат и два месеца по-късно той нокаутира Bojan Mihajlović в първия рунд. В края на 2016 година събмитва Anthony Hamilton в първия рунд и печели първия си бонус в организацията. В началото на 2017 година идва първи голям тест за него и той влиза в клетката с бившият шампион в тежка категория Андрей Арловски. Нгану печели с нокаут за минута и 32 секунди и това е нов бонус за него.

В серия от 9 поредни победи с приключване и рекорд от 10-1 в ММА, Нгану получава още по-голяма битка със сериозен съперник в лицето на легендарният Alistair Overeem. Франсис нокаутира зверски Overeem в първия рунд и дава заявка за титлата след голямата победа. От UFC решават да дадат шанс за титлата на Нгану, който тогава е с рекорд 11-1 в ММА и в серия от 10 поредни победи с приключване. Битката между него и Stipe Miocic е обявена за 20-ти януари 2018 година и организацията харчи много ресурс в реклама на страховития боец от Камерун. Dana White пренебрегва Miocic и вече вижда своя любимец Нгану като световен шампион. Президента на UFC рекламира сериозно Нгану и споделя, че той удря по-здраво от Форд.

Нгану и Miocic прекаврат 25 минути в клетката и шампиона записва победа с решение, след като доминира напълно своя опонент. Франсис изпада в депресия и всички го отписват. Организацията му дава шанс да се бие срещу Derrick Lewis в средата на 2018 година и двамата споделят клетката, а Нгану не прилича на себе си. Франсис почти не отправя удари и видимо двамата се страхуват един от друг. В крайна сметка с няколко удари в повече Lewis печели битката с решение, а Нгану търпи жестоки критики от феновете и Dana White. "Хищника" е в серия от 2 поредни загуби, в които се представя трагично и всички вече виждат неговия залез и вярват, че той е приключен.

В края на 2018 година Нгану получава шанс да се реваншира на всички и отива в Китай, където в главната битка ще се бие срещу бившият си опонент Curtis Blaydes. Камерунеца показва познатата си агресия и приключва битката само за 45 секудни с нокаут в първия рунд, което му печели бонус. Всички отново са впечатлени от неговата сила и той получава златен шанс да изгрее в битка с нов бивш шампион в лицето на Cain Velasquez. Мнозина го отписват отново, защото Velasquez е сред най-великите в категорията, но Нгану го приключва само за 26 секунди на 26-ти февруари 2019 година. Феновете отново застават зад камерунеца и той получава нова битка с друг бивш шампион. Нгану излиза срещу Junior dos Santos миналия месец в главната битка на UFC on ESPN 3 и го нокаутира за 70 секунди, което е 4-ти бонус за него в UFC и нова заявка за титлата.

Към днешна дата Франсис Нгану е с рекорд 14-3 в ММА и всички негови победи са с приключване. Той се намира в серия от 3 поредни победи с нокаут в първия рунд и чака заслужен шанс за колана. Неговия живот е осеян с възходи и падения, но той никога не се отказва и никога не се предава. Нгану е бедно момче с мечта, което минава през ада и стига до върха в най-голямата ММА организация в света. Нека видим и какво има да ни каже Нгану,с което да ни мотивира и да сложи край на статията:


През целия си живот съм бил боец. Моят живот е борба и работа за нищожни неща. Сега вече имам шанс да работя за нещо и това е най-голямата ми мотивация. Ако се борите срещу всичко, то трябва да вярвате, че ще победите.


Ние от ММА.BG благодарим на всички, които са прочели статията. Харесвайте и споделяте, за да ни мотивирате и ние ще продължим да работим върху вашата мотивация с още такива статии.
Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес