Зареждане

Хранителна интравенозна терапия

Хранителна интравенозна терапия
Публикувано на: Декември 1, 2009 в 10:53 ч

Никой спорт не е имунизиран срещу ползите от модерната медицина и бойните изкуства не правят изключение.

Всъщност, когато стане дума за сваляне на тегло, една от най-опасните процедури в MMA, някои смятат, че "хранителната интравенозна терапия" може да бъде от голяма полза.


Но в седмичната рубрика "Ask the Doc" на MMAJunkie.com, д-р Johnny Benjamin обяснява защо някои бойци прибягват до нея.

* * * *

Д-р J. Beezzy, имам въпрос към вас. Чувал съм за последната новост в екстремното хранене наречена "хранителна интравенозна терапия".

Бойци като Anthony "Rumble" Johnson публично си признаха за подпомоганате с този процес като са си добавяли интравенозно витамини в ръката, за да се подпомогнат и възстановят след рязко сваляне на тегло.

Практиката обаче е известна и извън клетката. Мой приятел, чиято сестра е лицензирано медицинско лице, ми каза че за 150 долара може да инжектира във вените ми интравенозен пакет с витамин C и други хранителни добавки, които да зареждат тялото ми в продължение на три месеца.

Аз обичам да поддържам формата си, но не се състезавам професионално. Но съм любопитен относно този процес. Дали "хранителната интравенозна терапия" е нещо съществено или е поредната лъжлива реклама за бързи резултати?

Благодаря ви предварително за отговоря - Mitch Rosenberg

Mitch, страхотен въпрос, човече!

В медицинска среда ние наричаме този процес TPN (total parenteral nutrition) или hyper-al (hyper-alimentation). Това се използва за сериозно болни хора или за такива, които по някаква причина не могат да ядат или да използват храносмилателния си тракт.

Това е много сериозно.

Малка грешка във формулирането, като например слагане на малко повече електролит вмето друг, може да бъде опасна за здравето и живота ви.

В болниците лекарите следват стриктни правила, като диетолози също подпомагат тази терапия. В болницата, в която работя, само няколко специалиста могат да назначат такава интравенозна терапия. Тази медицинска процедура изисква специални действия, изключително хигиенизирани стаи и умения, с които повечето лекари не разполагат.

Виждал съм как такъв тип интравенозна терапия се е обърквала. И не беше хубаво.

Използването на интравенозни течноси с малко количество електролити след намаляне на теглото и кантари преди състезанието е често срещано и когато се прави правилно има много добри резултати. Но целта не е подобряване в постиженията на атлета чрез зареждане с витамини, а възстановяване на правилната хидратация.

Хранителни добавки от нашия онлайн магазин


Запомнете, че 150 долара витаминна инжекция е само загуба на пари, защото всичко това се изхвърля с урината. Нашето тяло не може ефективно да задържа витамини. Затова добре балансираната диета е от голямо значение.

Източник: MMAJunkie.com

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес