Зареждане

Историята на Dana White: От камериер до най-влиятелната личност в ММА

Историята на Dana White: От камериер до най-влиятелната личност в ММА
Публикувано на: Юли 9, 2019 в 15:14 ч
Ние от ММА.BG решихме да ви запознаваме с невероятните истории на някои от големите хора в бойните спортове. Нашата цел е да ви покажем, че всичко е възможно и всеки може да постигне мечтите си, но за това трябва да сте готови да дадете всичко от себе си и никога да не се отказвате. Миналата седмица вече разгледахме историята на Тайсън Фюри. Днес ние сме избрали един човек, който започва от дъното и стига до най-големите върхове. Този човек е президента на най-голямата организация в света и това разбира се е Дейна Уайт.

Той е роден на 28-ми юли в Манчестър, Кънектикът, но прекарва по-голяма част от детството си в Масачузетс. Завършва гимназия "Хермон" в Мейн през 1987 година. Битката започва преди 30 години в денят, в който 19-годишният младеж, на име Дейна Уайт работи като хотелски камериер. Тази работа обаче не прави щастлив Уайт и той споделя следното за нея:

Един ден стоя във фоайето и си мисля:„ Какво, по дяволите, правя тук? “... Правя пари всеки ден, плюс получавам чек в края на седмицата, имам големи ползи, но не съм щастлив тук. "Така че буквално излязох през входната врата, казах на приятеля си, че напускам. Разбира се, той ми каза, че съм луд и ме попита:" Какво ще правиш? " И аз казах: Ще вляза в бойните спортове. И това е. Точно това направих.
 

През следващото десетилетие Уайт работи в на света на бокса, като боксьор и мениджър на други бойци, съдийство и ръководене на зали. В онези дни голяма част от работническата класа в Бостън е под ръководството на легендарния ирландски мафиотски бос Уайти Бълджър. Един ден Уайт бива посетен от няколко момчета, които веднага му съобщили, че им дължи 2500 долара по причини, които никога не са били изяснени.

Нещата стигнада до там, че те искаха пари от мен. Един ден получих обаждане и ми казаха, че трябва да им дам 2500 долара до неделя и това ме принуди да оставя всичко, което имах. 

Уайт се качва на самолет за Лас Вегас и никога не поглежда назад, избягвайки една битка, която почти сигурно би загубил. Докато е във Вегас, Уайт става отново близък с мултимилионера Лоренцо Фертита, който е негов бивш съученик, а в същото време собственик на казино и член на комисията по бокс в Невада. В крайна сметка двамата се записват на курс по джиу-джицу и са впечатлени от  неговата ефективност. Уайт и братята Фертита стават близки заради любовта им към спорта и си казват, че един ден ще работят заедно.

В същото време собствените интереси на Уайт се разширят от бокса до зараждащия се свят на смесените бойни изкуства (ММА), който е млад спорт, обещаващ безпрепятствено действие от спортисти, обучени в бойни стилове, вариращи от борба до Муай Тай и всичко между тях. Уайт скоро започва да представлява няколко ММА бойци, които участваха в двубои, представени от Ultimate Fighting Championship (UFC), промоционална компания, която се позиционира като доминиращо присъствие в MMA. Дейнта влиза в спорове с UFC заради договорите на своите бойци и започва да търси слаби места в организацията, които може да използва, за да ги победи. В крайна сметка той намира това място:

"Накрая разбрах, че са в беда и вероятно ще излязат от бизнеса", казва Уайт. Аз бях на събитие на UFC  и се оглеждах наоколо и си мислех: „Представете си, ако са направили това, и си представете, ако са направили това. Обадих се на братя Фертита и казах: "Мисля, че UFC е в беда. И мисля, че можем да ги купим. Мисля, че трябва да направим това."
 

Братята се съгласяват и през януари 2001 г. те сформираха компанията-майка Zuffa LLC и закупиха UFC за 2 милиона долара, а Дейна беше назначен за президент. Под тяхно съвместно управление UFC осигуряват права за битки в Невада и успяват да използват Лас Вегас като щаб на това, което ще стане мултинационална империя. Останалото е история, която всички ние знаем. Уайт среща доста пречки през годините, но успява да се справи с тях и от компания, която е заплашена от фалит тя стига до компания за милиарди.

През юли 2016 г. Zuffa, LLC е продадена на консорциум от инвеститори, воден от WME-IMG за 4,025 милиарда долара. Уайт притежава 9% от компанията по време на продажбата и прибира 360 милиона долара от продажбата.  Днес мечтата, която вдъхнови Уайт да влезе в бойната игра преди много години се превърна в реалност. UFC е безспорен шампион в света на MMA, с битки в 175 страни, над 100 съоръжения за обучение по целия свят и телевизионно присъствие, което е достигнало до над милиард домакинства. На 18 март 2019 г. Уайт разкри, че е подписал нов седемгодишен договор с UFC. Ето какви награди печели той през годините:
 • Спортсмен на годината в Невада (2009)
 • Промоутър на годината (2005–13; 2015—16)
 • Президент на годината 2018
 • Президент на годината 2017
 • Президент на годината 2016
 • Президент на годината 2015
 • Президент на годината 2014
 • Президент на годината 2013
 • Президент на годината 2012
 • Президент на годината 2011
 • Президент на годината 2010
А сега като за финал нека видим какво има да ни каже президента на най-голямата ММА организация:

Не съм израснал с пари. Ние не бяхме богати по никакъв начин и знаех, че няма да отида в колеж. Знаех си, че това не е реалност. Всъщност аз не исках да отида в колеж. Едно от нещата, които ме направиха късметлия беше това, че знаех какво точно искам да правя. Още от ранните ми години исках да вляза в бойните спортове, а хората казваха, че това е лудост. Работех в един хотел в Бостън като камериер на 19 години и правих добри пари там. Има хора, които искат такъв вид работа за цял живот. Това е добра работа, но не беше за мен. Един ден си стоях в лобито и си казах: Какво по дяволите правя ? Това не съм аз и не искам това. Тогава казах на един приятел, че напускам и си тръгнах.

Ние ставаме всяка сутрин и живота ни чака, за да ни изрита в лицето. Всеки ден, в който станеш се случват лоши неща и живота те чака, за да те срита. Забравете за работата, защото това се случва и в личния живот и навсякъде. Колата не пали и такива неща. Живота е готов да те спипа. Трябва да станеш и да се бориш всеки ден с тези глупости. Трябва да пребориш всички простотии, които живота ти предоставя. Идва момент, в който живота те атакува, но ти започваш да работиш. Трябва да ставаш и да работиш всеки ден. Не се предавайте. Просто продължете да се борите и ще стане. Повярвайте ми, защото аз съм живото доказателство, че всичко може да се случи.

Винаги ще има хора, които ще ти казват, че това няма да стане или онова няма да се случи. Винаги ще имаш такива хора в живота. Това ще се случи дори когато успеете и тогава ще бъде още по-лошо. Всичко позитивно, което правите в живота - веднага ще бъде обградено от негативи. Трябва да сте готови, защото колкото и да сте успели има едно нещо, което никога не изчезва и това е НЕГАТИВНОТО. Мнението на другите не означава нищо. Това са негативни глупости, които не значат нищо.

Правете си вашите неща и следвайте курса. Нека погледа ви е насочен към наградата и всичко ще се случи. Мразя тридневните уикенди. Аз обичам моята работа и нямам търпение да дойде понеделник, за да работя отново. Ако вие не сте така с вашата работа, то трябва да се махнете от нея, защото не е здравословно за вас. В края на краищата трябва да обичате това, което правите и приключението, през което минавате. Аз съм бил на такива гадни работи, където работите само, за да си плащате сметките. Това си е мизерия. Правите го, защото трябва да оцелявате и да плащате сметки. Един път щом се измъкнете от това, ще откриете това, което наистина обичате да правите.

Научих, че в живота всичко си има своето време.  Точното време, място и всичко. Какво е най-лошото нещо, което може да се случи ако опитате ? Денят, в който напуснах хотела не беше края на света, защото винаги можех да се върна и да бъда камериер. Винаги може да се върнеш и да правиш това, което си правил. Най-лошото е да не опиташ. Трябва да опиташ. Никой няма да постигне нищо, ако не опита. Никога не е точното време. Забравете за работата. Просто никога не се предавайте и следвайте мечтите си.

Благодарим на всички, които са прочели статията. Харесвайте и споделяте, за да ни мотивирате и ние ще продължим да работим върху вашата мотивация с още такива статии.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес