Зареждане

Истинските опасности от червеното месо

Истинските опасности от червеното месо
Публикувано на: Юни 19, 2013 в 09:20 ч
Автор: Тай Тримбъл
Снимка: wikimedia.org
500-грамова пържола може и да не е много полезна за сърцето - но виновникът може да се окаже бактерия в червата, а не наситените мазнини.

Скорошно проучване оповести, че Л-карнитинът - хранително вещество, което е налично в червеното месо - си взаимодейства с бактерии в червата, като резултата от това е отделяне на съставка, която забавя премахването на холестерола, който запушва артериите и увеличава риска от сърдечни проблеми.

Идеята, че бактерия е виновник за сърдечните заболявания, е сравнително нова и ако се докаже напълно може да промени много схващания за храната и заболяванията като цяло.

Първата хранителна съставка, която доказано задръства артериите беше холинът, който също се открива в месото и млечните продукти. Изглежда, че сега и Л-карнитинът може да бъде добавен в списъка.
 
"Сърдечно-съдовите заболявания са основен причинител на смъртност по света," казва д-р Станли Хейзън, съ-автор на проучването от известната Cleveland Clinic. "Така че изследваме всякакви варианти и стигнахме до извод, че флората в червата също може да допринася за сърдечните проблеми. Сега след като знаем кои хранителни вещества спомагат за това, можем да намерим начин да ги неутрализираме."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес