Зареждане

Спаси сърцето си с тези 5 лесни стъпки

Спаси сърцето си с тези 5 лесни стъпки
Публикувано на: Юни 27, 2012 в 11:36 ч
Снимка: wikimedia.org

Главата те цепи след тежка вечер с приятели. Ставите те болят след работа. А какво остава за сърцето? Малко вероятно е да откриеш, че нещо не е наред, докато положението не стане наистина зле. Това е сравнително притеснително, като се вземе предвид, че сърдечно-съдовите заболявания са причината за 1/3 от смъртните случаи в Америка всяка година. Сърдечните заболявания водят класацията за "убийци". По-лошо е даже, че 38% от възрастните покриват 3 от 7 критерия за лошо сърдечно здраве, поставени от Американската сърдечна асоциация.

Тези 5 съвета ще ти помогнат да запазиш сърцето си в идеално състояние.

Прецени риска
"Преценката на рисковите сърдечно-съдови фактори, включваща тест за нивото на холестерола, както и измерване на кръвното налягане, трябва да бъде направена, след като организмът е напълно съзрял," споделя Джон Елефтериадс, хирург. Резултатите ще ти помогнат да премислиш следващите си действия. Ако имаш високо кръвно, високи нива на холестерол или някой от семейството ти е страдал от сърдечно-съдово заболяване, по-точна преценка на рисковете трябва да бъде сред един от приоритетите ти. Много доктори препоръчват изследване подобно на нещо, наречено Фрамингам изследване на сърдечни заболявания. То комбинира фактори като възраст и кръвно налягане, за да определи риска от сърдечни заболявания, като предоставя и точни проценти. Една от версиите на теста се позовава на сложен алгоритъм, докато друга е на основата на точки. Препоръчваме тази с алгоритъма - по-точна е, според проучване, публикувано в BMC Medicine.

Разбери LDL
Понякога представян като злодея, "лошият" холестерол не винаги е толкова лош, колкото изглежда, казва Роналд Краус, лекар и директор на атеросклерозно проучване към Оукландски институт. Нови начини за изучаване на холестерола показват, че LDL може да бъде "разбит" на поне 4 подкатегории - някои много лоши, а някои по-доброкачествени. Докато учените се занимават да намерят най-лошия холестерол с различни устройства, ти се придържай към по-традиционните методи. Яж овесени ядки за закуска - съдържат бета глюкан, разтворими фибри, които помагат за намалянето на нивата на холестерол, всмукан от червата.

Направи си изследвания
Ако лекарят ти се нуждае от повече информация относно твоите рискове, има няколко възможности. Ако имаш среден до висок риск от сърдечни заболявания, лекарят може да ти предложи изследване с C-реактивен протеин (CRP). "CRP е индикатор за възпаления или вътрешни раздразнения на кръвоносните съдове. За щастие, рискът може да се понижи с упражнения," казва Елефтериадс. Като възможност съществува и компютърна томография, която позволява на доктора директно да види дали има някакъв проблем с артериите.

Следи си кръвното налягане
Премахването на натрий от ежедневната ти дието няма да реши проблема. Според американския журнал по хипертония хората, които са намили приема на сол са също толкова застрашени от сърдечен удар, колкото и тези, които не се ограничават откъм натрий. Свалянето на килограми е по-добрата алтернатива - влизането във форма може да ти помогне, сваляйки значително кръвното ти налягане. Редовната аеробика пък, от своя страна, може да ти помогне допълнително със свалянето на налягането - тя кара кръвоносните ти съдове да се разширяват и свиват, което и трябва да правят, когато си подложен на стрес. Дръж гумена топка някъде из офиса си.

Погледни отвъд количеството холестерол. Някои изследвания могат да ти предоставят повече детайли относно холестерола ти, ако е нужно. Един от тях е тестът за лош и добър холестерол (LDL и HDL). "Препоръчвам всеки да се подложи на него," казва Краус. "Определя се само чрез изваждане на HDL холестерола от общото количество холестерол. Тези са 2 обикновени изследвания, така че допълнителни тестове не са нужни."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес