Зареждане

Побеждаване на по-големи опоненти в жиу-житцу

Побеждаване на по-големи опоненти в жиу-житцу
Публикувано на: Февруари 6, 2014 в 08:33 ч
Снимка: wikimedia.org
Черният колан по бразилско жиу-житцу, Dan Faggella, който е собственик на клуба Black Diamond, споделя наблюденията си върху това, как да победим по-големи противници в жиу-житцу.

Първо, стратегията за събмишъни трябва да бъде променена, когато се изправяте срещу по-големи от вас опоненти. Много от шампионите предпочитат да използват удушаване от гърба при по-едри опоненти, ако успеят да се доберат до него. Рядко ще видите някой граплър, който да приключва по-голям от него опонент с кимура. Това е защото за успеха на подобен ключ влизате в директна битка "сила срещу сила". Затова стремете се да стигнете до такива събмишъни, които да се изпълняват с максимална ваша сила, но да не позволяват опонента ви да вкарва много сила в защитата си. Такива събмишъни са rear naked choke, хийл хук, традиционния армбар или просто гилотина.

Второ, позициите също са от значение. Рядко се вижда дори опитен граплър да заема маунт или сайд маунт и дори "коляно върху корема" срещу по-големи противници. Доста често след заемането на такава позиция, по-едрият опонент може да ви обърне с лекота и той да заеме доминираща позиция. Взимането на гърба обаче е различно. Състезатели като Jeff Glover, Augusto "Tanquinho" Mendes и Mario Reis препоръчват взимате на гърба като позиция, от която да доминирате в срещата.

И последно, ако вие сте по-малкия опонент, трябва да знаете, че ако попаднете в неизгодна позиция, срещу човек, който е два пъти по-голям от вас, ще ви е два пъти по-трудно да се измъкнете от нея. Но затова пък по-малките и подвижни граплъри трябва да правят първото движение - като например да поставят опонента си на колене, като от там те да диктуват следващия ход и така нататък. Ако не успеете да продиктувате първия ход, вероятността да попаднете в неизгодна позиция е голям. Затова започнете агресивно и диктувайте темпото и хода на играта.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес