Зареждане

Как да се отървем от стреса?

Как да се отървем от стреса?
Публикувано на: Октомври 24, 2011 в 08:15 ч
Снимка: pixabay.com
 

Научете как да се откъснете от захвата на стреса и да държите под контрол живота си.

Най-доброто обяснение на понятието "стрес", което имаме до сега, е било дадено от автора на книгата "Защо зебрите не получават язви" Робърт Саполски. "Ако си нормален бозайник, стресът представлява 3-минутният терор в саваната, след който или всичко е свършило, или е свършено с теб."

При хората обаче, стресът идва от нещо много по-коварно от зъбат хищник: притеснението, породено от агресивния шеф, 30-годишната ипотека или задължението да се грижиш за децата и болния родител, чието въображение е в разгара си.

Едно диво животно няма да разбере нашите притеснения, но те разпалват нашия инстинкт за съхранение така, както и вероятно нападение от крокодил, например. Ето някои места от вашето тяло, които биват нападнати от стреса и как да му отвърнете.

Мозъкът
Хроничната секреция на хормона на стреса кортизол може да доведе до загуба на памет и депресия.

Спасението: Не бъдете толкова съвестен на работното място. Канадско проучване с 2,737 работници показва, че ако човек си мисли, че не си върши достатъчно добре работата, представянето на неговите колеги може да се влоши, а стресът да се покачи. Работниците, които не виждат своята работа като кариера, са значително по-малко стресирани. Изводът: Почини си един ден. Фирмата няма да фалира, ако си починеш 9 часа.

(Бележка: Това не важи за диспечерите)

Косата
Учени, проведено от университета в Онтарио, са открили нов начин за измерване на хроничния стрес: Отскубнете няколко косъма. Взели са проби от над 100 мъже, половината от които били хоспитализирани заради сърдечен удар. Открили, че дозата на кортизол в космите на тези мъже била по-висока от колкото при останалите. Тъй като косата расте с по сантиметър на месец, учените използвали 3-сантиметрови косми, за да отчетат нивото на стрес през последните 3 месеца. Казват, че откритието потвърждава факта, че хроничният стрес води до сърдечен удар, както и големият стрес.

Спасението: Извоювай си повишение. Със силата идва и контролът, предполага проучване от Колумбийския университет. Участниците в него били или лидери, или подчинени. На по-високопоставените им били възложени задължения, чрез които могат да изразяват надмощие. През това време, половината от хората в двете групи били накарани да откраднат 100 долара и да излъжат за това. Подчинените, които трябвало да лъжат, показали реакции, причинени от стреса и високото ниво на кортизол. Лъжещите шефове обаче, не показали подобни признаци, което предполага, че даже в стресиращи ситуации, хората се чувстват по-малко притеснени, ако имат власт и контрол.

Нервната система
Когато сме стресирани, хормоните "плъзват" по тялото, помагайки ни да се съсредоточим и да подготвим мускулите си за действие.

Спасението: Използвай енергията. За кратък период, злополучията могат да ни накарат да преодолеем страха си от препятствия. Наскоро учени от университета в Бъфало, след като наблюдавали 2,398 души, открили, че тези, които са изживяли някаква беда се справили по-добре при измерването на психическото здраве и задоволеността от живота от тези, които не са се сблъсквали с подобни неприятни усещания толкова много или изобщо. "В умерени количества това, което не ни убива, може да ни направи по-силни," казва авторът на проучването Марк Сийри.

Мускулите
Напрежението във врата и гърба причинява психически стрес. Освен това, дългото време, прекарано пред компютъра, може да доведе до болки.

Спасението: Опитайте "ъглов стречинг". Застанете с лице към някой ъгъл в стаята. Вдигнете лактите си на височината на раменете и поставете предмишниците, лактите и дланите срещу всяка стена. Наведете се, за да стегнете гръдните и мускулите на гърба. Задръжте за 15 секунди, дишайки дълбоко. Правете това на всеки 2 часа или винаги, когато се почувствате стегнати.

Червата
Повишената стомашна киселина от стреса може да подейства лошо на вашите черва. Стресът може и да промени начина, по който тялото Ви обработва мазнините, водейки до тяхното натрупване.

Спасението: Усучете се и се смейте, смейте, смейте... Практикуващите "Йогата на смеха" казват, че съчетаването на йога дишането и техниките за разтягане, придружени от принудителен смях, им помага да превъзмогнат стреса. Различни проучвания са доказали умението на йогите на преодоляват стреса и да понижават кръвното си налягане. Смехът допринася за това. Например, 2 доклада, представени на годишното събрание на Американския колеж по спортна медицина през 2009, показали, че хората, които гледат комедии имали по-разтегливи кръвоносни съдове и подобрявали кръвообръщението си за 24 часа след прекратяването на смеха.

Витамини и минерали от нашия онлайн магазин


ДНК-то
Стресът не само може да ви причини газове, но и да си "поиграе" с Вашето ДНК. Денонощна баня от хормони може да причини съкращаването на теломерите. Теломерите представляват малки частици, които предпазват краищата на хромозомите. Ако те се скъсят прекалено много, клетките губят свойството си да се размножават.

Спасението: Медитирайте. Наскорошно проучване, проведено в Харвард, е открило, че психическата реакция, причинена от медитацията, тай чи и упражненията, съсредоточени върху дишането, могат да предотвратят клетъчни повреди, причинени точно от стреса.

Ако статията за стреса ви се е сторила интересна и смятате, че може да е полезна за някой друг, споделете я с приятели в Facebook:

 
0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес