Зареждане

Диета с йогурт и фибри срещу рак на белите дробове

Диета с йогурт и фибри срещу рак на белите дробове
Публикувано на: Февруари 14, 2020 в 00:14 ч
Богатата на фибри и йогурт диета се свързва с понижаване на риска от рак на белите дробове, посочват учените от Vanderbilt University Medical Center в ново проучване, публикувано в JAMA Oncology.

Известни са вече ползите от тези диети по отношение на сърдечно-съдовите заболявания и чревния рак. Новото откритие, базирано на данни от проучвания с над 1.4 милиона възрастни в САЩ, Европа и Азия, навежда на мисълта, че диетата може също да предпазва и от рак на белите дробове.

Участниците в проучването били разделени на 5 групи, според количеството фибри и йогурт, което приемали.

Рискът от рак на белите дробове бил с 33% по-малък при тези, които консумирали повече йогурт и фибри.

"Връзката се забелязва сред различни хора - настоящи, бивши пушачи; хора, които никога не са пушили; мъже и жени с различно минало" - споделя авторът Xiao-Ou Shu.

Shu споделя, че ползите навярно се дължат на пребиотичните (несмилаема храна, която спомага развитието на полезни микроорганизми в червата) и пробиотичните им свойства. Заедно и поотделно въздействат благоприятно на полезните бактерии в червата.

Водещи автори на проучването са д-р Jae Jeong Yang от Сеулския нацционален университет в Южна Корея и д-р Danxia Yu, асистент по медицина във Vanderbilt.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес