Зареждане

Кой е истинският баща на ММА?

Кой е истинският баща на ММА?
Публикувано на: Юни 8, 2014 в 16:25 ч
Снимка: wikimedia.org
Въпреки че настоящия шампион в категория петел на UFC, TJ Dillashaw няма да присъства като играч в редиците на новата игра на EA Sports UFC, Bruce Lee е там. Още по-странното е, че Bruce Lee не е обявен за просто бонус играч, а като "бащата на смесените бойни изкуства", както самия президент на организацията, Dana White, го е наричал няколко пъти. Колкото и да уважаваме Lee, не е сериозно да се обяви само един човек за основоположник на ММА.

Причините за вкарването на Lee в тази роля от Zuffa, компанията собственик на UFC, са ясни - Lee беше - и все още е - изключително популярна и разпознаваема личност. Тялото му беше изчистено и атлетично, знаеше как да се бори, но знаеше и че много от хората биха предпочели да го гледат как раздава ритници.

Въпреки това има личности в историята на бойните спортове, които са допринесли много повече за формирането на ММА в наши дни, но не се споменава нищо за тях в историята, която в момента се пише от Zuffa.

Следната статия е ще ви запознае с личности от древността до днес, които също биха могли да се окичат с титлата "баща на ММА".
 
 

Dioxippus

 

 
Боен спорт: Панкратион, древногръцки спорт, в който е било разрешено нанасянето на удари, събарянията, ключове и удушавания.

Постижения:
Dioxippus от Атина не само е бил най-коравия боец в Древна Гърция, но без съмнение и един от най-опасните на света. В неговия пик той е бил толкова известен, че дори е спечелил Олимпийските игри без да се състезава - просто никой не е искал да излезе и да се бие с него. Освен това има и победа над един от най-добрите воини на Александър Велики - Coragus, въпреки че Coragus е бил от глава до пети в броня и е имал няколко различни оръжия, които е използвал срещу голия Dioxippus; правилно прочетохте, гръцкият боец е излязъл чисто гол срещу брониран човек и е спечелил. След битката Dioxippus е бил набеден за кражба, но той е решил сам да сложи край на живота си, вместо да бъде наказан за престъпление, което не е извършил.

Принос: Dana White и коментаторът Joe Rogan обичат да ни напомнят, че двубоите са в нашето ДНК. Dioxippus е доказателството за това.
 
 

Bill "The Butcher" Poole

 

 
Боен спорт: бокс с голи ръце

Постижения: Нека бъдем ясни: Bill "The Butcher" Poole не е бил човек на честта. Той е бил водач на две групировки и е тероризирал улиците на Ню Йорк, сеейки омраза срещу ирландците и католиците в средата на 19 век. Той е участвал в турнирите Rough & Thumble, в които бъркането в очите не само е било позволено, но и подстрекавано, както и в боксови срещи с голи ръце. Poole има победа над боксьорът в тежката категория John Morrissey, който е бил шампион тогава. Побоят, нанесен от Poole, бил толкова жесток, че във вестник New York Daily Times написали, че приятелите на Morrisey не могли да го разпознаят след срещата. Въпреки че хората на Morrissey застрелват Poole в гърдите, "The Butcher" живее още 14 дни с куршум заседнал в сърцето му. Според легендите неговите последни думи били "Сбогом, момчета, отивам си като истински американец."

Принос: Бил ли е Bill "The Butcher" гадняр? Да - през целия си живот. Но след като Zuffa описва ММА като спорт, в който са взимали участие само жестоки и ужасни хора, поне докато Dana White не е въвел правилата (което не е вярно, но историята се пише от победителите), да наречем Bill "баща на ММА" има логика.
 
 

Evan "Strangler" Lewis

 

 
Боен спорт: кеч
 
Постижения:
В миналото, когато кечът е бил реален боен спорт, а не цирк, Evan "Strangler" Lewis е бил един от най-страховитите състезатели, качвали се на ринга. "Strangler", което в превод значи "удушвача", с лекота побеждавал съперниците си именно чрез удушаване - ключ, който в наши дни е известен като rear-naked choke. Неговата победа над Ernest Roeber на 2 март 1893, го прави първият американец, печелил световна титла в кеча. Lewis защитава титлата си две години, преди да загуби от Martin "Farmer" Lewis.

Принос: Той е истинският прототип на всеки атлетичен борец, влизал в Октагона - от Ken Shamrock до Cain Velasquez.
 
 

Helio Gracie

 

 
Боен спорт: бразилско жиу-житцу, джудо

Постижения: Helio Gracie става легендарен боец, въпреки крехката си физика - или може би именно заради нея. Helio започва да тренира жиу-житуц с брат си, Carlos, когато е на 16 години. Заради слабата си структура той се фокусира повече върху биомеханиката и тайминга, вместо върху силата. Резултатът е известен на всички - бразилското жиу-житцу. Helio започва да се състезава в граплинг състезания, както и в vale tudo (двубои без правила). Там той печели сериозни победи над Antonio Portugal, Taro Miyake, Massagoishi и Yukio Kato. За разлика от всички други имена в списъка, той действително е въвлечен в първите събития на UFC, като част от отбора на Royce Gracie между 1993 и 1995.

Принос: Щеше да има MMA и без Helio, но определено нямаше да има UFC без него.
 
 

Masahiko Kimura

 

 
Боен спорт: Джудо

Постижения: Masahiko Kimura е бил много по-добър в джудо, от колкото всички ние си мечтаем да бъдем добри в каквото и да е. През цялата си кариера Kimura е загубил само 4 пъти. 18-годишният Kimura става най-младият човек, получил 5 дан черен колан. След години доминация в състезанията по джудо, Kimura побеждава и няколко боксьора, състезатели по савате и борци от Европа, преди да бъде предизвикан от Helio Gracie. Kimura приема и така се получава един от най-историческите граплинг двубои в историята. 20 000 зрители, сред които и президентът на Бразилия, са станали свидетели как Kimura побеждава Gracie с обратно уде-гарами. Тази техника в наши дни е известна като ключ "кимура". Последната му битка е 40 минутно равенство срещу Waldermar Santana, когато се състезава с контузено коляно.

Принос: Най-голямата му победа е над Gracie, което може да бъде шамар на всичко в ММА преди Zuffa и UFC.
 
 

Waldemar Santana

 

 
Боен спорт: Бразилско жиу-житцу, капоейра, бокс

Постижения: С 182 см височина и 93 кг тегло, ученикът на Helio Gracie, Waldemar Santana показал толкова много потенциал в vale tudo срещтие си, че Helio започнал да му преподава техники, които по това време били пазени в тайна от фамилията Gracie. Santana след това е изгонен от академията на Gracie, принуждавайки го да предизвика бившия си наставник на свободен бой. Gracie приема и тяхната среща продължава 3 часа и 40 минути, преди Santana да спечели с шут в главата. Веднага след двубоя Carlos Gracie предизвиква Santana да се бие със сина му - Carlson. Carlos дори предложил на Santana да му плати, ако Carlson не успее да издържи до края. Santana се бил с Carlson до равенство при първата им среща, но след това загубил реванша (двамата след това се срещат за трети път, който отново завършва с равенство). Santana има и две брутални и много кървави срещи с Masahiko Kimura.

Принос: Много бойци са се лутали между различни дисциплини преди него - с различна степен на успех - но реално Waldemar Santana е бил първият професионален състезател, който е притежавал сериозни умения в няколко бойни спорта и който може да се нарече ММА боец.
 
 

Gebe LeBell

 

 
Боен спорт: Джудо

Постижения: Gene LeBell е без съмнение един от най-опитните ММА състезатели в този списък. През 1963 Le Bell взима участие в първите незаконни свободни боеве в САЩ, побеждавайки боксьорът от средната категория Milo Savage с удушаване до безсъзнание - от тогава тръгва и спорът за това колко приложим боен спорт е боксът. Когато Muhammad Ali се бие с Antonio Inoki, Gene е бил рефер на срещата. Той е бил приятел с Bruce Lee. Транирал е бойци като Karo Parisyan и Manny Gamburyan, както и звезди като Roddy Piper и Chuck Norris. Той е бил съдия на няколко ММА срещи и продължава да води тренировки в Hayastan Academy.

Принос: В наши дни може да видите Gene LeBell в ъгъла на шампионката на UFC, Ronda Rousey. Тъй като Dana White доста настоятелно вкарва Rousey в медиите с изказвания като "най-голямата звезда, която сме виждали" защо не баща на ММА да бъде именно нейният ментор?
 
 

Chuck Wepner

 

 
Боен спорт: Бокс

Постижения: Chuck Wepner е вдъхновението на Silvester Stallone за Rocky. Wepner безстрашно е разменял удари с едни от най-добрите в тежката категория на неговото време, преди да получи предложение за двубой за титлата срещу Mihammad Ali. Въпреки че е бил аутсайдер с 40-1 в залозите, Wepner успява да остане в историята като един от тримата бойци, които са пращали Ali в нокдаун. Ali обаче печели двубоя, нокаутирайки Wepner 19 секунди преди края на рундовете.

Принос: Chuck Weppner е бил аутсайдер, който обаче изненадващо остава в историята. Той е предпочитал да излезе целия в кръв, от колкото да победи в скучна среща. Никога не се е оплаквал за това, че е трябвало да работи втора работа по времето на цялата му боксова кариера. Борил се е с мечка, купонясвал е с феновете. Оттеглил се е десетилетия преди Zuffa да бъде основана, но Chuck Wepner е бил всичко това, което Zuffa може само да си мечтае бойците в редиците на UFC да бъдат.
 
 

Antonio Inkoi

 

 
Боен спорт: пюроресу

Постижения: Жалко е, че ММА феновете знаят Antonio Inoki само от двубоя му с Muhammad Ali. Това е сякаш да помним Anderson Silva само като "онзи боец, който си счупи крака в Chris Weidman". Inoki е ученик на легендите Karl Gotch и Rikidozan и стилът му е бил пюроресу - японска разновидност на кеча, в който се набляга на борбата, каратето и изисква много сила и издръжливост. Inoki е бил готов да сломи всеки, който излезе срещу него. Брутален пример на това е срещата му с канадския силов атлет The Great Antonio, който нанесъл удар с лакът във врата на японеца, но след това е бил съборен на земята, докато Inoki е скачал върху него до безсъзнание. Последният двубой на Inoki е срещу не кой да е, а Don Frye, въпреки че след това прави още една среща с Renzo Gracie. Той е организирал събития по ММА в Япония и е първият японец, участник в залата на славата на WWE.
 
Принос: За добро или лошо, Muhammad Ali срешу Antonio Inoki е бил един от най-популярните ММА двубой преди ерата на Zuffa.
 
 

Vince McMahon

 

 
Боен спорт: индустрия на спортните развлечения

Постижения: Съвременният кеч е всепризнат цирк, но няма как да отречем, че Vince MMahon е един от най-повлиялите на UFC хора. Ако Vince не бе разрешил на Spike TV да излъчват The Ultimate Fighter след кеч поредиците Monday Night Raw, шоуто нямаше да бъде видяно почти от никой. А именно то допринесе за лавионообразната популярност на UFC. Без Vince McMahon, Brock Lesnar нямаше да е тази звезда, която привлече нови фенове от кеча при преминаването му в UFC. С други думи UFC вероятно нямаше да е толкова популярно без Vince McMahon.

Принос: UFC е преди всичко компания за спортни развлечения и никой друг не е по-голям в тази индустрия от Vince McMahon.

Можем да продължим още с изброяването на имена, но тогава тази статия ще изпочупим няколко клавиатури, докато напишем всичко. Затова ще оставим малко и на вас – споделете кои са имената, които също имат заслугите да бъдат наричани "баща на ММА".

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес