Зареждане

История на бразилското джиу-джицу

История на бразилското джиу-джицу
Публикувано на: Октомври 12, 2008 в 15:02 ч

Преди повече от половин век бразилското джиу-джицу (jiu-jitsu) е в зората на създаването си. То става популярно едва през 90-ти години когато семейство Gracie (Грейси) го представя на голямата сцена. Бразилското джу-джицу (jiu jitsu) променя света на бойните изкуства завинаги и помага много в развитието на MMA (смесени бойни изкуства). Този спорт съдържа в себе си много граплинг и бой на земя, затова се използва и в армията на САЩ като бойна техника.

През 1971 Carlos и Helio Gracie гледат мачове по Vale Tudo (свободни двубои), в които на ринга излизат боксьори, борци и други състезатели по бойни изкуства и спортове. В ранните си години MMA е било много известно в Бразилия и в състезанията не е имало правила. На едно от състезанията двамата наблюдавали боец от Япония - майсторът по джудо (judo) Mitsuyo Maeda, който побеждава един след друг няколко опонента на ринга. Те били във възторг, защото въпреки че местните бойци били доста силни, никой не успял да победи японеца, който използвал тогава почти неизвестното бойни изкуство джудо или kano jiu-jitsu. Един след друг той събарял противниците си на земята и там ги побеждавал с ключ или ги нокаутирал още в самото начало. Един от съперниците му толкова се вбесил, че даже извадил оръжие срещу него. Без да прави почти никаква почивка японецът не излял и капка пот. След като видели тази демонстрация двамата братя решили да научат този нов стил и заедно с помощта на баща им започнали създаването на бразилското джиу-джицу (jiu-jitsu).

Mitsuyo Maeda е ученик на създателя на джудо Kano Jigoro. Maeda е бил изпратен извън границите на Япония за да представя нейната култура и бойни изкуства по света. Kano бил убеден, че при трениране на джудо всеки човек ставал по-добър като цяло и затова искал все повече хора да знаят за него и да направи света по-добър. Maeda бил и опитен треньор и дълго време преподавал техниките на земя, които лесно се научавали, на момчетата от семейство Gracie. Научил ги и на удари с ръце, които били част от японското джуджуцу (jujutsu). Момчетата комбинирали новите знания с уменията на местните борци и така бразилското джиу-джицу (jiu-jitsu) започнало да става известно.

mma граплинг свободни двубои джу джицу


Ако искаме да разберем повече за бразилкото джиу-джицу трябва да знаем откъде произлиза то. Японското джуджуцу (jujutsu) е създадено от самураите и в традиционната си форма включвало тренировки с оръжия и удари, хвърляния, ключове на ставите, задушаване и други подчинителни техники. За разлика от джуджуцото (jujutsu), което разчитало на груба сила за победа над съперника, джудото било по-мек стил, в който се използва силата на атакуващия ви опонент срещу самия него. Джудото е създадено в Япония през 1892 и е форма на японската борба, която е подобна и на други стилове борба, но с тази разлика, че се носи ги (gi) подобно на това в карате и включва много от ключовете познати ни и днес.

Във времето Helio започва да преподава наученото на братята си и приятелите от Бразилия. Учителят му Maeda му казал, че всеки боец трябва да разчита на това, в което е по-силен и Helio избрал играта на земя. Намеренията на семейство Gracie били да създадат бойно изкуство за самозащита, но с времето то се превърнало в невероятен боен спорт.

Няма две мнения по въпроса, че Gracie са направи много за бойните изкуства. Благодарения на тях Бразилия има нов национален спорт и заради тях съвременните MMA турнири като Ultimate Fighting Championship (UFC) са толкова атрактивни.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес