Зареждане

6 естествени начина да повишите нивото на тестостерон в тялото си

6 естествени начина да повишите нивото на тестостерон в тялото си
Публикувано на: Август 24, 2016 в 17:38 ч
 
Един на всеки четирима мъже над 30 години страда от ниски нива на тестостерон. Това може да доведе и до сериозни здравословни проблеми, поради което не бива да подценявате този проблем.

 
В резултат на ниските нива на тестостерон, вие може да страдате от еректилна дисфункция, ниско либидо, остеопороза и фрактури на костите. 

 Добрите новини са, че ниският тестостерон не е нещо, с което трябва да се примирите. Много от нещата, които биха довели до повишаване на натуралните нива на тестостерона ви, така или иначе са неща, които би трябвало вече да правите.

 Но как можете да разберете, дали наистина страдате от нисък тестостерон? Ето някои тревожни сигнали, които си струва да изследвате: 

  • преумора и понижени нива на енергия
  • депресия, променливи настроения и лесна раздразнителност
  • понижена мускулна маса и повишени нива на мазнините


Вашият доктор би могъл да ви предложи някои опции, но преди да прибегнете до професионална лекарска помощ, ето шест натурални начина, по които можете да повишите съвсем естествено своя тестостерон:

1. Тренирайте с повече базови упражнения


Наистина няма заместител на тренировките с големи тежести, щом сте решили отново да повишите нивата на тестостерона си. Вашите най-добри опции са базовите упражнения, при които използвате няколко мускулни групи едновременно. Или дори цялото си тяло. Такива например са клековете и мъртвата тяга.

 Причината, поради които базовите упражнения стимулират произвеждането на повече тестостерон, е напълно проста: Те поставят под по-голям стрес по-голяма част от вашата мускулна тъкан. Колкото повече от вашите мускули се движат, толкова повече тестостерон ще бъде освободен в тялото ви.

 2. Приемайте повече мазнини и холестерол


Ето и нещо, което вероятно не знаехте: холестеролът е стероидът на природата. Вашият мозък е изпълнен с него, като той спомага за когнитивното функциониране. И докато има определен лимит, до който вие можете да консумирате мазнини и холестерол, и да бъдете здрави, изследванията показват, че холестеролът и мазнините са свързани с наличието на нормални нива на тестостерон в мъжете.

 Ето и добрите новини: една порция яйца и бекон на закуска са лесен начин да приемете това, от което се нуждаете. Оставете настрана зърнената закуска и гевреците. Започнете да се храните така, както го е правил дядо ви. И продължете да си набявате мазнини и от здравословни източници като ядки, авокадо и други.

 3. Приемайте правилните витамини


Една от причините за спадането на нивото на тестостерон при мъжете се крие в това, че те не приемат подходящите витамини. Най-важните са витамин D, магнезий и цинк. Всички те могат да се приемат от храната, а в случая на витамин D - от слънцето.

 Възможно е обаче да не приемате достатъчно от тях, а в случая на витамин D, може да не приемате достатъчно от правилния тип - D3, което е хормон, а не витамин.

 Всички те са асоциирани с повишени нива на тестостерон в мъжете. Намерете си мултивитамин, който ви осигурява достатъчно и от трите неща, както и добра D3 добавка. Особено ако живеете на място, където няма достатъчно слънце.

 4. Осигурявайте си повече сън


Дали сънят ще повиши нивата ви на тестостерон? Да. Тестостеронът има един смъртоносен враг - кортизолът, който ефективно блокира възможността да го използвате по правилния начин.

 Има две основни неща, които ще повишат нивата ви на кортизол. Едното е недоспиването, а другото - стресът. Бъдете сигурни, че си осигурявате достатъчно сън. Ако не го правите, в такъв случай потърсете причините за това и си осигурете добра хигиена на съня. Шест часа на нощ е абсолютният минимум, от който се нуждаете. Седем е по-добре. Осем е идеално.

 5. Консумирайте повече верижно-разклонени аминокиселини (BCAAs)


BCAAs са предпочитана формула за предитренировъчно хранене по добра причина: Те не само повишават нивата ви на тестостерон и подобряват тренировките ви, но повишават и нивата на тестостерон при мъже, които вдигат повече на тренировките.

Ето и други добри новини: Можете да си осигурите BCAAs съвсем естествено, консумирайки сирене. Миксирайте го с вашата предитренировъчна формула и повишете резултатите си.

 6. Оставете настрана захарта


Захарта повишава нивата на инсулин в тялото, което води и до понижени нива на тестостерон. Два часа след консумацията на захар, вие почти сигурно ще имате понижени нива на тестостерон. А това е само добавка към всичко, което се случва с нивата ви на инсулин по същото време.

Не забравяйте и вероятността захарта да повиши вашето тегло и процент мазнини, което също се асоциира с ниските нива на тестостерон.

Ако промените своите навици и лайфстайл, но все още имате проблеми с нивата на тестостерон, тогава най-добре е вече да поговорите със своя лекар.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес