Зареждане

Муай тай в MMA двубоите

Муай тай в MMA двубоите
Публикувано на: Декември 23, 2009 в 15:49 ч

Muay Thai, също познато като тай-бокс, е много ефективно бойни изкуство, което произлиза от Тайланд. Този вид кик-бокс си служи с удари с ръце, крака, лакти и колена.

Този стила единоборства оказа голямо влияние върху света не смесените бойни изкуства (MMA) след като бойци като Pedro Rizoo, Bas Rutten, Mirko "Cro Cop" Filipovic и Maurice Smith стъпиха на ринга и смазваха някои от най-стабилните състезатели в спорта тогава.

Те успяваха да направят това, като умело избягваха събарянията, стояха на крака и използваха муай тай уменията си за да победят опонентите си.

Когато всички видяха ефективността на муай тай в MMA, динамичния кик-бокс стил от Тайланд бързо стана основно умение, което се учи от всички състезатели по смесени бойни изкуства (MMA).

mma муай тай кик-бокс


Нека разгледаме няколко неща от муай тай тренировката, които се пренасят и в MMA.

Дава ви силни оръжия, които да използвате от далечно разстояние - ударът с крак може да причини много повече поражения, от който и да е удар с ръка. Използвайки избутващия удар с крак от муай тай, вие разполагате с най-силния "ляв прав", който може да си представите. Може да го използвате за да поддържате опонента на разстояние или за поражение, като се целите в слънчевия сплит или главата. Ударът с крак и след това със завъртане, може би е най-силния удар с крак във всички бойни изкуства. При правилно нанесени няколко такива в тялото или краката на опонента, може да очаквате, че ще му е много трудно да продължи двубоя. А нанесен правилно в главата той почти винаги гарантира нокаут.

Научавате се да използвате лакти и колена за близка битка и клинч - Това са двете най-добри оръжия, които може да използвате, когато сте в близка дистанция. Тренировките по муай тай ви показват как да го правите по най-ефективния и приложим начин. Имайки предвид, че в почти всеки двубой има моменти, в които се работи и в клинч, ще разберете колко важно е да владеете тези удари.

Научавате как да атакувате краката - използвайки ударите със завъртане за да изморите краката на опонента по време на MMA двубой е много ефективна стратегия. Ако той не може да ходи или да стои стабилно, тогава ще му е много турдно да се бие и нанася удари добре. При добре трениран и правилно нанесени няколко такива ритника, ефекта не закъснява.

Научавате как да контролирате опонента в клинч - контролът в тази позиция не се тренира само при борбата. Муай тай клинчът тренира контролирането на тялото на опонента, установявайки контрол на главата и врата му. От тази позиция се учите как да дърпате главата, за да държите опонента извън баланс. Може да използвате дърпането за да увеличите ефекта от удара с коляно в главата или тялото.

Научавате как да се защитавате от различни удари с ръце - заради огромния избор от атаки в муай тай, се учат и много техники за защита. По време на спаринг е добре да се тренират всички от тях.

А сега нека разгледаме няколко тренировъчни методи при тренировките по муай тай.

Работа на чувала - повечето тай боксьори използват дълъг чувал за да постигнат силните удари на боксьорите. Разликата е че не се нанасят удари само с ръце, а и с крака, лакти и колене. Има различни чували, специализирани за муай тай. Някои от тях са толкова дълги, че стигат почти до пода, за да може трениращите да отработват на тях ударите си в краката на опонента.

Работа на тай лапи - те са също така добри както и чувала. Разликата е, че тези лапи се държат от партньор, който ги мести и трябва да нанасяте удари на различни места. Ако лапите се държат от опитен треньор, той ще ги поставя така, че да тренирате и правилните комбинации, които ще използвате по време на двубой.

Спаринг - това е най-близкия до истниския двубой метод. А също и най-важната част от тренировката. Тук се научавате да прилагате всичко, което сте тренирали. Това включва и партньора ви, който ще ви напада, точно както в реален двубой. Силата на ударите варира от 50% до 80%. Желателно е да се прави с протектори по тялото.

Кондиция - при муай тай се използват много различни методи за кондиционна подготовка. Тичане, скачане на въже, бой със сянка, удари по тай лапите или чувала, упражнения с медицинска топка, а понякога и вдигане на тежести, са само част от техниките, които вдарват бойците в топ форма.

Спортни стоки от нашият MMA магазин


С отдадена муай тай тренировка може да се научите как да подобрите MMA играта си и да увеличите шансовете да бъдете човека с вдигнатата ръка след края на двубоя.

На нашият сайт може да прочетете и повече за историята на муай тай.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес