Зареждане

Дехидратация и сваляне на килограми: големите рискове

Дехидратация и сваляне на килограми: големите рискове
Публикувано на: Април 1, 2017 в 18:57 ч
 
Британският медиен гигант BBC обърна внимание на все по-обсъждания проблем в света на бойните спортове, свързан с драстичното сваляне на килограми от страна на бойците.


За да влязат в нужните параметри преди двубой, често бойците дори застрашават здравето си. Пореден пример за това е руският боец от UFC в лека категория Khabib Nurmagomedov, който бе приет по спешност в болница, дни преди двубоя му с Tony Ferguson. Бразилката Cris Cyborg пък посочи в едно от своите интервюта, че дори е била “близо до смъртта” заради драстичното сваляне на тегло преди срещата си с Lina Lansberg.

В своята ТВ поредица “Extraordinary Bodies”, BBC се фокусира именно върху драстичното сваляне на тегло от страна на ММА бойците. В случая британците се фокусираха върху един от своите бойци -  Dean Garnett, който трябваше да сваля тегло преди срещата си с Luiz Tosta на Bellator 158 миналата година.

За да премине успешно качването на кантара, Garnett е трябвало да свали почти 7 килограма за една нощ. Или иначе казано - 10% от цялото му тегло.


Изпълнителният директор на Калифорнийската атлетическа комисия Andy Foster пое инициативата по решаване на този проблем. Една от първите му стъпки бе създаване на специално мемо, свързано с опасностите от драстичното сваляне на килограми, изготвено от Association of Ringside Physicians. Ето какво гласи мемо-то:


Опасностите от свалянето на килограми и дехидратацията


Нездравословното и опасно сваляне на тегло продължава да бъде сериозен проблем в света на бойните спортове. Скорошно проучване показва, че 39% от ММА бойците влизат в срещите си дехидратирани. Топлинните заболявания и смърт при атлети вече са се случвали в спортове като борба и ММА.

Доказано е, че бързото и прекомерно сваляне на килограми, както и повтарящият се цикъл на качване и сваляне на тегло, води до понижаване на резултатите, хормонален дисбаланс, понижен апетит и повишен риск от контузии. Други проблеми, застрашаващи живота, и свързани с неправилната загуба на килограми, включват:

 • понижена сила на мускулите и издръжливост: пониженият приток на кръв към мускулите пречи на доброто им функциониране.
 • понижена сърдечна и кардиоваскуларна функция: сърцето работи по-трудно и по-малко ефективно.
 • намалено оползотворяване на енергията, обмяната на хранителните вещества и ацидоза: с намаления приток на кръв до тъканите, нутриентите не се доставят, а отпадъчните вещества не се премахват. Появилата се киселина променя функциите на клетките в тялото.
 • топлинно заболяване: забелязва се в четири форми - топлинни крампи, загуба на съзнание, топлинно изтощение и топлинен удар, който би могъл да бъде фатален. Дехидратацията води до намален приток на кръв до кожата и мускулите. Това е последвано от намалена способност тялото да регулира своята температура. Нарушава се функцията на потене, появява се опаснотта от повишаване на температурата. Това повишава рисковете при дехидратирани атлети, които извършват усилени тренировки.
 • нарушена функция на бъбреците: дехидратацията води до влошаване на функцията на бъбреците. Всичко това допринася и за проблемите, които вече бяха изложени тук. Също така, стига се до намаляване на отделянето на урина, концентрирана урина и пропускането на протеин в урината. На този етап не е ясно, дали всичко това може да доведе и до перманентни увреждания на бъбреците.
 • електролитни проблеми: намалената функция на бъбреците води до липса на баланс в електролитите, като например нездравословно увеличаваме на нивата на потасиум и содиум.
 • промяна в настроенията и психически промени: всичко, описано дотук, води и до зачестили промени в настроенията, слаба концентрация и фокус, дезориентация и други ментални промени.
 • проблеми с очите: дехидратацията може да причини замъглено зрение и сухи очи.
 • повишен риск от мозъчна травма: съществуват повишени рискове за мозъчно кървене и сътресение.

НЕ ПРАВЕТЕ:


 • не прибягвайте до екстремни методи за сваляне на тегло, като например използването на силна топлина, прекомерни упражнения, повръщане, лаксативи и диуретици.
 • не използвайте дехидратацията като основна точка на влизането в нужната категория. В допълнение към това, което бе вече споменато, това ви вкарва в риск да прибегнете до неправилни рехидратационни техники. Реално погледнато, правилната рехидратация може да изисква и до дни.

ПРАВЕТЕ:


 • посветете се на целогодишна добра диета и тренировки, за да имате стабилен контрол над теглото и тялото си.
 • ако поддържате теглото си през цялата година в стойности, близки до това на вашето състезателно тегло, и не се състезавате в категории, извън вашата дивизия, това ще ви помогне да избегнете сериозните промени по отношение на килограмите.
 • поддържате добра хидратация, поемайки достатъчно количество течности през деня. Важно е бъдете хидратирани и по време на тренировките си.
 • следвайте хранителни режими, които покриват вашите нужди по отношение на калорийния баланс и достатъчната наличност на здравословни въглехидрати, минималната нужда от мазнини и подходящото за вас количество протеин
 • винаги бъдете наясни какви хранителни добавки приемате и дали те няма да се окажат вредни за вас.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес