Зареждане

Рисковете и страничните ефекти от периодичното гладуване

Рисковете и страничните ефекти от периодичното гладуване
Публикувано на: Юли 5, 2020 в 15:36 ч
Периодичното гладуване е сред най-модерните хранителни режими към момента - възхваляван от холивудските звезди, успешни бизнесмени и интернет инфлуенсъри по цял свят. Последователите на този хранителен режим прекарват по 16 часа на ден без храна, като вярват, че това подпомага контрола на теглото и подобрява мозъчните функции.

Факт е, че има проучвания, които подкрепят периодичното гладуване, стане ли въпрос за отслабване и контрол на хронични заболявания, включително сърдечно-съдови, диабет, алцхаймер и рак. Някои дори смятат, че гладуването удължава и живота. Експертите обаче отбелязват, че няма извършени достатъчно проучвания върху преките дългосрочни ефекти ефекти от гладуването върху човешкото здраве.

Вижте също: Ползите от интервалното гладуване по метода 16:8

И въпреки че със сигурност периодичното гладуването не вреди на здравите организми, не можем с такава лекота да кажем, че е безвредно за всички. С други думи, ако ти е интересно, подхождай към интервалното гладуване с изключително внимание. Ето какво трябва да знаеш преди да започнеш.

Интервалното / ПЕРИОДИЧНОТО ГЛАДУВАНЕ крие своите рискове

Преди да започнеш да гладуваш, със сигурност се посъветвай първо със специалист - особено ако си в рискова възрастова група, имаш други здравословни проблеми, или приемаш медикаменти. Често приема на лекарства са свързани с регулярно хранене. Важно е да вземеш също предвид факта, че този хранителен режим може да понижи кръвната ти захар, така че прецени добре рисковете, ако работата ти е натоварваща и изисква сила и енергия.

Препоръчваме също да не се подлагаш на глад, ако имаш нужда от по-висок калориен прием - в това число влизат прекалено слабите хора, тези под 18 години, бременните и кърмещи жени. Интервалното гладуване не е препоръчително също при диабет, тъй като гладуването може да понижи кръвната захар до изключително ниски нива.

Със сигурност периодичното гладуване не е за теб, ако си склонен към вредни хранителни навици. Рисковите фактори са член на семейството с подобна склонност, перфекционизъм, импулсивност и емоционална нестабилност. Ограничението хранене може да доведе също и до булимия.

Има риск да се чувстваш по-гладен

Ще забележиш, че коремът ти започва да къркори в “гладните” периоди, особено ако си свикнал да си хапваш редовно. Добрата новина е, че има начин да контролираш глада.

В часовете, в които не можеш да ядеш, отбягвай да гледаш, миришеш или въобще да си мислиш за каквато и да е храна - всякаква такава дейност може да доведе до отделянето на стомашна киселина, което ще те направи още по-гладен. В такива моменти можеш да хванеш да прочетеш нещо или просто да позанимаваш ума си с нещо друго. Ако наистина искаш да се заситиш с нещо, пробвай с много вода, студен чай (без захар) или кафе.

Най-добрият ти вариант е да се възползваш от часовете, в които можеш да ядеш, подготвяйки си балансирана диета, която ще те държи сит и с енергия за по-дълго време. Това означава повече фибри, и умерено количество протеини и здравословни мазнини.Започни постепенно. Препоръчваме ти да пробваш за една седмица, за да видиш как реагира тялото ти. Има различни видове интервално гладуване - можеш да си избереш да ядеш само в определени часове на денонощието или пък да не ядеш всеки втори ден. Пробвай и виж кое работи най-добре за теб. Вместо да приемаш само по няколкостотин калории или да се ограничаваш напълно от храната, можеш да започнеш ограничавайки калорийния прием наполовина или на 75% от нормалното.

Има риск да преядеш

Дните, в които не гладуваш, не са дни, в които можеш да се изтървеш напълно. Случи ли се това, много бързо можеш да се сдобиеш със сериозно количество излишни калории, които да доведат до натрупване на килограми. Отново, предизвикателството е в това, че периодичното гладуване може да доведе до повишен апетит. Едно петгодишно проучване сред близо 500 гладуващи момичета показва, че 24 часа без храна често завършват с преяждане. И това не е единственото проучване, което подкрепя тезата - има логика в цялата работа. Ако си свикнал на 3 хранения на ден и някое друго залъгване помежду им, започнеш ли да гладуваш, тези желания си остават - това може да доведе до повишаване на стреса при някои хора.

А ако обичаш да хапваш, когато си стресиран, пробвай с различни активности, които понижават кортизола - медитация, слушане на музика и т.н. Също не забравяй да си набавяш всички необходими неутриенти в периодите, в които можеш да ядеш.
 

 

Има риск да се дехидратираш

Периодичното гладуване понякога се свързва с дехидратация, защото когато човек не яде, често забравя и да пие вода. Не забравяй да утоляваш жаждата на тялото си още преди да си започнал да я усещаш дори и в периодите, когато не ядеш.

Има риск да си по-уморен

Нормално е да си по-изморен, особено ако гладуваш от скоро. Тялото ти разполага с по-малко енергия от по принцип и понеже интервалното гладуване повишава стреса, може и сънят ти да бъде нарушен. Пробвай с медитация или с други понижаващи стреса дейности. Ако нямаш някаква тренировъчна програма, нагласи тренировките около храненията. Това не само ще ти помогне да запазиш енергията, но и ще намалиш рисковите фактори по време на тренировка на гладно.

Има риск да си по-раздразнителен

Същата биохимия, която контролира емоциите ти, контролира и апетита. Консумацията на нутриенти влияе на активността на допамина и серотонина, които имат ключова роля при тревога и депресия. Това ще рече, че нарушавайки апетита си, можеш да нарушиш и емоционалния си баланс. Придържай се към балансирана диета и задоволявай нуждите на тялото си с повече сън, за да си в добро здраве по-дълго време.

Вижте също: Гладуването ускорява метаболизма, забавя стареенето и удължава живота

Има риск да се напиваш по-лесно

Няма проблем да консумираш алкохол, когато гладуваш периодично, но не го препръчваме по време или след периодите, в които гладуваш. Както сигурно се досещаш, алкохолът не е толкова добра идея на гладно.

Дори и да пиеш само в часовете, когато можеш да консумираш храна, пак тялото ти е лишено от правилно снабдяване с нутриенти и това може да доведе до неочаквани последици. Така или иначе, ако целта ти е да отслабваш, алкохолът не ти е най-добрият вариант, тъй като е пълен и с нежелани захари.

Общо взето, дългосрочните ефекти от периодичното гладуване не са напълно известни. Контролираното гладуване може да ти помогне да отслабнеш, но със сигурност не е безвредно и здравословно за всеки един. Преди да пробваш кой хранителен режим допада най-много на твоя организъм, препоръчваме ти да се посъветваш със специалист.

Или вече имаш опит с периодичното гладуване? Разкажи ни каква е твоята гледна точка в коментарите по-долу.

Вижте също: Периодично гладуване: как да го правим правилно

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес