Зареждане

Тестостеронът

Тестостеронът
Публикувано на: Май 21, 2009 в 14:01 ч
Снимка: laserclinn.com.br

Тестостеронът е стероиден хормон от групата на андрогените. Секретира се в тестисите на мъжа и в яйчниците на жената, въпреки че малки количества се секретират и от надбъбречните жлези. Това е мъжки полов хормон, както и анаболен стероид. Той играе съществена роля за здравето и доброто състояние, както на мъжа, така и на жената. Като пример за неговата функция са повишаване на либидото, енергията, имунната защита и защита срещу остеопорозата.

Тестостеронът е човешки хормон, който се произвежда в по-големи количества при мъжете, отколкото при жените. Наличието му в човешкия организъм определя мъжките плови белези като загрубяване на гласа, окосмяването по лицето и половите органи, натрупването на мускулна маса. Тестостеронът влияе на либидото, както на мъжете, така и на жените, на плътността на костите и мускулната мас апрез целия им живот. В тялото на възрастен мъж средното количество на тестостерона е 20-30 пъти повече в сравнение с това в жената.

Тестостеронът у възрастен мъж има по-ясно изразено влияние, отколкото при жена, независимо че е еднакво важен и за двата пола. С понижаване количеството на тестостерон се намалява поддържането на следните функции:
- поддържане на мускулната маса и сила;
- поддържане на плътността на костите и тяхната сила;
- потентността
- мозъчна и физическа енергия;
- повишени количества тестостерон повишават риска от рак на простата; 

Нивото на тестостерон в човешкото тяло постепенно намалява с възрастта. Хипогонадизъм се наблюдава, когато нивото на свободния тестостерон е по-ниско от долната граница на нормата за млад възрастен организъм. Понижаване количеството на тестостерон в тялото на човек трудно се отчита само по симптомите, които често могат да бъдат доста объркващи.

Приемането на допълнителни количества тестостерон във вид на таблетки (стероиди), крие рискове за здравето. Например доказано е за таблетки, съдържащи естроген и метилтестостерон, приемани от жени, че се повишава риска от рак на гърдата. При мъжете екзогенният тестостерон може да предизвика поява на акне и омазняване на кожата, увеличаване на хематокрита, сънливост предпоставки за поява на рак на простатата и спиране на сперматогенезата, което води до безплодие.

Наблюдаващите се белези и симптоми са неспецифични и могат лесно да се объркат с нормални възрастови изменения като загуба на мускулна маса и плътност на костите, намаляване физическата издръжливост, отслабване на паметта и загуба на потентността.

Тестостеронът се счита за “мъжки” хормон. Той се разглежда като хормонът, присъщ на мъжете, а не на жените. В много отношения се смята, че той е хормонът, който “отличава” мъжете от момчетата. Безспорно, тестостеронът е основният хормон, предизвикващ растежа и развитието на мъжествеността и мъжкото съзряване. Ако всички останали данни са еднакви, от индивидите, които притежават по-големи количества тестостерон се очаква да изградят по-голяма мускулна маса от другите, които имат по-малко.

Защо се получава така?
По-високите тестостеронови нива водят да повишен синтез на протеина. Освен това, тестостеронът засилва креатиновия синтез и синтеза на креатинов фосфат. Също така, този важен хормон подпомага повишаването на гликогенния запас и кръвния обем. Той произвежда и антикатаболен ефект като спомага за задържането на азота, което пък води до съхраняване на мускула. Като обобщение можем да кажем, че тестостеронът е естествен хормон, който стимулира развитието на специфичните черти на мъжествеността.

Тестостеронът и процесът на мускулния растеж
Щом навлезе в кръвния поток, тестостеронът действа като химически вестител, който се прикрепва към рецепторите в цитозола на клетката. Когато се свърже с даден рецептор, той образува стероиден комплекс, преминаващ към ядрата на мускулните клетки. В ядрото стероидният комплекс се свързва с нуклеарната ДНК /деоксирибонуклеиновата киселина/. Това стартира процеса на повишен протеинов синтез и на много съществения процес на задържане на азота. Този процес се нарича транскрипция и проправя пътя за производство на протеинови молекули, включително и мускулни протеинови молекули следователно транскрипцията стимулира производството на мускулни клетки и произвежда антикатаболен ефект на съхраняване на протеина.

Друг начин, по който тестостеронът произвежда антикатаболен ефект, е чрез намаляване производството на кортизол /хормона, който изяжда мускула/. Така тестостеронът е в състояние да съхрани мускула. По този начин той предизвиква и анаболна и антикатаболна реакция в мускула и може да се разглежда като движещата сила за мускулната хипертрофия.


Тестостеронът стимулира производството на АТФ
Със способността си да стимулира производството на аденозин трифосфат /АТФ/ тестостеронът се оказва и основен анаболен фактор. Освен това той се проявява като ефективно средство за повишаване на нивата на креатин фосфата /КФ/. Интересно е да се отбележи, че всички тези анаболни реакции, предизвикани от наличието на тестостерон, имат положителен ефект в две отношения. Тестостеронът позволява да се регенерира АТФ и КФ и, освен това, стимулира задържането на азота. Това произвежда и антикатаболния профил, който е причина за намаляване на риска от срив в мускула. Така възстановяването на мускула става много по-бързо и много по-пълно.

Без съмнение, колкото е по-високо нивото на тестостерон толкова е по-голям и мускулният растеж. Това е пряко свързано с факта, че по-високото ниво на тестостерон води до по-засилен протеинов синтез. Освен това, то стимулира и синтеза на креатин фосфата. Тестостеронът води до натрупване на по-големи запаси от гликоген и повишаване на кръвния обем.


Автор: Белчо Христов

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес