Зареждане

7 известни кардио мита

7 известни кардио мита
Публикувано на: Април 2, 2010 в 12:10 ч
Снимка: sport-et-regime.com

Кардио тренировките ли са решението за загубата на мазнини? Има много различни гледни точки към това, кой вид кардио е най-добрия, а също и относно колко често трябва да се правят тези тренировки, ако искаш да свалиш килограми. Ами какво става ако искаш да качиш маса? Ще попречи ли кардиото на целите ти? Има огромен брой теории, които могат да те объркат тотално. Ето няколко известни кардио мита.

Мит 1: Бавното кардио е най-добрия начин за топене на мазнини
Истината: Въпреки, че хората предпочитат да правят това "по-леко" кардио натоварване за по-дълъг период от време и да горят повече калории през този период, по-интересно е какво става след това. С високо-интензивното интервално натоварване, което представлява и кардио тренировка, правена по-интензивно, тялото ти изгаря много повече калории през целия ден, само за да се оправи от тежката тренировка; дори понякога тези калории са повече от изгорените по време на тренировка.

Мит 2: Колкото повече кардио тренировки правим, толкова повече може да си хапваме
Истината: Няма ли да е готино този мит да беше истина? Толкова много хора си мислят, че могат да хапнат някой мазен сандвич, а след това просто да го изгорят в залата. Преди всичко за да се изгорят толкова много калории са нужни около два часа тичане. Май сега мазния сандвич не изглежда толкова привлекателен. Второ, ако спазваш този принцип, най-вероятно ще прекаляваш с кардиото, което пък води до претренирване и възможна контузия.

Мит 3: Носенето на тежести по време на кардио тренировките помага за изгаряне на повече мазнини
Истината: Ако си мислиш, че тези тежести за китки и глезени ще включат магическото копче за горене на повече мазнини, помисли си пак. Това е много разпространен мит. Не само, че тези тежести не са достатъчно тежки за да повлияят на калорийното горене, но по-скоро ще те изкарат от баланс, което води до контузии. По-добре се фокусирай върху повишаването на интензивността на тренировката, от колкото върху добавянето на допълнителна тежест. Ако целта ти е да станеш по-силен, спри с кардио тренировките и влизай във фитнеса; там се трупа силата.

Мит 4: Трябва да правиш еднаква кардио тренировка всеки ден, ако искаш да има резултати
Истината: Също както и при тренировката с тежести, ако се прави едно и също движение ден след ден, тялото свиква с него и не си дава толкова усилие. Така ще гориш все по-малко калории и ще стане застой. Вместо това се опитвай да редуваш тичане, каране на колело или тренировка на машина всеки различен ден. Също така може да се играе и с интензивността на тренировката.

Мит 5: Ако имаш само 10 минути за кардио тренировка, по-добре я пропусни
Истината: 10 минути са 10 минути! Когато въпроса опира до горене на мазнини, всяко движение което правим през деня се брои; дори простичко движение като вдигането на чашата с кафето гори калории. Най-добре прави каквото можеш за тези 10 минути. Ако често ти липсва време за кардио тренировки, опитвай се да ги разбиеш на части: 10 минути сутринта, 10 минути на обяд и 10 минути вечерта - каквото ти е най-удобно.

Мит 6: Не трябва да ядеш преди кардио тренировка, ако искаш да свалиш мазнини
Истината: Това е въпрос, който предизвиква много дебати и в крайна сметка зависи от вида на кардио тренировката, която се прави. Ако тренировката е умерена, в сравнително спокойно състояние, не е нужно да ядеш; тренирането на празен стомах може да улесни използването на складираните мазнини. Ако правиш обаче високо-интензивни интервални спринтове например, трябва да ядеш преди това. Този вид кардио тренировка се нуждае от глюкоза като гориво, така че ако не ядеш, тялото ще влезе в катаболен режим (в който се гори мускулна тъкан) и дори няма да можеш да смогнеш на интензивността на тренировката. Най-добре е в такъв случай да се приеме малка храна, съдържаща въглехидрати и протеини около час преди тренировката.

Мит 7: Кардиото се нуждае от малка концентрация, така че може да се забавляваш през това време, като четеш или гледаш телевизия
Истината: Ако можеш да се фокусираш над списание или телевизор, докато правиш кардио тренировката си, тогава не тренираш достатъчно добре. Сърдечния ритъм трябва да е достатъчно ускорен, за да можеш да се фокусираш само върху настоящата ти задача. Ако си решил да правиш някакво леко кардио, тогава може, но най-добре е да следиш движенията си и да си сигурен, че ги изпълняваш правилно.

Хранителни добавки за сваляне на тегло


Заключение
Следващия път когато се замислиш какво кардио е добре за теб, припомни си тези известни митове. Не се влияй толкова от мнението на другите; често това ще те докара до разочарование.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес