Зареждане

5 незаменими добавки за след тренировка

5 незаменими добавки за след тренировка
Публикувано на: Януари 2, 2019 в 18:31 ч
Даваш ли на тялото си всичко необходимо след тренировка?

Ако отговорът е 'не', значи е крайно време да преосмислиш диетата си, или поне веществата и добавките, което приемаш след като приключиш в залата си.

Множество проучвания са доказали, че един от най-важните моменти, в които е необходимо да подхранваш организма си е точно след тренировка, когато тялото е изразходило важни хранителни елементи и има нужда от бързо и пълноценно възстановяване.

Често хората не знаят какво точно им е необходимо, за да извлекат максимума от прекараното в залата време, но няма нужда да се притесняваш, тъй като в тази статия сме събрали 5 добавки, които ще ти помогнат в това начинание.


1. Суроватъчен изолат


Суроватъчният изолат е една от най-важните добавки, които ти трябват след тренировка за маскимално възстановяване. С този протеин ще си набавиш необходимите аминокиселини, за да подсилиш синтеза на протеини, защитавайки мускулите си от разрушаване, което се случва след тежка тренировка.

100-процентовият суроватъчен изолат е доста по-добър вариант от чистия суроватъчен протеин, тъй като предлага повече от необходимите на тялото ти протеини. Изолатът има около 90% повече протеини, докато концентратът ти дава само около 80%. Концентратите също обикновено имат повече мазнини, холестерол, лактоза, въглехидрати и калории от изолатите.

Един качествен изолат обикновено съдържа около, а и по-малко от 1 грам лактоза. Да не говорим, че се усвоява по-лесно от тялото. След тренировка нивата на кортизол в организма ти са изключително високи, което означава, че на тялото ти е по-трудно да усвоява каквито и да било храни. Затова е важно да консумираш висококачествен, бързоусвоим суроватъчен изолат.


2.  креатинов хидроклорид


През годините креатинът се е доказал като изключително полезен за атлетите. Подобрявайки ATP синтеза в тялото, той позволява на мускулите да работят по-добре за по-дълъг период от време.

Освен това, ако го приемаш преди тренировка, разумно е да вземеш и след това, за да възстановиш изразходения креатин. След консумация, съвсем естествено е инсулинът да ти се покачи - това спомага за транспортирането и усвояването на креатина.

Важно е да отбележим също, че най-чистите форми на креатин могат да доведат до стомашен дискомфорт и издуване, както и да увеличи киселинността. Заради големите количества също могат да бъдат и по-трудни за усвояване. Затова е хубаво внимателно да избереш вида креатин, който ще използваш.

Най-добрият ти вариант е креатиновият хидроклорид. Проучванията сочат, че той се усвоява в пъти по-добре от останалите видове креатин. Добавяйки хидроклорид към него, той става по-стабилен, а това се отразява на киселинността в стомаха ти, както и на резултатите, които искаш да постигнеш.

Някои експерти дори отбелязват, че този вид креатин не води до стомашен дискомфорт. Друг плюс е, че дозите са значително по-малки.


3. Добавки за храносмилане


Вече споменахме колко е важно добавките да се усвояват лесно след тренировка - заради високите нива на кортизол. Затова е хубаво да помогнеш на организма си с усвояването на всичките необходими вещества, осигурявайки си по-добро възстановяване и по-малко смущения на стомаха.

Ензимите са ключови при разграждането на протеините. Хидролизирайки протеините, те по-лесно биват транспортирани из мускулната тъкан - точно това, от което имаш нужда. Същевременно с това, ще решиш и проблема с издуването и дискомфорта. След тежка тренировка едва ли би ти се искало да те боли корема.

Някои ензими, като ProHydrolase, хидролизират протеините веднага - само комбинирай пудрата с вода и консумирай. Повечето хидролизирани протеини на пазара се преработват с висока температура и химикали, което не се отразява добре на самия протеин.


4. Бетаин


Безводният бетаин подобрява силата, мощта и издръжливостта на мускулите - подобрява хидратирането и бори стреса в клетките.

Приемайки безводен бетаин, не само ще подобриш възстановяването си, но също ще подготвиш тялото си за следващата тежка тренировка.


5. Аминокиселини


Аминокиселините са в основата на мускулното възстановяване и техния растеж. За максимална олза, препоръчваме да подсилиш ефекта на суроватъчния изолат с допълнителни аминокиселини, които ще ти помогнат с възстановяването.

По-конкретно, препоръчваме глутамин заради доказания му ефект.

Много от протеините за след тренировка съдържат единствено BCAA, които са чудесен вариант за преди и по време на тренировка, тъй като дават енергия, но след тренировка са ти необходими повече видове аминокиселини, за да постигнеш оптимално възстановяване.

Суроватъчният изолат съдържа широк спектър от важни аминокиселини, а добавяйки глутамин към него, мускулите ти ще имат всичко необходимо, за да се възстановят както трябва и да пораснат повече.


Като за финал


Не препоръчваме лесноусвоими въглехидрати като декстроза, захар и прочие след тренировка, но някои експерти застават твърдо зад тази практика. Вече години наред бодибилдърите приемат въглехидрати след тренировка по две причини.

Първата е, че вдигат нивата на инсулин, което улеснява транспортирането на важните хранителни елементи и подсилва анаболните му въздействия. Втората причина е, че си възстановяват изразходения гликоген.

Приемайки лесноусвоим суроватъчен изолат след тренировка обаче, инсулинът ти пак ще се вдигне, без да приемаш излишни въглехидрати.

Тренировките с тежести обикновено отнемат около 90 минути, като през по-малко от половината време всъщност се работи усилено. Това натоварване по принцип не би трябвало да изразходи гликогена в тялото ти, затова не трябва да се притесняваш за това.

Ако следваш диета, с която си набавяш достатъчно въглехидрати през деня, тялото ти би трябвало да има достатъчно запаси на гликоген в мускулите и в черния дроб. Единственият момент, в който ще ти трябва да възстановяваш тези запаси са след по-продължително натоварване - говорим за повече от няколко часа наведнъж.

Като заключение, приемайки добавките, които описахме в тази статия, е едно от основните неща, които можеш да направиш, за да подобриш резултатите си. Развитието на тялото и неговото представяне започва едва тогава, когато вече успешно си се възстановил от тренировка. А този процес започва веднага след края на тренировка - затова и е важно да обърнеш сериозно внимание на веществата, които приемаш в този момент. 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес