Зареждане

Как хормоните влияят върху тялото и тренировките

Как хормоните влияят върху тялото и тренировките
Публикувано на: Януари 19, 2013 в 12:11 ч
Автор: Джереми Дювал
Снимка: wikimedia.org
Хормоните са комбинация от химикали, освобождавани от тялото, които предизвикват определени реакции. Тези реакции могат да варират от изграждане на мускули (чрез анаболни хормони), разграждане на мускули (чрез катаболни хормони) и дори приемането на тялото на захар в кръвта след хранене.

Хормоните имат огромен ефект върху тялото, за да стигне то до оптималните си нива, включвайки физика, сила и либидо. Теостстеронът е един от най-популярните хормони и е отговорен за по-голямата мускулна маса и по-бързото възстановяване от тежки тренировки. Друг хормон е хормонът на растежа, инсулиновия IGF-1 и hCG, които играят голяма роля в изграждането на маса и сила, а също и в настроението и нагона.

Увеличаването на хормоналните нива до оптималните такива, включва балансиран начин на живот, добро хранене и тренировки с подходящ интензитет. Прекалено многото стрес в ежедневието може да накара тялото да отделя повече катаболни хормони (като кортизол), които разграждат мускулната маса и затрудняват изграждането на физиката, която желаете. Според д-р Йори Фреийдхоф, семеен физиолог и асистент професор в университета на Отава, най-добрия начин да завишим натурално нивата си на тестостерон е като тренираме редовно, спим добре и редовно и правим редовно секс. Фрийдхоф добавя, че приема на зеленчуци и моно-ненаситени мазнини също е от полза.Когато става въпрос за интензитета на упражненията, по-добре направете високо-интензивните вдигания и интервалните кардио упражнения част от тренировките си. Колкото по-висок е интензитета, толкова повече анаболни хормони освобождава тялото. За пример - големи тежести с 3-5 повторения и къси спринтове за по 20 секунди са добър вариант.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес