Зареждане

Кога да използваме фоум ролера?

Кога да използваме фоум ролера?
Публикувано на: Декември 11, 2013 в 10:00 ч
Снимка: wikimedia.org
Кога да използваме фоум ролер - преди или след тренировка?

На кратко - определено преди тренировка, а също и след, ако имате желание.

Като цяло употребата на фоум ролер е препоръчителна, когато имате скованост в някоя точка от мускулите. Най-голям ефект за предотвратяване на контузии обаче има преди тренировка. Това е мнението на д-р Майк Кларк, управител на американската национална академия по спортна медицина.
 

Какво да правим?

 
"Ако искате да загреете тялото си за тренировка, масажирайте с фоум ролерът прасците си, външната част на бедрата, тазовата област (пириформиса), адукторите и средната и горната част на гърба."

Но вместо да се търкаляте върху фоум ролера напред назад постоянно, както много атлети правят, д-р Кларк съветва да се масажираме по този начин, докато открием най-болезнената точка във всяка зона и да задържим ролера само на нея за около 60 секунди. Концентрацията върху чувствителните точки ще помогне на мускула да се отпусне, което според Клард е първата стъпка към правилната загрявка, последвана от стречинг на скованите мускули, а след това и динамични упражнения като клекове или напади.


 

Защо преди тренировка?

 
"Имате два водещи рецептора в мускулите си. Единият е мускулното влакно, което кара мускула да се съкращава. А другия се нарича рецептори на Голджи, който отпуска мускула. И двата рецептора трябва да са в баланс един към друг, като по този начин ще тренирате без да се контузите."

Ако има обаче дисбаланс и загрявката ви е само с динамични или статични движения, тялото постоянно ще компенсира с други мускулни групи слабите места.
 
"Разтягането стимулира мускулните влакна и ги прави по-активни. Дълбокия натиск пък стимулира рецепторите на Голджи, който контролира мускулните влакна. По този начин тъканите се отпускат и това ги подготвя за стречинга."

Според д-р Кларк използването на фоум ролер преди тренировка е като изключване на ръчната спирачка преди да подкарате колата си.
 
В нашият онлайн магазин може да намерите различни видове фоум ролъри - от различна материя и с различни размери, според вашите нужди.

 
Над 900 състезателя по американски футбол от университета в Северна Каролина са правили загряваката си под наставленията на д-р Кларк - самомасаж с фоум ролер, статичен стречинг и динамичен стречинг.
 
"Имаха значително намаляване на контузиите, след като започнаха да изпълняват моята програма."

Според проучване, проведено в университета на Нюфаундленд в Канада, използването на фоум ролерът дори може да увеличи обхвата на движение на мускулите.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес