Зареждане

Увеличаване на тестостерона от сутринта

Увеличаване на тестостерона от сутринта
Публикувано на: Юни 17, 2013 в 13:14 ч
Автор: Раян Стюарт
Снимка: wikimedia.org
Известно е, че нивата на тестостерон намаляват през деня, така че привечер са доста ниски. Според последно проучване в Англия, има лесен начин да се намали спада на тестостерон: кратка, интензивна тренировка с тежести или спринтове рано сутринта.

Учените са използвали отбор по ръгби за експеримента. На всички атлети им е била взимана проба от слюнката за да се видят нивата им на тестостерон, а след това са били разделяни в три групи: първите не правили нищо сутринта (контролирана група), вторите тичали пет 40-метрови спринта (спринтьори), а третите правили лежанка и клекове три пъти с максимални килограми (фитнесджиите). Следобед отборът се върнал и дал нова проба от слюнка, а след това всички направили тест със засичане на резултатите от три повторения с максимална тежест на клек и лежанка, 40 метров спринт и подскоци.

Фитнесджиите имали най-високи нива на тестостерон следобед и постигнали най-добри постижения в следобедния физически тест. Спринтьорите подобрили постиженията си в следобедните спринтове, но не се справили добре при вдигането на тежести. Нивата им на тестостерон били по-високи от контролираната група, но били по-ниски от на фитнесджиите. Контролната група се справила най-слабо при физическия следобеден тест и нивата им на тестостерон били най-ниски.

Кристиан Куук, един от авторите на изследването, твърди че кратки натоварвания от подходящи упражнения рано сутрин, подготвят тялото за натоварвания и през късния ден. От проучването става ясно, че вдигането на тежести сутрин е по-добре от спринтовете, ако се цели увеличаване на тестостерона следобед, но в резултатите има една важна забележка.
 
"В проучването взеха участие бързи и силни атлети," казва автора. "Колкото по-слаба е физическата ви подготовка, толкова по-слаб ефект ще има от сутрешното натоварване."

Тези, които тренират по-рядко, но искат да се възползват от откритието, трябва да намалят интензивността си в сутрешното натоварване и да го правят само в дни, в които ще правят вечерна тренировка.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес