Зареждане

Тестостеронова терапия

Тестостеронова терапия
Публикувано на: Февруари 25, 2013 в 10:12 ч
Снимка: wikimedia.org
Nate Marquardt, Chael Sonnen, Dan Henderson, Vitor Belfort и кой знае още колко бойци се възползват от тестостероновата терапия (testosterone replacement therapy, TRT). Dana White е бесен на прилагащите я и смята, че това е законен начин да мамиш на състезания. Но какво представлява терапията всъщност? Това лечение ли е или просто подобряване на състоянието?

Има доста различни коментари относно тестостероновата терапия и как този хормон влияе върху тялото, така че ето малко обобщена информация: тестостеронът се прави в тестисите, но сигналът, който съобщава колко точно да се направи, идва от мозъка. Когато в тялото има достатъчно от този хормон, мозъкът изпраща сигнал за спиране на производството му. При нормални условия това е цикъл, който постоянно се повтаря с цел човек да произвежда достатъчно от този хормон, но не в повече. Когато мъж, който произвежда достатъчно хормон, реши да вкара допълнително в себе си тестостерон за по-добро спортно постижение, натуралните му способности за неговото произвеждане се блокират. Ако се вкарва външно за определен период от време, възможностите за производство биват подтиснати и могат да се върнат към нормалните след няколко месеца. Но ако външното вкарване продължи твърде дълго, клетките които правят тестостерона в тялото биват унищожавани и атлетът е застрашен от това да мине на синтетичен тестостерон за нормално функциониране и здраве. Всичко това зависи много от дозировката, периода на използване и предварителната подготовка.
 

Какво представлява тестостероновата терапия (TRT)?

 
Терапията се прилага върху мъже, които не са способни да произвеждат достатъчно от този хормон сами. Това е медицинско състояние и лекарите използват тестостерон и други андрогенни съставки за лечението му. Нивата се наблюдават, така че нивата да бъдат оптимални като на здрав мъж. Начина на приложение е чрез инжекции или гел. Оралния прием е рядкост, тъй като има огромен риск от рак на черния дроб.

TRT не е синоним на използването на хормона за спортни постижения. В такъв случай става въпрос за злоупотреба, тъй като злоупотребата не е необходима. Мъжете в 20-те и 30-те години рядко имат подобни проблеми. Различни заболявания на черния дроб, бъбреците и алкохолизма могат да понижат нивата на тестостерон.
 

TRT в спорта

 
Запитванията от състезатели за TRT лечение напоследък са много чести, в сравнение с преди 5 години.

Има няколко причини за увеличеното използване на терапията. Лесният достъп до забранени суплементи предразполага атлетите да ги използват. Много от тях признават предишни употреби на стероиди. Това което се наблюдава сега са последствията от тази злоупотреба - намаляване на възможностите на младите атлети да създават сами хормони.
 

Кога се предписва TRT?

 
Най-честата причина за назначаване на тестостеронова терапия е след злоупотреба със стероиди. Обичайното им действие е да повишат нивата на тестостерон значително, за да се увеличи размера на мускулната маса, силата и агресивността. Възстановяването след тренировки също става много по-бързо. Но ако се прекали с този процес, тялото може само да забрани на себе си производството на тестостерон, тъй като той идва в изобилие наготово отвън (инжекции, гел и т.н.). Когато това стане, нивата на производство падат под нормалните и са нужни суплементи за да премахнат симптомите от неправилното производство на хормони.
 

Злоупотреба с TRT

 
Точно това е проблемът с тестостероновата терапия в ММА - смята се че бойците могат да увеличат предписаните им дози и по този начин да ускорят възстановяването си по време на подготовка, а след това да ги намалят за да достигнат до допустими нива на тестостерон преди самия двубой.

Трябва и да се внимава за да не се развали кардио подготовката на състезателя. При злоупотреба има възможност от нарастване на мускулната маса (на бицепси, бедра и т.н.), така че да им е нужно повече кръв, изпомпвана от сърцето... Това натоварва допълнително сърдечни мускул и други важни органи. Високото кръвно налягане също е често оплакване след употреба на стероиди и може да се отрази в слаба издръжливост и бързо уморяване. Като допълнение съществува риск и от скъсване или разтягане на сухожилията.

Освен това употребата на стероиди има и психическо отражение. Използващите ги имат чувството, че са на върха на възможностите си и нивото им на способности е високо. След спиране на увеличения прием обаче тези нива спадат, откъдето има и промяна на настроението.

 

Кой може да предпише TRT?

 
Всеки лекар може да направи тази терапия. Най-удачно е той да бъде специалист, андролог или ендокринолог.

Тепърва ще се търсят начини за контролиране на TRT в бойните спортове. Президентът на UFC, Dana White, заяви че бойците, които са на тази терапия, ще бъдат тествани редовно по време на подготовката им за да се избегнат злоупотреби.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес