Зареждане

Hyakunin kumite - майсторският тест в Киокушин

Hyakunin kumite - майсторският тест в Киокушин
Публикувано на: Септември 26, 2008 в 10:17 ч

Hyakunin kumite

За много хора това словосъчетание може би е непознато. Какво е хякунин кумите? Hyakunin означава 100 човека, а kumite - бой, спаринг. Така словосъчетанието изразява един от най-трудните тестове в БИ, а именно бой със 100 човека последователно, като всяка среща трае по 2 минути. Това е висшето изпитание на майсторството и силата на духа в Киокушин карате.
Този тест е бил въведен от основателя на стила Масутацу Ояма. Разработвайки Киокушин, Ояма искал да създаде такава система, която да позволи на боеца да се издигне над самия себе си, да превърне духа и тялото в стомана, да премине пределите на собствените си възможности и така да стигне до познанието за абсолютната истина. Заради необикновената воля и упоритост, някои даже го нарекли "демон". Историята сочи, че Ояма не е измислил първи Hyakunin kumite. За създател на подобен тест се счита един от великите майстори на кен-джуцу, основателят на школата Hokushin Itto-Ryo, Ямаока Тешу. Той е живял в средата на 19 век. Тешу провел 100 последователни дуела с бамбуков меч.


Masahiko Kimura
Това е един от най-известните джудисти, който бил и близък приятел на Ояма. Кимура Масахико последвал примера на Ямаока. Масахико бил шампион на Япония по джудо в продължение на 12 последователни години (включително по време на Втората световна война, когато не се провеждали шампионати). Единственият, който повторил рекорда му бил Ямашита Ясухиро, който станал шампион на Япония 9 пъти поред. Забележителния си успех Кимура постигнал не само благодарение на таланта си, но и благодарение на трудолюбието си и упоритите тренировки. По думите на Ояма, Кимура бил единственият човек сред познатите му, който тренирал по-упорито от самия него. Използвайки върховата си форма, Кимура решил да изпита себе си по суровия образец и в продължение на два последователни дни провел 100 схватки, като не загубил нито една. Именно този подвиг на Кимура подтикнал неговия добър приятел Ояма да въведе подобен тест в Киокушин.

Masutatsu Oyama

Ояма също решил да провери своето собствено майсторство и сила на духа. Той решил да се бие със 100 противника в 3 последователни дни. Този подвиг бил предприет скоро след планинското отшелничество на майстора. Той избрал най-добрите си ученици от доджото си. Всеки от тях трябвало да излезе 4 пъти срещу учителя си, но някои отпаднали още след първата си среща с него. Ояма имал желание да се бие и на четвъртия ден, но никой от учениците му нямал сили и воля да се изправи отново срещу Ояма.


Масутацу Ояма искал да въведе хякунин-кумите като задължителен елемент в изпитната програма за 4-5 дан, но скоро осъзнал, че на това изпитание може да се подложи само истински фанатик, който притежава много силен дух. Така Ояма се отказал от задължителния характер на 100-те боя. Той осъзнал, че трябва така да тренира учениците си, че те да могат да преодолеят това изпитание, като всеки трябва да изгради правилното отношение към живота си, изграждайки у себе си несъкрушима воля, мъжество и силно убеждение.


По време на хякунин кумите, каратистът трябва не само да се бие със 100 противника, но и трябвало да отговори на ред други изисквания: падне ли на пода, не трябва да лежи повече от 5 секунди, а освен това той трябва да спечели половината от двубоите. Не всеки се решавал, да се тества, а част от тези, които все пак се престрашили, претърпели поражение. В историята на Киокушинкай 14 човека са успели да устоят и да преодолеят теста.
 

Те са:


1. Стив Арнейл - Steve Arneil (Великобритания, 21 май 1965г.)
Нямало място по неговото тяло, което да не е пронизано от силна болка. Всяко движение било истинска мъка за него. Едва след няколко седмици Арнейл успял окончателно да се възстанови от травмите си и изтощението.
2. Тадаши Накамура (Япония, 15 октомври 1965г.)
Понастоящем известен, като основател на World Seido Karate, базирано в Ню Йорк. .
З. Шигеру Ояма (Япония, 17септември 1966г.)
През 1967 г. бил изпратен от Мас Ояма в САЩ, за да преподава, но преди отпътуването трябвало да премине през хякунин кумите.
4. Люк Холландер - Loek Hollander (Холандия; 5 август 1967г.)
5. Джон Джарвис - John Jarvis (Нова Зеландия; 10 ноември 1967г.)
“Обяснявам си успеха в тези боеве с това, че бях късметлия да се обучавам под ръководството на такива инструктори, като Такетоки Куросаки" - първият семпай на Ояма. До този момент тестът се провеждал в 2 последователни дни по 50 срещи на ден. Впоследствие обаче, Сосай Ояма решил да се провежда в 1 ден. По думите му бойците провели 100 боя за един ден, действително са завършили теста.
6. Хауърд Колинс (Великобритания; 1 декември 1972г.)
"Струваше ми се, че са се събрали да ме убият, но всичко мина. Това са трите най-тежки часа в моя живот, които ще запомня завинаги". Той е първият, издържал теста за един ден.
7. Миюки Миура (Япония; 13 април 1973г.)
След срещите не можел сам да влиза във ваната, тъй като го боляла всяка една фибра от тялото.

 

От 13 април 1973 г. до 18 април 1986 г. никой не успял да премине теста.

Тринадесет годишната пауза между постиженията на Миура през 1973 г. и Акиьоши Мацуи станал повод за много обсъждания. По мнението на много наблюдатели, основна причина затова било въвеждането на състезанията по фулконтакт в Япония през 1968 г. Когато Миюки Миура се изпробвал на кумите със 100 противника ми (1973), в Япония се подготвяло провеждането на предстоящото Световно първенство. Каратеки като Кацуаки Сато (първият световен шампион), Хацуо Рояма, Макото Накамура и Кейджи Сампей, предпочели да спечелят световна титла, отколкото да участват в хякунин кумите. Званието Световен шампион обаче не говорило за наличието на качества, необходими за преодоляване на теста. Така например Макото Накамура, победителят от Второто и Третото Световно първенство, и Кейджи Сампей - трикратен шампион на Япония, двукратен сребърен медалист от Световните първенства, не успели да преминат успешно теста. Накамура изкарал 31 срещи, след което бил спрян от Ояма. Боевете на Сампей били прекратени след 49-тата среща. Kaзyo Mиecи и Kaгycикo Oгacaвapa също завършили в рамките на 50 -те срещи. Впоследствие още няколко бойци се пробвали да преминат теста, но не успели. Този феномен се обяснява различно от различните изследователи. Някои смятат, че въвеждането в практиката на състезанията на лоу кика е довело до трудностите в преодоляването на теста. “Ако по време на кумите със 100 противника само първите 50 успеят да вкарат по един лоукик, то изпълнението на задачата за боеца става невъзможно", смятат застъпниците на тезата. Джон Джарвис смята, че първите наставници по Киокушин са били забележителни инструктори и така обяснява успеха си. Стив Арнейл обяснява тази пауза в периода 1973-1986 г. с това, че днешните каратисти постепенно губят самоотвержеността, напоритостта и висшата преданост към карате, които качества са необходими за успеха в хякунин-кумите.
 

Последващите опити в хякунин-кумите опровергават тези доводи. Бойците вече отдавна се научиха да издържат на лоукиковете, а добри наставници по Киокушин има и сега. Пример за това са бразилците на сенсей Адемир да Коста (победител в хякунин-кумитэ през 1987 г.) и неговия ученик Франсиско Филио (победител в 7-я Световен шампионат, победител в хякунин-кумитэ през 1995 г.).
 

8. Akiyoshi Matsui (Япония; 18 април 1986г.)

"Ако сега ми предложат да го направя и ми дават 1милион долара, няма да се съглася. Виж за 10 милиона, може би!"
9. Адемир да Коста - Ademir de Costa (Бразилия; 1987г.)
10. Keiji Sanpei (Япония; март 1990г.)
11. Акира Масуда - Akira Masuda (Япония; 19 май 1991г.)
Както много други бойци, попаднал в болницата...
12. Кенджи Ямаки- Kenji Yamaki (Япония; 22 март 1995 г.)
"След 100-те боя бях разнебитен, но затова пък знам, че сега мога да се бия с всеки по всяко време. След 100-те боя не се страхувам от нищо и от никого!"
13. Франсиско Филио - Francisco Filho (Бразилия; 22 март 1995 г.)
14. Хаджиме Казуми - Hajime Kazumi (Япония; 13 март 1999г.)
Най-тежкият бой за Казуми се състоял твърде рано. 35-я му противник бил Франциско Филио.

 

Теста хякунин кумите не са преминали:


Макото Накамура - 31 рунда, преустановен от Сосай Ояма.
Питър Чонг - 30 боя, проведени на пясъчен бряг. По време на един от летните учебни лагере на брега Чиба (1969 г.), когато Чонг бил трети Дан, Сосай Ояма решил, че трябва да премине теста на брега. Успял да издържи 30 срещи, тъй като кумите на пясък било доста по-тежко, отколкото в залата. "Цялото ми тяло беше разнебитено, имах чувството, че ме боли всяка една клетка" . Чонг бил пренесен на рамо от един от преподавателите. Питър си мислел, че инструкторът го е съжалил и му помага, но бил силно изненадан, когато бил хвърлен във водата.
Хари Сериесе -26 противника
Kaзyo Mиecи
Kaгycикo Oгacaвapa
До теста не били допуснати:
Боби Лоу - за неподготвеност
Йон Блюминг
Хацуо Рояма - Преминал през теста два пъти, но в период когато вече бил напуснал Киокушин. По времето докато бил в организацията до теста се допускали инструктори, които заминавали зад граница да преподават, а Рояма нямал този шанс. Макар и преминал през теста, не е бил официално регистриран.
Ян Каленбах - Ояма не му позволил. Според Блюминг, Каленбах бил един от най-добрите каратисти по това време, и можел да убие съперниците си.

 

Хякунин-кумите се превърнало във връх на Киокушин карате, към който трябва да се стреми всеки последовател на стила.

 

Преминали 50 срещи:


Gary Bufton, Великобритания (Maрт,1976)
Bernard Creaton, Great Britain (1977)
David Cook, Great Britain (1977)
Jeff Whybrow, Great Britain (1978)
Cyril Andrews, Great Britain (1978)
Jim Phillips, Australia (Feb, 1986)
Luke Grgurevic, Australia (Feb, 1986)
Tony Bowden, Australia (Feb, 1986)
Gary Viccars, Australia (Feb, 1986)
Tom Levar, Australia (Mar, 1990)
Sapan K. Chakraborty, India ( Sep. 92 and Dec. 94)
Michael Thompson, Great Britain (1992)
Trevor Marriot, Great Britain (1993)
Peter Angerer, Germany (20th Sep. 1997)
Raoul Strikker, Belgium (13th Dec. 1997)
Jim Sklavos, Australia (12th Jun. 1999)

Пълна история и целия списък на хякунин-кумите има на този адрес:

http://www.masutatsuoyama.com/100mankumite.htm

Източник: БФ Карате Киокушин

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес