Зареждане

Какво е бъдещето на стероидите и допинга?

Какво е бъдещето на стероидите и допинга?
Публикувано на: Септември 26, 2020 в 16:43 ч
Размислите на Ben Pakulski за бъдещето на стеоридите в бодибилдинга и вдигането на тежести вдъхновява Bradley Cooper през 2011 за филма Limitless. В него Cooper играе писател, който среща трудности в живота и взима хапчета, за да увеличи капацитета на психическите си способности. Със сигурност нещата не са така прости както ги изкарват в Холивуд, но за Pakulski, който е бивш IFBB Pro League бодибилдър, основната идея на филма горе-долу хвърля лъч светлина върху възможното бъдеще. Само си представи - някакво лекарство, което може да лекува рани или да успокоява мускулната треска почти моментално, или хапчета, които директно да активират растежа на мускулите и горенето на мазнини. Това са само част от ефектите, които бодибилдърите търсят да усетят, когато взимат допинг.

Развитието на науката и генетиката, Pakulski и други експерти вярват, че допингът днес ще бъде скоро отживелица. Към днешна дата тези вещества стимулират изграждането на мускулите в тялото и често водят до ужасни хормонални странични ефекти, които някои специалисти се опитват да лекуват ежедневно.

Познатият ни допинг се заражда към средата на миналия век и винаги ще остане на разположение - защото работи и защото е леснодостъпен.


Бъдещето обаче е в полза на по-специализираните вещества, които могат да бъдат изготвени според конкретните нужди на организма. Вече има допинг, познат като SARM (селективен модулатор на андрогенните рецептори) - анаболитни съединения, които вещаят по-малко странични ефекти. На пазара вече има дизайнерски стероиди, специално разработени в лаборатории; пептиди, които са молекули, въздействащи на хормоните в тялото; възможности за стимулиране на мозъчните функции, като вече дори витае идеята и за генетични промени с цел подобряване на представянето.

Някои от тези решения обаче изглежда само снижават границата на злоупотребата - често спортисти опитват с лек допинг и бързо минават на нещо по-тежко.

В опита си да разберем какво крие бъдещето за допинга и стероидите, как могат да бъдат полезни и за какво да внимаваме, по-надолу сме събрали мненията на водещи специалисти в сферата.

SARM и дизайнерските стероиди

Атлетите и бодибилдърите-аматьори, които не са готови да опитат от по-разпространените стероиди първо се обръщат именно към модулатори като остарим и кардарин.

Тези вещества се наричат “селективни”, защото са създадени да въздействат по-ефективно специално върху андрогенните рецептори - структурите в тялото ти, които свързват анаболитните стероиди, за да създадат мускул. Тези селективни модулатори не се препоръчват за хора, но вярването сред редица трениращи е, че те работят по същия начин, както и “добрите” стари стероиди, без разграждането в нежелани молекули като естроген, които водят и други негативни странични ефекти като акне, еректилна дисфункция и гинекомастия.

Според специалистите, средностатистичският човек, приемащ такива селективни модулатори е неатлет, който търси растеж и сила.

Малко проучвания са направени до момента, за да се разберат дългосрочните ефекти от тези модулатори и понеже обикновено се намират на черния пазар, те могат да бъдат примесени и с други вредни вещества. Някои проучвания показват, че селективните модулатори на андрогенните рецептори могат също да потиснат естественото производство на тестостерон в организма. Друго проучване на кардарина като вещество пък е било прекратено, защото е довело до развитието на ракови образувания в червата на мишките. Специалистите все пак твърдят, че ако се приемат в дълъг период от време, желаните и страничните ефекти ще са същите като от стероидите… рано или късно.

Вижте също: 4 типа хора, ползващи стероиди

Същото важи и за т. нар. “дизайнерски стероиди”, които се правят от химически модифицирани стероиди. Това включва съединения от лаборатории, сред които и BALCO, които през 90-те са бяха замесени в невероятен бейзболен скандал.

Това, което привлича потребителите на дизайнерски стероиди е, че те са променени точно толкова, колкото да минат през тестовете.


Специалистите споделят, че атлетите често си приготвят такива вещества по поръчка от различни точки на света. Страничните ефекти обаче не липсват и в тези случаи.

Терапии за подмяна на тестостерона

 
Голяма част от работата на някои от водещите треньори е да помагат на мъжете да оптимизират нивата на тестостерон в организма. Такъв е и случаят с Ali Gilber, която е експерт в терапиите за подмяна на тестостерона. Тези процедури могат да имат наистина осезаеми ефекти при мъжете над 40 години, но сред атлетите все още има противоречия за прилагането им.

Разликата между стероидите и терапиите за подмяна на тестостерона често се крие в по-малката дозировка, но и понеже може да бъде предписано и от доктор, рискът от нежелани примеси е много по-малък.

Вижте също: Тестостеронова терапия

Чистият тестостерон може да подобри силата, настроението и издръжливостта. Тези терапии имат благоприятен ефект върху представянето при атлетите, въпреки че това често зависи от дозата и как организмът го приема. Засега терапиите за подмяната на тестостерон са забранени от повечето големи спортове, освен ако не е с някакво специално разрешително. UFC ги забраниха през 2014-та, като някои бивши бойци, като Anderson Silva, дори предлагат организацията да разхлабят малко правилата по отношение на използването на такива терапии в ММА, защото именно те могат да помагат на по-възрастните бойци да се възстановяват по-бързо.

Най-добрият пример за ефектите на тези терапии може да даде бившият UFC боец Vitor Belfort, който благодарение на терапиите успя да възобнови кариерата си в 30-те си години - колкото и да отказва да говори за това. Други ММА бойци като Dan Henderson и Chael Sonnen също са се подлагали на такива терапии преди да бъдат забранени. Sonnen разказва пред журналистите, че недостигът на тестостерон може да доведе до занижена потентност и депресия, освен други работи. Той твърди, че това е решението му да се чувства жив.
 

Специалистите очакват терапиите за подмяната на тестостерона да стават все по-популярни през предстоящите десетилетия - до голяма степен заради все повечето външни фактори, понижаващи нивата на тестостерон сред мъжете.

До 30 години се очаква повечето мъже да са се подлагали на такива терапии - това идва като отговор на прогнозите за значително занижената потентност сред мъжете до 2060-та година. А наберат ли такава попуярност, тези терапии няма да бъдат така лесни за забраняване в спорта.

Вижте също: Какво става с тялото след спиране на тестостеронова терапия?

Пептиди

 
За Pakulski най-впечатляващите възможности се крият в съединенията, наричани “пептиди”, които могат също да афектират само избрани процеси - лесно могат да пренаредят ДНК-то така, че тялото да излгежда и да се усеща по различен начин. Pakulski отбелязва, че науката напредва изключително бързо именно в тази посока - постигане на положителни ефекти и резултати, без толкова външни стимули. С други думи, идеята е да ставаме по-силни и жилави без да тренираме толкова тежко. Понеже са таргетирани, пептидите също имат и по-малко странични ефекти, въпреки че нямат и същия анаболитен ефект като стероидите.

Хормонтът на растежа и веществото, което черният дроб произвежда под неговото въздействие, познато като IGF-1, е един от най-добре познатите пептиди. Ефективността на хормона на растежа и на IGF-1 като “строители” на мускулите и “лекове” против стареене са причина за много спорове, но освен това могат да доведат и до редица странични ефекти като болки в мускулите и ставите, повишена резистентност към инсулин и дори по-висок риск от рак.

Вижте също: Човешкият хормон на растежа

Pakulski споделя, че причината да тренираме е да стимулираме гените и да трансформираме телата си. Но пептидите, ако отговарят на очакванията, могат да помогнат на мнозина да постигнат целите си по-лесно. С други думи, няма да се налага да тренираме толкова и да правим кардио, защото просто няма да имаме нужда от такъв физически стимул. Това е бъдещето на превенцията от болести - това е бъдещето на всичко, като цяло.


Други учени също работят в посока развитие на приложенията на пептидите в телата ни. Нещата вече са толкова развити, че има пептиди, които селективно действат само върху горенето на мазнини. Има пептиди също, които подобряват и мозъчните функции - използват се от състезатели в е-спортовете.

Както и при останалите стимуланти, пептидите могат да бъдат намерени лесно, не се регулират особено и затова рискът да бъдат с нежелани примеси е немалък. И дори да се вярва за момента, че са безопасни, то не трябва да вярваме напълно на това, защото инсулинът също е пептид. Но инсулинът може да те убие. Сбъркаш ли нещо с него, имаш около 2 минути.

Какво ни готви бъдещето?

Прекалено е рано да кажем със сигурност какви са всичките очаквани странични ефекти от тези субстанции. В момента пептидите като цяло са легални за употреба дори и от атлети, но Pakulski смята, че това може да се промени. Освен това, тестовете за някои от веществата, и по-специално някои пептиди, са изключително трудни, което дава възможност на атлетите да се измъкнат след употреба докато се усетят от съответния регулиращ орган.

Междувременно, надеждата е, че науката и познанието за собствените ни тела ще напреднат дотам, че тези вещества да могат да се използват по безопасен и ефективен начин, без да се връщаме към времената на стероидите. Има надежда също, че професионалните атлети ще започнат да използват по-безопасни решения от настоящите.


Но до тогава експертите препоръчват да бъдем винаги бдителни - без значение от пътя, който изберем. Да не забравяме и моралния въпрос - кога използването на такива вещества е оправдано и кога не. Това също е проблем, който тепърва ще се разрешава с напредването на науката.
 

Какво е твоето виждане за забранените стимуланти? Сподели ни в коментарите по-долу.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес