Зареждане

Анализ: Конър Макгрегър ли е причината за раздялата между UFC и USADA?

Анализ: Конър Макгрегър ли е причината за раздялата между UFC и USADA?
Публикувано на: Октомври 13, 2023 в 07:44 ч
Наскоро антидопинговата агенция USADA обяви, че се разделя с UFC от 2024 г. нататък. Новината дойде заедно със съобщението, че Конър Макгрегър официално се е върнал в групата за тестване на спортисти след месеци на колебание, увъртане и общо взето протакане.

Сагата с повторното влизане на Макгрегър под надзора на USADA отношенията изглеждаха особено остри между промоцията и агенцията. Организацията за тестване на допинг се постара да изтъкне, че неотдавнашните настроения и изказвания на ръководството на UFC и коментатори, свързани с изискването на USADA за шестмесечен прозорец за тестване, преди Макгрегър да получи разрешение да се бие, са направили отношенията между двете компании несъстоятелни.

Вижте също: USADA и UFC се разделят на 31-ви декември 2023 г.

UFC изпраща правно уведомление до USADA заради изявленията относно Макгрегър


Ако обаче USADA представя повторното влизане на Макгрегър като основен проблем между UFC и агенцията за допинг тестове, най-голямата ММА промоция в света отвръща твърдо на този коментар. На неотдавнашно пресконференция, организирана от директора на UFC Хънтър Кембъл и антидопинговия шеф Джеф Новицки, UFC обяви, че е изискала от USADA опровержение на изявленията ѝ за ирландската суперзвезда на бойните спортове.


В речта си Кембъл заяви, че главният изпълнителен директор на USADA Травис Тайгарт "си е загубил ума", когато от UFC са му казали, че промоцията прекъсва връзките си с агенцията за допинг тестове, и добави, че отношението на USADA към Конър Макгрегър се различава от начина, по който агенцията се е отнасяла към всички останали досегашни спортисти на UFC.

Според съобщенията Кембъл е определил отношението на USADA към Макгрегър като диктаторско и е смятал, че агенцията не е свикнала да работи с независими партньори. Нещо повече, Кембъл също така твърди, че UFC са били категорични пред USADA, че Макгрегър няма да получи никакво специално отношение от промоцията и че агенцията е използвала Макгрегър, за да прокара фалшив разказ, основан на "его и страх".

Наред с изявлението на Кембъл, Новицки окачестви версията на USADA за събитията, свързани със завръщането на Макгрегър, като "пълни глупости" и че тя е навредила на репутацията на UFC, както и че е посяла объркване сред бойците и мениджърите. Той също така отбеляза, че с USADA е било трудно да се работи.

Очевидно не само за спортистите, но и за комисиите. От UFC твърдят, че ръководителят на CSAC Анди Фостър се е свързал с тях след прессъобщението на USADA, за да ги поздрави за отказа от USADA.

USADA се противопоставя и не оттегля изявлението си


Марк Раймонди от ESPN съобщи, че UFC е дала на USADA краен срок да оттегли изявленията си:

"Главният директор на UFC Хънтър Кембъл заяви на пресконференция в четвъртък, че в сряда вечерта е изпратил юридическо писмо до USADA, в което я обвинява в клевета и изисква от нея да публикува опровержение и извинение до 17:00 ч. в четвъртък."

Също така по информация на Раймонди USADA не оттегля изявлението си.


Промоцията твърди, че са платили на USADA за по-добра техника и не са я получили


Една от основните битки в антидопинговата индустрия е постоянно променящият се пейзаж. Не само на допинг стратегиите и новите лекарства, но и на потенциалните технологии както за маскиране, така и за тестване. Агенциите в тази област трябва да бъдат постоянно адаптивни. Нещо, което UFC твърди, че USADA не е успяла да поддържа.


Интересно е, че наред с тези твърдения, че USADA не е успяла да осигури необходимите технически подобрения, Кембъл твърди също, че е бил на изслушвания от страна на агенцията, които според него са били "неетични". Какви точно биха могли да бъдат те и какво е направила UFC, за да се пребори с тях по онова време, не е ясно.

Като цяло изглежда, че отношенията на UFC с USADA са наистина нарушени. Двете компании твърдят, че ще продължат да работят рамо до рамо до края на годината, но след подобни изявления дори това изглежда пресилено.

Ясен е и новият партньор на UFC в борбата срещу допинга от следващата година - това е Drug Free Sports International, които отговарят за тестването на атлетите на NBA и NFL, както и на други големи спортни организации.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес