Зареждане

Ударът с глава

Ударът с глава
Публикувано на: Септември 10, 2010 в 16:27 ч

При атаки на улицата, често много хора си служат с изненадващия, но често надценяван удар с глава. Той нашумя още повече след като френския футболист Зинедин Зидан беше изгонен от световното през 2006-та заради удар с глава срещу играч от противниковия отбор. След като размени няколко думи с италианеца Марко Матерази, Зидан се наведе и наби главата си в гърдите на Матерази. Като за начало можем да обсъдим използваната от него техника, а след това ще ви покажем как според мнозина е по-добре да се прави този удар и как да се предпазите от него, когато се защитавате от нападатели и сте в неблагоприятна ситуация.

Разбирачите от улична самоотбрана твърдят, че ударът на Зидан бил много чисто и добре изпълнен. Той позиционира добре краката си, близо до съперника и направи стъпка по време на удара, като през това време стегна и коремните си мускули по посока на атаката. Освен това беше достатъчно съобразителен да държи брадичката си надолу при приближаването, което му позволи да нанесе удара с горната част на главата си.

Зидан изпълни класическия "преден удар с глава", който е любим на много улични побойници в Европа и САЩ. Той е известен и като "Ливърпулска целувка". Нападателят се стреми да удари твърдата част на главата си в по-слабите нос, скули или челюст. Ако ударът бъде нанесен в устата, може да направи много поражения, но и нападателя може да сцепи кожата си. Много опасно е когато се ударят чело в чело.

Правилното движение за подобен удар прилича много на кихане или дори повръщане. Атакуващия пристъпва напред с отпуснати мускули на врата, а устата затворена. След това той се навежда в областта на стомаха и рязко вкарва главата си надолу, като в този момент стяга и мускулите на врата. Друг вариант на този удар е като на ъперкът, където атакуващия се сгъва откъм краката.

зидан удар с глава главичка


Ударът с глава в лицето може да бъде много опасен и това движение е забранено почти във всяко професионално състезание по бойни спортове. В UFC също имат наказание за удар с глава.

Зидан нанесе удара в гърдите, а не в лицето. Ако това беше се случило в истински уличен бой, това движение би било много опасно за него, тъй като така може много лесно да бъде хванат в ключ гилотина.

Французинът не е единствения футболист, който си служи с "главички" за разрешаване на спорове. Футболистите, които тренират ударите с глава върху топката имат добра техника на нанасяне на този удар. Силните вратни мускули могат да увеличат силата на "главичката" и могат да предпазят атакуващия от контузии.

Главата е твърда, горната част на члото също, но лицевите кости са меки. Те се чупят по-лесно и болят, ако са ударени по правилния начин. Така че атакуващия ще се стреми да нанесе удара именно там.

Ако в неблагоприятна ситуация се озовете много близо да атакуващият ви престъпник на улицата, често носът му може да бъде много близко до вас и да е идеалната цел.

Ето какви са стъпките:
1. Склонете главата си малко надолу, стиснете зъби и вратните мускули.
2. Намръщете се. Намръщването ще ви помогне да фокусирате енергията си, а вниманието ви трябва да е насочено към горната част на челото ви.
3. Сега трябва да "кихнете". Апчих! Използвайте същите движения, като при кихането, сякаш правите голямо кихане.
4. Главите се движат лесно, така че внимавайте да не уцелите някоя твърда част от главата на нападателя ви.

Прицелете се и "огън"! Приведете се напред, направете удара в носа на нападателя си, като използвате цялото тегло на тялото си. Много е важно да държите устата си затворена и зъбите стиснати.

Друга важна точка - седнете на стол. Сега леко се отпуснете напред и надолу в същото време. Усещате ли гърба си, как точно над средата му, се свива? Свиването там при нанасянето на "главичка" усковрява движението. Така че използвайте цялото си тегло и се сгънете там едновременно.

Дръжте нападателя си винаги под око, премерете удара си добре, така че той да гледа надолу, когато започвате. Елемента на изненадата е много важен тук.

Ако сте далеч за удар с глава, може да се престорите, че кихате. Атакуващият ви ще очаква кихане, а на разбит нос. Накарайте го да мисли нещо, а направете съвсем друго. Това е елемента на изненадата в действие.

При всичко това изписано, ударът с глава трябва да бъде от последните техники, които използвате за самозащита. Той е вече толкова известен, че много от нападателите по улицата се пазят от него, както и от ударът между краката. Ако смятате да използвате тази техника, комбинирайте я с елемент на изненадата.


0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес