Зареждане

Витамин Е

Витамин Е
Публикувано на: Декември 30, 2008 в 12:04 ч
Снимка: e-steroid.com

Витамин Е може да се окаже едно от най-мощните хранителни вещества на планетата. Според изследвания, той се бори със сърдечните болести, предотвратява рака, облекчава дихателните проблеми и симптомите на Болестта на Алцхаймер, и увеличава способността на имунната система да надвива инфекциозните болести. Може също така да предотврати някои от пораженията, които диабета нанася на тялото, особено на очите.

Как един обикновен витамин постига такива комплексни резултати? Витамин Е работи по няколко различни начина, но ключовият механизъм е неговата способност да неутрализира свободните радикали – тези естествено образуващи се нестабилни молекули, които увреждат здравите молекули, като крадат от тях електрони за себе си.

Накратко, витамин Е е много ефективно вещество, и все пак проучвания показват, че много възрастни може би не получават дори препоръчителната дневна доза от 30 IU.


Наръчник на купувача
Има много форми на витамин Е, предлагани в добавки, но добавките с етикет "д-алфа-токоферол” и в натурална, и в синтетична форма, са тези, които ще Ви дадат най-много срещу парите Ви. Те могат да направят повече витамин Е наличен в тялото Ви от всяка друга форма. Дневната препоръчителна доза е базирана на натуралната форма.

Забележка: Витамин Е губи силата си, когато е изложен на въздух, топлина и светлина, така че осигурете съхраняването му на хладни тъмни места. Освен това винаги го приемайте с храна, съдържаща мазнини, за да подпомогнете абсорбацията му.

Контрол на безопасността
Витамин Е изглежда е относително безопасен, дори в по-високи дози. Но хора, които приемат антикоагуланти (кръворазреждащи лекарства или аспирин) не трябва да приемат добавки с витамин Е, защото те могат да предотвратят нормалното кръвосъсирване.

Повечето експерти смятат, че е добра идея за хора, които са получили сърдечен удар или имат проблеми с кървене, да се консултират с личния си лекар, преди да започнат да приемат добавки с витамин Е. Тази хранителна добавка може също така да възпрепятства абсорбацията и действието на витамин К, който е ангажиран в кръвосъсирването. Ако приемате статини, не приемайте дози от витамин Е, по-големи от 800 IU, защото могат драматично да намалят ползата от някои холестеролни лекарства.

 

Добри хранителни източници: масла (шафраново, соево), спанак, слънчогледово семе, пшенични зародиши, ядки.

 

Витамини и минерали от нашият спортен магазин

Източник: Тялото

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес