Зареждане

10 упражнения на открито

10 упражнения на открито
Публикувано на: Май 15, 2011 в 15:08 ч
Снимка:Len Radin

Да влезете във форма не означава да прекарвате повече време във фитнес залата. Определено там има интересни уреди и ползи като цяло, но това не винаги е най-добрата тренировка. Смотана музика, неприятна миризма, претъпкана зала могат да бъдат неща, които да направят тренировката досадна. Ако ви харесват тренировките на открито, можете да постигнете дори по-добри ползи от тренировката във фитнес залата, като при това правите интересни дейности. Само ви трябва малко въображение (или може да прочетете нашият списък). Ето 10 примера за тренировка на открито.

10. Гребане
Ако имате достъп до вода и лодка, гребането ще накара тялото ви да се чувства много по-добре. Машините във фитнес залата не могат да заменят истинското гребане. В много градове, около които има водни басейни, предлагат уроци за начинаещи по гребане, а там е и място, където можете да срещнете други ентусиасти, интересуващи се от тренировки. Така че независимо дали търсите добра тренировка или социалната среда на заниманието, гребането е тренировка, в която няма да сбъркате.

9. Каране на кънки
Тази дейност натоварва краката, като в същото време и разтяга някои мускулни групи. Можете да карате на дълги разстояния или да правите маневри на къси разстояния. Бонусът тук е, че получавате приятен бриз от свеж въздух, нещо което няма как да намерите във фитнеса. А в сравнение с тичането, карането на кънки не натоварва толкова ставите на краката.

8. Йога
Когато хората са започнали упражнения по разтягане преди хиляди години, те не са били с идея някой ден да влязат в залата. Няма по-добър начин за разтягане от час по йога, който е нещо много успокояващо, ако се прави на открито.

7. Тренировка на уредите в парка
Вече много паркове и в България са оборудвани с базови фитнес уреди, които обаче могат да ви помогнат за вдигане на нивото на подготовка. На тези места, които често приличат на детска площадка, можете да се набирате, скачате, клякате и да правите различни базови упражнения. Хубаво е да използвате собственото си тяло като натоварване на различни мускулни групи.

6. Плуване
Всеки знае, че плуването е добра тренировка, независимо дали е в басейн или в езеро. Не само че бързо ще тонизирате цялото си тяло, но и ще натоварите добре гръбните си мускули. Спомнете си как ви натоварват набиранията в залата. Плуването ще натовари гърба също толкова, но има и много повече преимущества.
5. Каране на колело
Няма съмнение, че карането на велоергометър заздравява мускулите на краката, но много по-добри резултати може да имате при реално колело и на открит терен. Независимо дали имат олекотен титанов байк или стар велосипед, скачайте на него и започвайте. С всяко завъртане на педалите ще изгаряте калории и ще се радвате на чистия въздух, като в същото време няма да сте задължени да гледате реклами по телевизора или да се притеснявате от досадния тип, който нетърпеливо чака да дойде неговия ред на колелото във фитнеса.

4. Джогинг
Пътеката е един от най-известните уреди във всяка фитнес зала, но защо трябва да плащате за нея, вместо да правите същата дейност на открито? В зависимост от нивото ви на подготовка. Тичането е незаменимо упражнение и е хубаво да вземете всичко ползи от него.

3. Изкачване на стълби
Има и такива машини в залите, които натоварват краката, седалищните и коремните мускули. Може да правите това упражнение и на открито, като тогава предизвикателството е още по-голямо. Това което ви трябва са около 20 стъпала. Ако стълбите са натоварени от пешеходци през деня, може би е по-удачно да направите тази тренировка рано сутринта, когато няма толкова хора, а е и по-хладно.

2. Катерене
Вече споменахме набирането и знаем, че то е добър начин за натоварване на много мускулни групи като гръб, рамена и гърди. Още по-добро от това е катеренето - независимо дали е на истински скали или специализирана стена за катерачи. По този начин ще тонизирате същите мускулни групи, които се натоварват при набирането, а също ще заздравите торса и краката си.1. Спринтове по наклон
Спринтовете по някой стръмен наклон не са за всеки, но ако се чувствате във форма и достатъчно подготвени, може да приемете това предизвикателство. Загрейте добре преди това упражнение, тъй като то натоварва мускулите в долната част на тялото ви до краен предел. Спринтовете са едни от най-добрите упражнение за сърдечно-съдовата система, а спринтовете по наклон са още по-добри.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес