Семената са невероятен източник на полезни за здравето моно- и полиненаситени мазнини, фибри, протеини и витамини.
И точно защото са толкова наситени със здравословни вещества, не е необходимо да приемаш големи количества, за да усетиш ползите. Порциите варират в зависимост от самите семена, но общо взето се стреми към порции от по 200 калории (около 2 супени лъжици), веднъж дневно.
"Семената съдържат различни вещества, затова е най-добре да се комбинират" - споделя Melissa Halas-Liang, диетолог от Лос Анджелис.
Освен това, Melissa допълва, че хората с алергии към ядки, обикновено нямат проблеми със семената.
А ето и 6 семена, които да добавиш към диетата си, за да я направиш още по-здравословна и пълноценна.
Маково семе
Тези малки черни топчета са приятно хрупкави и богати на
витамините от B-комплекса и спомагат мозъчната функция. Прибави ги към винегрета в салатата или ги разбъркай със сладко, за да стане хрупкаво. И да, слуховете са верни - ако ядеш прекалено много маково семе, някои тестове могат да отчетат, че си приемал опиати.
Конопено семе
Конопените семена са в малки черупчици и някои ги наричан конопени сърчица. Освен че имат 9 грама
протеин на порция от 3 супени лъжици, тези семена съдържат също
Омега-3, цинк, магнезий и витамин Е. Намират се и пакетирани, което ги прави удобни и за бързо хапване в офиса. Пробвай ги на салата или в супи, а защо не дори и в смути.
Ленено семе
Както конопеното семе, така и лененото съдържа
омега-3 мазнини. Богати са също на минерали, като в това число влизат магнезий, манган и тиамин. Разбърквайки ги с галета, можеш да си направиш хрупкава обвивка с чист протеин, когато готвиш. Има и една тънкост - при мелене мазнините в ядките се разграждат, така че съхранявай смелените семена (каквито и да са) в хладилник или фризер.
Сусам
Често се срещат в азиатската кухня и са невероятен източник на калций и полезния за костите фосфор. По-редкият черен вид обикновено е и по-горчив, но съдържа антоцианини, които са мощни антиоксиданти, действащи благоприятно също за паметта и здравето на сърцето. Пробвай ги на филийка с авокадо или пък си ги направи на тахан у дома.
Тиквено семе
Тези големи зеленикави семена са изключително богати на цинк, който играе ключова роля за плодовитостта. Продават се печени, осолени и сурови, като можеш да ги добавяш с други подправки към салатите. Приятни са и за лека закусчица, когато огладнееш през деня.
Чиа
Не само съдържат много протеини и омега-3 мазнини, но имат способността да абсорбират много течности, превръщайки ги в хидратиращ пудинг. Можеш да ги разбъркаш с йогурт, овесени ядки и в смутита. Обещаваме, че е по-вкусно, отколкото звучи - само пробвай.