Зареждане

Артур Бинковски - шампионът, който стана бездомник!

Артур Бинковски - шампионът, който стана бездомник!
Публикувано на: Септември 15, 2023 в 12:00 ч
Полският боксьор Артур Бинковски, който стигна до четвъртфиналите на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г., пое по нетрадиционен път. След като завършва спортната си кариера, той остава без дом.


Полякът емигрира в Канада с родителите си, когато е на 13 години. Това е причината на Олимпиадата той да се състезава под флага на тази страна. Само 6 години след като се премести, Бинковски стана канадски шампион за юноши.

На 21 години той се подготвяше за Олимпийските игри през 2000 г. и дори правеше спаринги с Ленъкс Люис.

В първия кръг на игрите канадският поляк, който се състезава под името Арт Бинковски, победи по точки Майкъл Макаке от Мавриций, а на четвъртфиналите загуби предсрочно от бъдещия бронзов медалист Рустам Саидов от Узбекистан.

След като беше елиминиран от олимпийския турнир, Бинковски стана професионалист и през първите си четири години състави впечатляващ рекорд от 14 победи и 2 равенства.

Благодарение на доброто си представяне, боксьорът привлече вниманието на филмовите продуценти и участва в биографичната драма "Нокдаун", в която Ръсел Кроу играе главната роля.

Бинковски прекрати кариерата си през 2014 г. след серия от четири поредни загуби. Оттогава той вече не можеше да мисли как да не загуби на ринга, но трудностите в живота станаха все по-многобройни.

Още през 2013 г. Бинковски влезе в затвора за три месеца и половина за конфликт с полицията, а след развода със съпругата си Агата боксьорът бе лишен от попечителството над двамата си сина и получи съдебна заповед, забраняваща да се приближава децата.

Бинковски се опита да види синовете си, понякога се появявал близо до училището, но опитите му да установи контакт доведоха до 11 месеца затвор.

След освобождаването си Бинковски напуска Канада и се връща в Полша, за да избегне допълнителни проблеми със закона. 48-годишният мъж пристигна в историческата си родина в началото на 2023 година.

Едва ли е предполагал, че ще се озове на улицата, но две седмици след завръщането му канадската му банкова карта изтича.
Боксьорът има спестявания, както и месечен доход под формата на олимпийска заплата в канадски долари.

Но посолството не можа да реши проблема му с картата, поради което Бинковски трябваше да живее на улиците на Варшава и да пренощува в приюта на местния Дворец на културата. Олимпийския участник се храни в местна църква.

Трябва да чака на огромна опашка, но храната е не само безплатна, но и топла. Бинковски твърди, че няма да напуска Полша, защото е сигурен, че няма да умре от глад, а ще може да намери подслон и храна.

През юли тази година Бинковски  успя да си върне парите и започна да си с местната фрийк промоция MMA-VIP. Боксьорът стана лице и коментатор на лигата, но отказа сам да влезе в клетката.

Друга малка организация дори се опита да обяви ММА битката на Бинковски срещу боксьора Ремигиуш Ткачик, но самият Артур каза, че отдавна е приключил спортната си кариера и няма пари, които да го накарат да сложи ръкавици отново.
Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес