Зареждане

Ефективен бокс в MMA двубоите

Ефективен бокс в MMA двубоите
Публикувано на: Април 27, 2010 в 10:35 ч

С голямото медийно внимание, на което се радва бокса, особено скорошния двубой между Manny Pacquaio и Joshua Clottey и скорошното подписване на James Toney с UFC, започва да изскача въпроса за ефективността на бокса в MMA. Freddie Roach беше казал, че боксът на Manny ще се справи с изпитанието на смесените бойни изкуства (MMA), а като доказателство на това идва и фактът, че Roach е треньор по бокс на Andrei Arlovski, боец известен с добрите си страйкинг умения. Ray Mercer нокаутира бивш участник в топ 10 на бойците в тежката категория, още в първите секунди на срещата, а също и бившата боксова супер-звезда Ricardo Mayorga срази MMA ветерана Din Thomas, освен това Hasim Rahman изрази интереса си за участие в MMA, а и всички знаем за намерението на Anderson Silva да се бие срещу Roy Jones Jr. Като цяло MMA прикова вниманието на много боксови фенове, а също и даде много вдъхновение на самия спорт да надгради бокса, за да бъде полезен в MMA двубоите, но въпреки всичко боксът и MMA остават два напълно различни спорта, а така и трябва да бъде. Добрите боксьори в MMA са доста от BJ Penn до Mirko Cro Cop. Освен това има и успешни представяния на MMA бойци в бокса или боскьори, които са се приспособили към MMA. Vitor Belfort и KJ Noons са се боксирали професионално, а състезатели като Stephan Bonnar и Marcus Davis дойдоха в MMA като професионални боксьори.

Това което хората трябва да осъзнаят е че има толкова много ключови елементи, които различават всеки един спорт, като започнем от размера и теглото на ръкавиците и стигнем до по-очевидните неща като липсата на удари с крак в бокса. Така че има доста фундаментални различия между спортовете, но това което е по-важно е, че ако задълбаем по-навътре, ще видим всъщност колко много си приличат и как боксови техники се пренасят без проблеми в MMA.

Да разгледаме UFC шампионите. Имаме генетичен великан за шампион, майстор на каратето и кик-бокса, легендарен страйкър с невероятни ръце, атлетичен феномен и феномен в граплинга и страйкинга. За начало ще разгледаме Anderson Silva, UFC шампион в средната категория. Виждали сме го как разглобява хора с ритници и колена, но също сме се убеждавали често колко опасни могат да бъдат и ръцете му. Много важна част от боксовите техники за MMA в сравнение с бокса е движението на главата. Причината за това е че с 14oz ръкавица или повечето боксови ръкавици, голямото уплътнение прави по-лесно прикриването на лицето. Колко пъти в бокса сме били свидетели на блокиране на множество удари само чрез правилно поставяне на ръцете до главата? Има доста такива примери, но в MMA ръкавиците са 4oz и не осигуряват толкова защита от удари. Движението на главата е едно от най-важните части за ефективния бокс. Виждали сме множество бойци, които се открояват със страйкинга и използват повече от нормално движението на главата. Често се чуват и коментарите на Joe Rogan, който говори за движенията на главата на Randy Couture и Rashad Evans. Нека разгледаме няколко откъси от добри такива моменти.
 


Честно казано Forrest никога не е бил от най-добрите страйкъри, но това е добър пример колко ефективно може да бъде движението на главата. Forrest подмята бавен ляв, последван от комбинация ляво кроше - дясно кроше. Той започва да хвърля диви удари, защото след като пропуска с левия прав, Anderson го достига и нанася удар в челюстта на Forrest. След това Anderson дава малък отвор на Forrest... или поне го оставя така да си мисли. Anderson е толкова бърз с движенията си с главата, че се отдалечава от първото кроше, а след това се навежда под второто. Forrest се усеща, но вече е късно. Стилът на Forrest му изиграва лоша шега, въпреки че съумява да защити брадичката си с дясната ръка, но нанася още едно ляво кроше и се открива напълно, а в този момент Anderson избягва и треото кроше. Изпускайки удар след удар, Forrest става нервен, а това води до откривания, които Anderson предизвиква именно със своите маневри. А тук можем отново да видим друго добро движение на Anderson Silva.
 


Следващяи аспект от бокса, който ще разгледаме е контраатакуването. Това което Anderson Silva направи с Forrest, освен маневрите, е заслуга и на контраатаките. В професионалния бокс Floyd Mayweather е добър контраатакуващ боксьор. Това е добра стратегия. Ако имаше добра бързина и издръжливост, комбинирана с прецизни удари, ще имаш възможност да свалиш много агресивни страйкъри. Когато някой е контраатакуван две важни неща се случват. Агресорът обикновено се пренапряга, като оставя част от тялото или лицето си открита, а освен това е с някоя от ръцете си напред и се движи напред, което прави нанесения удар още по-силен. Това не означава, че агресивните страйкъри не са добри, а че доброто овладяване на контраатаките е важно в MMA. Да разгледаме няколко примера.
 


Епичното събаряне на Diego Sanchez. Това първоначално избухване беше началото на всичко. Diego винаги е успявал с бързо нападане на противниците си с агресивния си и динамичен страйкинг (например срещу Clay Guida, Joe Riggs). Но когато се изправи срещу един от най-добрите боксьори в MMA, той беше неутрализиран. Diego започва с комбинация 1-2, която можеше да приключи с известния му ъперкът, но не и срещу BJ Penn. Виждаме как BJ се навежда под първоначалните удари, а докато Diego пресира напред, той оставя ръцете си ниско, като по този начин си открива брадичката за прецизните удари на BJ. Освен прецизността ударите на BJ се засилват и от самото движение напред на Diego. Като състезатели често забравяме да държим брадичката прибрана, а ръцете вдигнати през цялото време, а когато се изправяме срещу добри страйкъри често си плащаме цената. Тук Diego беше убеден, че ще успее, като в предните си двубои, но изглежда е бил прекалено уверен. Joe Stevenson и Clay Guida не са изобщо на нивото на BJ Penn. Diego беше контраатакуван и това предопредели темпото на останалата част от двубоя.
 


Paulo Thiago. Той има потенциал във всички свои действия. Не ме разбирайте погрешно, не твърдя че той е от елитните боксьори в MMA. Това е просто пример за контраатакуване. Josh Koscheck беше подобрил играта си в стойка за този двубой и искаше да размени удари с относително непознатия Paulo. Koscheck мушва с лявата ръка и се прикрива с дясната. Нищо грешно няма тук, той се навежда, вероятно за да избегне кроше или балтия от Paulo. Но за разлика от това търпеливия Paulo избягва да направи отклон от левия прав и нанася ъперкът. Главата на Koscheck беше засилена надолу, а ъперкътът на Paulo беше насочен с всичка сила към лицето на Koscheck. Този контраъперкът приключи вечерта на Koscheck и възможността му да стане новия претендент за титлата в полу-средната категория за сега. Като вземем отново Pualo като пример ще разгледаме друг негов двубой срещу Volkman.
 


Тук отново виждаме как Thiago контраатакува своя опонент. Боецът Volkman го гони, защото не може да го достигне, с опънати ръце и така оставя брадичката си открита, а Thiago отдръпвайки се назад, избира правилното място на открития си опонент. Контраатакуването изисква прецизни удари, добра работа с крака и бърза скорост. Добри контраатакуващи бойци като Lyoto Machida намериха успеха си в MMA като се фокусираха именно в контраатакуването. Това намалява и пораженията, тъй като този тип бойци избягват ударите, вместо да се насочват към тях. Само да добавя, никога не нанасяйте удар с крак със свалени ръце.
 


Следващата спирка е в близка дистанция. Това може да се комбинира и с "мръсния бокс" (dirty boxing), който стана популярен покрай Randy Couture на MMA феновете. За да се измъкнеш от близка дистанция е много опасно, лесно може да се озовеш в лоша ситуация. Но също така може да бъде и много опасно за опонента ти. С добри движения на главата, за които вече говорихме и възможността за прецизно нанасяне на удари, изходът от ситуацията може да е добър за вас. Да разгледаме няколко примера.
 


Тук имаме няколко добри близки удара. Soko скъсява дистанцията веднага след удара с крак, а след това се навежда и нанася ляв удар с ръката. Някои удари на Minotoro са избегнати с отклони от Soko, а през това време той успява и да нанесе добре изчислен ляв удар в лицето на Lil Nog. Винаги сме виждали скоростта на Soko, но това е една от най-опасните дистанции, в които някой може д асе озове. Той има скоростта и бързината на ударите, нужна за да намери и най-малките пукнатини във всяка защита.
 


Много добър MMA боксьор... Rampage Jackson си отмъсти за двете брутални загуби от Silva с това брилянтно изчислено кроше. Това което прави впечатление е способността на Rampage е да не спира да движи главата си, докато в същото време прикрива с ръка важните части на главата си. Важно е да посочим, че когато Rampage започва със своя удар, той има голямо ускорение заради позицията на бедрата си и позицията на ръцете си, откъдето започва и цялото движение. Той хваща Wanderlei с отпуснати ръце и изправена брадичка. Това наподобяващо навеждане на Rampage му позволява да контрира слабите удари с добре нанесен удар в брадичката. Забележете че дистанцията е близка и така може да се вкара много сила в удара.
 


Frank Mir е страйкър. Има много какво да се каже за подобряването на играта в стойка на Frank Mir през последните години. Той започва в близка дистанция срещу Big Nog. Той нанася удар, нещо средно между балтия и кроше, като в същото време избягва водещия ляв прав на Nog и го пресира. След това нанася почти същия удар с лявата ръка, Това може да не е от най-техничните изпълнения на Mir, особено с така отпуснатите му ръце, но важното тук е, че Frank чака да се убеди, че е в подходящата дистанция за да приключи двубоя.

Накрая искам да подбера няколко панически удара и комбинации. Вече ви казахме какво могат да докарат панически удари. Но някои бойци, който движат главата си добре и имат добра игра с крака, а също така и бързи ръце, могат лесно да преминат през защитата на своите опоненти. Нека видим няколко такива.
 


Това в никакъв случай не е най-добрия боксьор, но може би е най-дивия и опасен. Този класически двубой показва какво се получава когато се нанасят правилни комбинации в точни момент и пълна сила. Silva има всичкото нужно ускорение при ударите си, като нанася комбинация ляв - десен в лицето на Sakuraba. И двата удара са доста силни и нокаутират Sakuraba. В случая безразсъдството и силата на Silva го направиха много успешен боец за дълго време. Примерът е посочен за да покаже ускорението и комбинацията.
 


Liddell е може би от най-добрите страйкъри в спорта. Това е от многото подобни моменти, в които главен участник е "The Iceman". Тук акцент са умните и бързи удари, които Chuck нанася. Комбинации! Chuck нанася удари от всички ъгли. И различни видове удари. Ъперкъти, крошета, прави и всички те попадат на различни места. Естествено в този случай двубоя можеше да приключи и с нанесен силен удар, но Chuck показва какво може да се случи когато пуснеш няколко бомби на различни места в града постепенно. Някои от ударите влизат, а други не, но ако се вгледате, ще разберете че това е заради разнообразието от удари, а Tito няма как да защити лицето си с тези 4oz ръкавици. Наистина добро завършване на двубоя.

Надяваме се, че не ви е било досадно да четете толкова дълъг материал. Сега само за да развеселим малко настроението  ви предлагаме боксов двубой на Anderson Silva преди години. Забележете как е процедирал тогава и го сравнете с изпълненията му сега. Колко голяма разлика има...
 

 

Ако тази статия ви се е сторила интересна, може да прочетете и Бокс срещу MMA, Боксът в MMA двубоите и Муай тай в MMA двубоите.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес