Зареждане

Моят първи двубой: Kenny Florian

Моят първи двубой: Kenny Florian
Публикувано на: Март 13, 2012 в 18:35 ч
Снимка: wikimedia.org

Нещата въобще не са били планирани така за Kenny Florian. Когато той започва да тренира жиу-житцу като хоби в края на 90-те, той не е мечтаел да се състезава там и да се бие за титлата. Той просто е искал да тренира жиу-житцу и нищо друго.

Нещата се променят когато един от негвоите съотборници в Gracie Barra участва в MMA двубой срещу местния боец Nuri Shakir, който бил познат на Kenny Florian като голям побойник,

Двубоят приключва много спорно след като Shakir е дисквалифициран заради непозволен удар с коляно.

"Имах нагласата за бразилското жиу-житцу срещу всички останали," казва Florian. "Това беше психиката ми по онова време и исках да отмъстя от името на моята школа и на моя приятел John Franki. Това ми мина през главата и започнах да го искам много."

И така Florian иска да покаже силата и отмъстителността си като жиу-житцу боец в MMA двубой срещу Shakir. Срещата е насрочена за февруари, 2002-ра в състеазнието Xtreme Fighting: Battle in Taunton 1.

Мястото не е имало значение за Florian. Това което го е интересували е честта. Той е тренирал жиу-житцу от години и е заслужил кафевия си колан. Да участва в MMA двубой, било то и само веднъж, е нещо, което според него е трябвало да се случи за да се докаже като корав боец сред останалите.

"Имаше това чуство на мъжкарство, сякаш от момче ставаш мъж. Мислих си, че трябва да го направя поне веднъж. Нещо в мен искаше да покаже, че мога да приложа бойните си умения срещу човек, който е тренирал за да ме победи."

Тренировките на Florian обаче не са били комплексни.

"Тренировките по страйкинг се състояха в това да избягвам удари на хора, които се опитваха да ме атакуват и това беше всичко. Мисля че правих това за две седмици и селед това се бих... Не знаех как да се подготвя за свободен двубой. Нямах голям интерес, честно казано. Бях там за да докажа, че бразилското жиу-житцу може да победи всичко. Това беше. Не съм искал да уча други бойни спортове или да бъда професионален боец. Исках да видя дали моето жиу-житцу ще се справи срещу друг опитен боец."

Той прави загрявката си в предверието на нощния клуб, където загрявали и останалите участници.

"Беше забавно, защото можеш на едно място да видиш как някои загряваха, други ги проверяваха, а трети ги възстановяваха. Всички бяха на едно място. Тогава не знаех какво да очаквам и не знаех кое е правилно и кое не."

Докато отива към ринга Florian не е нервен. Може и да е било пръвия му MMA двубой, може и да е бил неподготвен, но спомняйки си за това, Florian казва, че е бил "доста спокоен".

След това започва двубоя.

"Започнах с традиционния стил за бразилското жиу-житцу, размахвайки ръце и крака, примамвайки го да дойде по-близо. В един момент той се засили към мен и аз се препънах. Това се случи в първите 30 секунди."

След като реферът ги премества отново в центъра на ринга, Florian влиза в клинча, в който той иска и пренася двубоя на земята, където е неговата силна страна.

"Влязох в клинч с него, свалих го, взех маунт позиция и започнах да го заспивам с удари. Така той се предаде."

Ето толкова лесно Florian печели първият си MMA двубой. Но той не е смятал себе си за беоец след това, нито е бързал да си намери нов двубой. Той печели победа за своя отбор, доказва се като боец и в същото време малко се забавлява.

"Трябва да кажа, че се чувствах много яко, като можех да ударя някой в лицето без задръжки. Имаше и момента на гордост, в който разбираш, че уменията ти наистина работят. Определено имаше прилив на адреналин когато влязох в клетката, но тогава не знаех дали ще го направя пак. Чувствах се добре, но няколко дни по-късно отново бях в залата и тренирах жиу-житцу."

И какво се случи след това? Как така от хлапето, което искаше само един двубой, той стана един от ветераните в UFC с над 20 професионални двубоя и претендент за титлата?

Отговорът е - постепенно. Почти година след неговия първи двубой, Florian влиза в друг, който печели с нокаут в първите секунди. Година по-късно той приема трети и печели и него. След първата му загуба със съдийско решение от Drew Fickett, той хваща окото на агентите от UFC за тяхното ново риалити шоу The Ultimate Fighter.

Дори и тогава Florian твърди, че не се е възприемал като професионален боец. И той определено не се е готвил като такъв, научава по-късно.

"Като погледна назад виждам лудост. Начина по който тренирах и се храних беше ужасен. Толкова по-различно е сега."

Но може би това е бил единствения начин, който е можел да прави тогава. Може би ако е знаел в какво навлиза е щял да се откаже?

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес