Зареждане

Историята на Бадр Хари: От жертва на побойници до шампион и страховит нокаутьор

Историята на Бадр Хари: От жертва на побойници до шампион и страховит нокаутьор
Публикувано на: Юли 31, 2019 в 14:58 ч
Днес продължаваме да разглеждаме едни от най-интересните истории в бойните спортове и след като вече се запознахме с тези на Тайсън Фюри, Дейна Уайт,  Конър Макгрегър и Франсис Нгану е време да се запознаем с още един боец. Има хора в бойните спортове, които са оставили трайна следа в тях и тя никога няма да избледнее. Мароканската легенда Бадр Хари определено е сред тях. Той е от бедно семейство мароканци, които се преместват в Холандия в търсене на по-добър живот. Бадр успява да се издигне от улиците на Амстердам до световната сцена на кикбокса и да сбъдне мечтите си. Определено неговата история има много възходи и падения и нека да започнем с нея.

Бадр Хари е роден на 8-ми декември 1984 година в Амстердам, Холандия. 
Неговите родители са от Кенитра, Мароко. Едно от четири деца в семейството Бадр е затворено дете, което предпочита да стои вкъщи. На 7-годишна възраст друго дете от квартала го удря с камък и Хари се прибира у дома облян в сълзи. Баща му вижда в това възможност и решава да го заведе в зала, където той за първи път слага ръкавици.

Баща ми дойде през 60-те години в Европа и работеше здраво за нищо. Заплащането беше малко, но въпреки това той отгледа цялото семейство. Благодарение на неговата подкрепа съм това, което съм днес. Имах доста проблеми и често се прибирах с плач, защото някой ме беше ударил, или ме бяха обидили. Дойде момент, в който на баща ми му омръзна и той каза, че трябва да отстоявам позицията си.

По това време се запознах с бойните спортове.  Започнах с кикбокса на 7-годишна възраст, но първите си битки направих на 11-годишна възраст. В началото спечелих първите си 20 битки и си казах, че може би съм добър в това. Започнах да се наслаждавам на това, а хората ми казваха, че мога да го направя. Тогава си казах, че може би ще мога да постигна нещо в бойните спортове. 
 

Хари e доста добър и показва качества и талант, с които впечатлява другите. На 13-годишна възраст вижда снимка на легендата Петер Артс, който държи чек за 150.000 долара, след като печели K-1 World Grand Prix. В този момент Бадр за първи път започва да мечтае за шампионска титла.

Нямах идол в спорта, но винаги съм бил фен на Майк Тайсън, Оскар Де Ла Оя и Шугър Рей Леонард. Уважавах ги и си казвах, че искам да направя това, което и те са направили в спорта. Исках да стана някой. 

В тийнейджърските си години Бадр намира пътя си към легендарната зала Chakuriki Gym, където главен треньор е Том Харинк.

Когато започнах да тренирам в Chakuriki Gym, тя беше зала с голямо име и там тренираха много шампиони. Там беше Branko Cikatić, Peter Aerts и много други. Тренировките бяха тежки, дисциплинирани и от старата школа. Научих много там.

Под ръководството на Харинк, Бадр се представя на високо ниво и много хора го разпознават като един от най-големите млади таланти в страната по онова време. Тогава той държи впечатляваща аматьорска статистика от 35 победи и само 1 загуба. Цели 25 от тези победи са с нокаут.

Преди да направя първата си професионална битка вече имах около 40 аматьорски. За тези млади години имах доста опит. Не се чувствах различно в професионалната кариера, но различното беше, че сега щях да правя пари. Чувствах се добре, защото сега вече щях да получавам пари, а не да се бия безплатно. 

През 2000 година Хари прави дебют при професионалистите и губи с нокаут от Rocky Grandjean с нокаут в първия рунд.


След този неуспех той се взема в ръце и записва 5 поредни победи, а по-късно получава златен шанс да се бие с кратко предизвестие срещу Alexey Ignashov, който по онова време е смятан за един от най-добрите в света.

Том Харинк, не беше човек, който се грижеше добре за своите бойци. Тогава той ми каза, че това е голям шанс за мен и мога да се справя. Том ми каза, че това е просто битка и трябва да я приема, защото ще е шанс да съм под светлините на прожекторите. Тогава беше лятото и аз разбрах, че ще ми платят между 7 и 8 хиляди. Реших да приема битката, защото това бяха много пари и с тях щях да закарам моето семейство на почивка. Какво беше най-лошото, което може да се случи ? Да падна в нокаут ? Нямаше проблем за мен.

Тогава бях младо момче на 18 години, а разликата ни в килограмите беше 25 килограма. Приех битката със седмица предизвестие, защото неговия опонент се оттегли. Дадох всичко от себе си и се бих и мисля, че хората уважиха моят боен дух. 

Хари се представя много добре предвид своята възраст срещу Alexey и успява да изкара 3 рунда с Ignashov, който 5 секунди преди края на битката му вкарва дясно кроше и го нокаутира. Бадр получава голямо уважение от обществото в кикбокса заради смелото си представяне. Неговите акции се покачват значителни, въпреки загубата.

В този момент всички разбраха за Бадр Хари. Всички говореха за това младо момче, което се би с Ignashov и загуби, но се би здраво и даде всичко от себе си. Мисля, че хората уважиха това от моя страна. 


След тази загуба Хари отново навързва 7 поредни победи и се изправя срещу тежък съперник в лицето на шампионът Stefan Leko, който успява да го нокаутира в първия рунд. На 19-годишна възраст Бадр използва славата, която получи от битката с Ignashov, за да си създаде реноме, което му печели покана за участие на кикбокс събитията в Япония. Тогава най-голямата кикбокс организация в света търси млади таланти, които да заемат мястото на залязващите вече шампиони. Какво по-добро начало за Хари, освен нова битка с Ignashov, който го нокаутира няколко месеца по-рано ? Двамата отново споделят ринга и в началото втората им битка протича сходно с първата. Във втория рунд Хари го нокаутира с ритник със завъртане и това му печели световна слава:

Това беше като мечта. Не можеш да повярваш, че това се е случило. На най-голямото събитие за годината нокаутираш някого по невиждан досега начин. Такива неща ги има само във филмите. Това е невероятно, но се случи през 2005 година. 

Победата над Leko издига Хари до нови славни висоти. По това време той започва да става известен, не само с битките си на ринга. На пресконференция преди битка с Peter Graham, Хари показва своята агресия и опитва да го целуне. Graham от своя страна го обижда и Бадр опитва да го удари, след което за разтървани. Ето какво казва Бадр за инцидента с Peter:

Мисля, че по това време Бадр все още търсеше своята идентичност. На такава възраст минаваш през много неща и ти се случват много неща. Идват славата и парите, а хората започват да се държат различно. 

След напрежението между двамата на пресконференцията битката им се чака с нетърпение от кикбокс обществото. В битката Хари бързо установява контрол и започва системно да наказва Graham. Секунди преди края на битката Graham вкарва ритник със завъртане в брадичката на Хари и го нокаутира. Това е една от най-тежките загуби в неговата кариера и след нея е със счупена челюст:

Всичко вървеше добре в битката, печелих си точките, но в последните секунди ми вкара ритник със завъртане и ме нокаутира. Мисля, че това беше една от най-тежките ми загуби. Челюстта ми беше счупена на две места. Така обаче един боец се учи и аз бях в процес на учене. 


Хари се възстановява и отсъства няколко месеца заради контузията. Той се завръща на ринга и губи от Ruslan Karaev, който му вкарва непозволен ритник на земята, но рефера не го вижда и дава победата за Karaev, след като Хари не успява да стане на крака. Хари е бесен след загубата и се заканва, че никога повече няма да се бие за К-1. Хората от неговия щаб едвам успяват да го успокоят на път към съблекалнята, където той чупи всичко, което види и крещи като обезумял:

Бях просто една п*тка. Паднах на земята и се надявах, че рефера ще го дисквалифицира, за да отида лесно на финал. Това беше най-глупавото нещо, което съм правил, но от друга страна беше и най-мъдрото. Обещах си, че никога повече няма да стоя на земята. Винаги ще ставам, ако падна в нокдаун. Бях емоционален по това време и от момче се превръщах мъж. 

Няколко месеца по-късно Хари е в серия от 2 поредни победи и получава нов шанс за битка с Karaev. Битката им е доста оспорвана и Karaev отново успява да прати Бадр в нокдаун. Хари обаче се изправя и атакува с всичка сила, за да нокаутира своя опонент секунди по-късно. Месец по-късно Хари се изправя срещу Yusuke Fujimoto и го нокаутира в първия рунд, за да спечели първата си световна титла в тежка категория.

Бадр записа още две победи, с което навлиза в серия от 7 поредни и печели покана за участие в турнира K-1 World GP 2007 Final, където трябва да победиш 3-ма в една вечер, за да спечелиш титлата. Хари се изправя срещу двукратният шампион Remy Bonjasky, който е сред величията в кикбокса и най-сериозния опонент за Бадр до момента в неговата кариера. Bonjasky печели битката с решение, но според мнозина съдиите порязали мароканеца.

Мисля, че решението им беше справедливо. В началото не мислих така, но имаше странични неща, които помогнаха за взимането на това решение от съдиите. Битката беше равностойна, но той победи.

Хари губи битката но доказва, че може да се конкурира с всеки елитен боец на най-високо ниво в спорта. След тази загуба Хари записва 6 поредни победи с нокаут и стига до финала на турнира K-1 World Grand Prix 2008, след като в една вечер побеждава Peter Aerts и Errol Zimmerman. На финала Хари се изправя отново срещу Remy Bonjasky. Двамата си спретват здрава битка, в която Remy праща Хари в нокдаун в първия рунд, а във втория Бадр го събаря на земята и започва да го удря и рита. Рефера спира битката и Хари губи с дисквалификация.

Тогава не ми пукаше. Дадоха ми червен картон и загубих. Все още не ми пукаше, защото това са бойните спортове и се случват такива глупости. Не бях аз на земята и не ме изритаха в лицето. Не знам колко сериозна беше контузията на Bonjasky. Несправедливо е да кажа, че не беше нищо, но за мен той избра лесния път. Мисля, че хората само могат да преценят това. 

След тази загуба на финала феновете не са доволни и организацията дават шанс на Хари да се реваншира. Те искат от него да се изправи срещу Alistair Overeem, който по онова време е страшилище, което нокаутира всички.

Тогава бях дисквалифициран, след като го изритах в лицето. Организацията казаха, че мога да се реванширам но поискаха от мен да се бия с Alistair Overeem на Dynamite!! 2008 в края на годината. Това беше 3 седмици след битката ми с Remy. Нямах проблем да се бия с Overeem, защото мислех, че той не е добър в кикбокса и това щяха да са лесни пари.

Alistair обаче не смята да се дава лесно и двамата се качват на ринга на 31-ви декември 2008 година. В началото на битката Overeem вкарва брутално попадение с коляно в главата на Хари, а след него последва и ляво кроше, с което сваля мароканеца в нокдаун. Няколко секунди по-късно Хари се изправя, но Overeem отново му вкарва мощен ляв и го нокаутира в първия рунд. С тази победа Overeem шокира кикбокс обществото, както и Бадр Хари:

Той беше здрав и наистина ме нокаутира. Още от началото на битката беше по-здрав от мен. Не бях готов за битката и той ме накара да си платя. Нокаутира ме наистина лошо. Това беше голям срам за К-1, защото Overeem беше добър в ММА, но нямаше как да печели срещу нас в кикбокса. 


Хари отново започва да си проправя път към върха след загубата от Оvereem. Той записва серия от 4 поредни победи с нокаут, като една от тях е срещу един от най-великите в историята в лицето на Semmy Schilt. В края на 2009 година Хари взима участие на турнира K-1 World Grand Prix 2009 Final.  На пресконференцията преди турнира Хари обещава, че ще нокаутира Overeem в първия рунд, ако двамата се срещнат. В първата битка нокаутира Ruslan Karaev, а след това получава шанс за отмъщение срещу Overeem.

Хари е качил мускулна маса и споделя ринга със страшилището Overeem. От началото Хари започва да обработва тялото и сваля Overeem в нокдаун. Секунди по-късно Overeem се изправя, но Бадр натиска сериозно и успява да грабне победата с нокаут, след като вкарва леви и десни на Overeem и го рита в главата, което кара рефера да прекрати срещата. В същата вечер той губи финалната битка от Semmy Schilt, който го сваля 3 пъти на земята.

След тази загуба Хари се съвзема и записа 2 поредни победи. През 2010 година той получава шанс за битка с Hesdy Gerges, който тренира под ръководството на бившия треньор на Бадр, Том Харинк. Напрежението преди битката е голямо и на пресконференция прехвърчат исрки и феновете нямат търпение за двубоя.

Мисля, че тази битка беше повече срещу Том Харинк, който беше моя бивш треньор. По това време не се бих с Hesdy, а с Харинк, защото имахме общо минало и той направи неща, които не харесвах. Gerges беше просто един мост, който да ме отведе до Харинк. Нямаше нищо лично между мен и Gerges.


Битката между двамата е на събитието It's Showtime 2010 Amsterdam, където Хари и Hesdy си разменят брутални удари, а феновете в залата полудяват от кеф. Всички са впечатлени от Gerges, който поема това, което Хари му дава на ринга и отвръща със същото. Във втория рунд след войната, която двамата си спретват Бадр рита в главата Gerges, който е на земята. Цялата публика започва да освирква Хари и той губи с дисквалификация, като се разделя с титлата си и Hesdy става шампион.

Пак не ми пукаше. Това са битките. Понякога правиш грешки, а понякога не правиш. Сгреших два пъти, но се случват глупости. Когато се случат няколко такива неща, започваш да се чудиш какво не е наред. Започваш да мислиш за други неща. Ставаш повече бизнесмен, отколкото боец. 


Хари разочарова всички за втори път и рискува да саботира своята кариера. Той решава, че най-доброто за него е да се прибере в Мароко, за да избяга от светлините и медиите. Бадр прекарва годината в размисли извън ринга, но решава да се завърне и през 2011 година нокаутира Gregory Tony в първия рунд. Последва серия от 4 поредни победи и загуба от Zabit Samedov. През 2014 година той взима участие на турнир в Абу Даби организиран от Global Fighting Championship, където побеждава в една вечер Stephan Leko и Peter Graham, за да спечели четвърт милион евро.

През 2015 година Хари става близък приятел с президентът на Чечня, Рамзан Кадиров и двамата прекарват доста време заедно. Кадиров е силно религиозен човек и това кара Бадр също да започне да се осланя на вярата. Рамзан организира събитие в Грозни през 2015 година, на което Хари се бие срещу Ismael Londt и го побеждава с нокаут в третия рунд, а Кадиров е на крака и бързо се качва на ринга, за да поздрави своя приятел. Бадр е неактивен цяла година след битката в Чечня и в края на 2016 година подписа договор с най-голямата кикбокса организация GLORY.


В първата си битка той се изправя срещу шампионът им в тежка категория Rico Verhoeven, който властва дълги години в организацията. Битката между двамата се чака с голям интерес и през декември 2016 година те споделят ринга. Феновете в залата полудяват и наобикалят ринга, с което бавят старта на срещата. В пубиката започва бой между феновете, но след кратко истинското шоу на ринга започва. Хари се представя много добре в първия рунд и успява да пусне кръв нa Verhoeven. В картите на съдиите той печели рунда, но във втория рунд получава контузия в ръката и губи с технически нокаут.

Почти две години Хари не е активен на ринга, но се завръща миналата година в битка срещу бившият си опонент Hesdy Gerges. Хари видимо е свалил доста килограми, за да е по-бърз и успява да победи с решение, но по-късно става ясно, че се е провалил на допинг тест, което води до наказание и отмяна на победата. Това не пречи на GLORY и те предлагат нов договор за 6 битки на Хари, който преподписва и през декември тази година ще се бие срещу Rico Verhoeven още веднъж в Холандия. Бадр се закле, че ще го нокаутира и ще бъде интересен реванш. Хари държи впечатляваща статистика от 106 победи и 13 загуби, от които 92 победи са с нокаут.

Постижения в бойните спортове:

  • 2014 - печели турнира в тежка категория на GFC Fight Series
  • 2009 K-1 World Grand Prix - подгряващ
  • 2009–2010 - шампион в тежка категория на It's Showtime
  • 2008 K-1 World Grand Prix - подгряващ
  • 2007–2008 K-1 - шампион в тежка категория
  • 2002 WPKL - шампион

През годините той има доста проблеми с властите и решихме на неговите проблеми със закона да обърнем специално внимание извън по-горното в статията, което се отнасяше повече за професионалната му кариера. Хари е бил обект на редица полицейски разследвания по обвинения в нападение и е придобил репутация на човек с насилствено поведение. За насилствените си изригвания Хари каза:

Аз съм в състояние да избухна всеки момент.Когато спирачките ми са изключени, това е само една голяма експлозия, хаос и шум и аз ставам сляп за всичко. Буря, ураган, бедствие. В мен просто има известна агресия, с която не знам какво да правя и не знам откъде идва. 

През февруари 2010 година охранител в нощен клуб е нападнат от няколко души, като сред тях се предполага, че е бил и Хари. Месец по-късно същата година Хари кара колата си по забранена за движение улица и удря жена, която след това е със сериозни щети на крака. През 2011 година той е обвинен в насилие от своята приятелка, както и в разруха на нейни вещи. Същата година собственик на нощен клуб и негов гост от Италия са нападнати от Хари, който чупи зъби на собственика. В края на 2011 година в заведение напада доведения брат на бившата си приятелка.


През юли 2012 година напада милионерът Koen Everink на събитие в Амстердам Арена. В резултат на побоя от страна на Хари, Koen e със счупен нос и глезен, които изискват няколко операции. Хари се предава на полицията в Амстердам. Той е заподозрян по шест случая, а по-късно задържането му е удължено с 90 дни. Малко по-късно собственик на нощен клуб твърди, че Хари му счупил челюстта и няколко зъба.

Хари бива освободен, като му забраняват да говори със свидетели по неговия случай, както и да посещава заведения. Три дни след неговото освобождаване той нарушава заповедта и отново е арестуван. През 2014 година е осъден на година и половина затвор и €45 000 глоба. През 2017 година той прекарва година и 10 дни в затвора и е освободен предсрочно.

Хари определено е сред най-големите на ринга, но извън него не спира да се забърква в неприятности. За щастие към момента той се е посветил на своето семейство и вече не се забърква в проблеми. От бедно семейство на мароканци той се издига до върха в кикбокса и това определено е нещо, което заслужава уважение. Нека сега видим какво има да ни каже "Лошото момче", с което да повдигне нашата мотивация и да приключим статията:

Биеш се и след това искаш да си най-добрия и да станеш шампион. Не се фокусирай върху нещата, които говорят за теб и върху това как те виждат хората. Просто ги нокаутирай всички и хората ще започнат да те харесват, въпреки всичко. Битките са моя живот и аз живея от битка за битка. Вече дори не броя рождените си дни. 


Ние от ММА.BG благодарим на всички, които са прочели статията. Харесвайте и споделяте, за да ни мотивирате и ние ще продължим да работим върху вашата мотивация с още такива статии.


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес