Зареждане

Най-добрите предтренировъчни храни

Най-добрите предтренировъчни храни
Публикувано на: Декември 1, 2015 в 08:00 ч

Вие сте от хората, които тренират усилено и интензивно всеки ден? Чувствате се все по-уверен в силите и възможностите си след всяка следваща тренировка? Поздравления!

Но ако искате тялото ви да продължава да работи като двигател на Lamborghini, то и вие трябва да му помогнете като му сипете високо октаново гориво – а това означава да обърнете нужното внимание с какво се храните преди всяка тренировка.

Ако отделите време и изберете правилните предтренировъчни храни, непременно ще усетите разликата – ще имате още повече сила и енергия, а качеството на тренировките ви многократно ще се подобри.

В тази статия ще ви запознаем с предимствата, които предлагат някои храни, ако се приемат един час преди тренировка.
 

Бананите

 

 
Dr. Louise Burke, ръководител на Sports Nutrition в Австралийския Институт на спорта и съавтор на „The Complete Guide to Food for Sports Performance: Peak Nutrition for Your Sport“ с право ги нарича: „Природен протеинов бар“.

Бананите са изключително богати на прости въглехидрати, които се разграждат от организма ни много бързо. Те също така съдържат калий, благодарение на който се поддържа и подобрява мускулната функция. Доказано е, че калия не се съхранява в тялото ни за дълъг период, така че консумацията на един банан преди тренировка ще допринесе за поддържане на неговите нива в организма. Освен това калия допринася за правилното функциониране на сърцето и за регулиране на кръвното налягане.
 
Ставайки от сън сутрин е добре да закусите с един средно голям банан и споловин чаша кисело мляко. След 30 минути тялото ви ще е заредено с така необходимите въглехидрати и протеин за една интензивна и качествена тренировка.
 

Овесени ядки

 

 
Те са много богати на фибри, които постепенно освобождават въглехидратите в кръвта ни. Този постоянен поток на въглехидрати поддържа енергийните нива по време на тренировка и регулира нивата на кръвната захар. Овесените ядки съдържат също така витамини, които помагат за трансформирането на въглехидратите в енергия. И всичко това се постига с консумацията само на една чаша 30 минути преди тренировка.
 

Пълнозърнест хляб

 

 
Филийка пълнозърнест хляб е изключително добър източник на въглехидрати. Ако я намажете отгоре с някакъв мармалад или с мед тя се вревръща в невероятен източник на енергия. Ако пък желаете да си набавите и протеин - може да я комбинирате с няколко твърдо сварени яйца.
 
Ако ще правите тренировката си по обяд, то 45 минути преди нея е подходящо да изядете една-две филии пълнозърнест хляб с пуешко месо. По това време на деня, организма ви се нуждае от около 30 грама въглехидрати и 20 грама протеин.
 

Плодове и кисело мляко

 

 
Плодовете са с високо съдържание на въглехидрати, а киселото мляко е богато на висококачествени протеини . Все по-често, ние сякаш пропускаме ползите, които ни предоставят плодовете и другите храни с високо съдържание на въглехидрати. Не трябва да пропускаме факта, че въглехидратите, които се съдържат в плодовете се разграждат бързо, а протеинът спомага за предотвратяването на мускулния разпад.

До тук ви изброихме няколко храни, които се отразяват благоприятно на тренировката ви, ако се приемат до 1 час преди нея. Не трябва да пропускаме и храните, които е добре да се избягват, ако искате да постигнете оптимални резултати.
 

 
Бъдете сигурни, че ако консумирате прекалено мазни и тежки храни преди тренировка, вие ще увеличите шанса си за получаване на мускулни крампи. Освен това ще се чувствате по-мудни и бавни. Въпреки че е добре да се консумират въглехидрати, те не трябва да се набавят чрез консумацията на бонбони. Захарта, която се съдържа в тях ще намали кръвната ви захар и още по средата на тренировката си, вие ще почувствате как енергията и силата ви отслабва. Също така, старайте се да не преяждате преди тренировка. Консумацията на твърде гоялмо количество храна преди физическа активност може да доведе до стомашно разстройство, мудност, гадене и дори повръщане.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес