Зареждане

Полезно ли е еднообразното хранене?

Полезно ли е еднообразното хранене?
Публикувано на: Март 21, 2019 в 02:19 ч
Диетолозите във всяка обстановка често получават въпроси от тима на "Добре де, какво трябва да ям?"

Повечето пъти питащите търсят елементарен отговор под формата на списък от "полезни" и "чисти" храни, които веднага ще им донесат желаните резултати.

Като сложим на страна факта, че всъщност е по-редно да се пита "Колко трябва да ям?", въпросът "какво" просто няма прост отговор.

Много квалифицирани професионалисти, например, дават на клиентите си хранителни режими с едно и също меню, което се повтаря всеки ден. Никакво разнообразие. Но полезно ли е всъщност да се яде едно и също всеки ден?

Има разлика между това да ядеш пълна с полезни вещества и балансирана храна или да тъпчеш бургери ежедневно. А историята познава и случай, в който един мъж е успял да прави точно това в продължение на 44 години.

За да разберем обаче доколко е полезно да се яде едно и също всеки ден, нека разгледаме физическите и психическите ефекти, които би предизвикал един подобен режим.


Хубавото на еднообразното хранене


Хранителност: Ако планираш предварително внимателно всичко, което ще ядеш, тогава няма причина да се притесняваш, че няма да ти стигат вещества. Колкото и лесно да се следят калориите и микровеществата обаче, следенето на витамините и минералите всеки ден е доста по-трудоемко. Ако обмисляш ежедневно меню, което да покрива всичките ти нужди, просто трябва да го следваш и няма да имаш проблеми.

Удобство: Яденето на едно и също всеки ден си е удобно. Можеш да приготвиш хапване за няколко дни или цяла седмица дори, когато имаш повече време. Неразнообразното хранене може да спести време - вместо да се чудиш постоянно какво различно да хапнеш.

Приложимост: Лесно се следва режим, при който се яде едно и също на дневна база. Не трябва да се притесняваш за нищо друго освен при излизанията с хора и посещаването на събития, които има шанс да ти развалят диетата по някакъв начин. Понякога на някои неща просто не може да се устои, но като знаеш какво ядеш всеки ден, става малко по-лесно.

Дневното ти меню може да стане част от рутината ти и въобще да не се замисляш дори какво да ядеш, когато огладнееш.

Липса на разнообразие: Много проучвания показват, че голямото разнообразие в диетите води до по-голям прием на калории. Явлението се нарича "ефектът на бюфета", тъй като сме склонни да ядем повече, когато имаме можем да избираме повече.

Храносмилане: Придържането се към едни и същи храни всеки ден може да окаже благоприятен ефект на храносмилането ти. Ако знаеш кои храни обработваш добре, няма повод за притеснение дали някое ястие няма да ти се отрази зле. Разбира се, винаги има риск да ти стане нещо и от прекомерна консумация - имай го предвид.

Контрол: Като ядеш една храна имаш повече контрол върху режима си. Ако гониш някакво конкретно тегло или физика, този контрол може сериозно да ти помогне да постигнеш целта си, справяйки се с немалка част от променливите в така или иначе сложното уравнение. Вземи за пример съдържанието на натрий в храните.


И лошото...


 
Липсата на избор: И докато липсата на разнообразие в диетата ни предпазва от преяждане, ограничението си има и своите негативи. Общо казано, разнообразната диета е балансираната диета, което означава, че именно тя ще ти осигури необходимите вещества, за да е в кондиция тялото ти.

Полезното разнообразие в храната води до по-малък риск от високо кръвно, напълняване и други синдроми. Не едно и две проучвания сочат, че по-разнообразните диети водят също до повече свалени килограми.

Недостатъчна хранителност: Колкото повече се ограничаваш откъм храна и калории, толкова по-опасна може да се окаже диетата ти. Например, ако приемаш достатъчно калории и храни от всички полезни групи, пак ще си в по-добра позиция от:

  • Някой, който приема по-малко калории и/или
  • Някой, който не включва всичките хранителни групи в диетата си.

Чувствителност: Не само че яденето на едно и също всеки ден води до по-голям риск от недохранване и недостиг на вещества, но също и те правят много по-податлив на други проблеми, като замърсяване на някоя храна.

Ако ядеш риба с много живак в нея или приемаш какао, замърсено с кадмий, всеки ден, е много по-вероятно да усетиш някакъв ефект от замърсяването, отколкото ако ги консумираше по-рядко.

Вижте също: 4 неблагоприятни за тялото храни

Липса на разнообразие в микробиома: Разнообразното хранене спомага за култивирането на по-разновиден микробиом. Чревният микробиом още се изучава активно дори, тъй като има наистина много фактори, които влияят на неговото развитие. Съдейки по знанията, с които разполагаме до момента обаче, разнообразието в диетата спомага за по-добър микробиом.

Скуката:
Колкото и да е удобно яденето на едно и също ежедневно, толкова е и скучно. Храненето само по себе си е изключително сложен процес. Става въпрос за изживявания, усещания, вкусове, аромати, текстури... Храненето може да бъде и социално изживяване, което да ни остави много спомени за в бъдеще.


В крайна сметка...


На пръв поглед, доста от описаните плюсове и минуси не са пряко свързани със здравето, но ако вземем предвид влиянието им, лесно може да се разбере, че всичко е свързано с физическото и психическото ни здраве.

Например, удобната и лесна диета може да се окаже благоприятна за психическото ти здраве вместо да те натоварва допълнително. Яденето на едно и също може наистина да премахне голяма част от стреса покрай всичките диети, но това все пак не значи, че е винаги най-полезното решение.

Вижте също: Гладуването ускорява метаболизма, забавя стареенето и удължава живота
 

Победителят


Имайки предвид плюсовете и минусите, на въпроса дали е ОК да се яде всеки ден едно и също, отговорът ни е - "Зависи"... Зависи от човека.

Като цяло, еднообразието в храненето не е полезно. Ако можеш все пак да си набавяш всичко необходимо  ине ти доскучава, еднообразното хранене може да се окаже и добър избор.

Ако си решил да го правиш, можеш на някакъв период да разнообразяваш менюто, за да можеш да извлечеш максимума от всички хранителни групи. Не е лошо също да се консултираш и с лекар относно приемането на добавки, за да си сигурен, че не пропускаш нещо важно, от което тялото ти да има нужда.

Друг добър вариант е и да си направиш гъвкаво меню, което да позволява разни малки промени всеки ден. Вземи за пример следното:

  • Закуска: Бъркани яйца или тофу; зърна или скорбялни зеленчуци; плод или зеленчук с много фибри; ядки и семена
  • Междинно: Протеиново барче или шейк
  • Обяд: Месо или фасул; мазнина или авокадо; зърна или скорбялен зеленчук; зеленини
  • Междинно: Плод или зеленчук; ядки или фъстъчено масло; йогурт или извара
  • Вечеря: Месо или зеленчуци; зърна или скорбялен зеленчук; мазнини или ядки
 

 

Като заключение


Разнообразявайки храните, ще си набавяш по-лесно всички необходими за тялото вещества. Например, ако в даден ден желязото ти е било малко, но си в седмичната или месечната норма, тогава няма повод за притеснения.

Ако обаче днес не ти стига желязото и продължаваш да ядеш същото всеки ден, тогава все някога ще усетиш ефектите от недостига му. При диетите понякога е трудно да се следи правилния прием на хранителни вещества, необходими на тялото ти. Освен, разбира се, ако не се разнообразява на периоди.

Ако усетиш, че нещо не ти достига, винаги можеш да си помогнеш и с хранителни добавки, за да осигуриш всичко, за което тялото ти жадува.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес