Зареждане

Човешкият хормон на растежа

Човешкият хормон на растежа
Публикувано на: Декември 9, 2013 в 00:14 ч
Снимка: wikimedia.org
Човешкият хормон на растежа може да върне часовника на тялото ви назад, като по този начин да натрупате бързо мускулна маса, изгорите мазнините, повишите либидото и имате неизчерпаема енергия. Но когато става дума за хормона на растежа (hGH), има повече въпроси от колкото отговори. Много атлети, а и непрофесионално трениращи, решават да посегнат към него, без да се замислят дали негативните последици са оправдани.
 

Какво е човешкият хормон на растежа?

 
Тялото само произвежда растежен хормон (HGH или само GH) чрез хипофизната жлеза и той е отговорен за растежа на клетките и регенерацията им. Увеличаването на мускулната маса и плътността на костите е невъзможно без GH, но освен това той играе и важна роля в поддържането на здрава тъкан навсякъде в тялото, включително и тази на мозък и около важните вътрешни органи. Когато е отделян от хипофизната жлеза, GH остава активен в кръвния поток само за няколко минути, но те са напълно достатъчно на черния дроб да го преобразува в протеинови хормони, сред които най-важен е инсулиноподобния фактор на растежа (IGF-1), който съдържа много анаболни възможности. Учените са започнали да събират растежен хормон от жлезите на трупове още през 1950-та година, но не успявали да го синтезират лабораторно чак до 1981-ва. След това постижение употребата му като допинг значително се увеличила.
 

Колко растежен хормон се произвежда натурално?

 
Здравия мъж обикновено има по-малко от 5 нанорграма в милилитър циркулиращ в кръвта. Здравите жени могат да стигнат до наличието на два пъти повече, заради майчинството. Най-високо съдържание и при двата пола има по време на пубертета, а спада му започва в началото на 20-те години.
 

Как мога да разбера, че имам недостиг на растежния хормон?

 
Може да си направите тест. Той е кръвен и личния ви лекар може да ви даде насоки къде може да бъде направен.
 

Опасен ли е HGH?

 
Когато креатинът беше пуснат за широка употреба, той бе заклеймен от медиите като потенциално опасен. Сега той е сред най-изследваните суплементи в света и много проучвания доказват, че той е от най-безопасните и ефективни хранителни добавки, които може да приемате. Според много медицински лица опасните слухове около хормона на растежа са също така преувеличени.

Според д-р Ерик Брейман усложненията около употребата на HGH са много по-малки.
 
"Някои хора получават задържане на течности, увеличаване на кръвната захар, но те са взимали HGH в по-големи дози. Малка част от хората са получи увеличение на някои органи - крака и черен дроб - но при много високи дози. Това като цяло е рядкост."
 

Намаляването на този хормон с възрастта е нормално. Защо да имам нужда от него, ако няма да раста повече?

 
Макар че GH има важна роля в изграждането на мускулна маса, той помага на тялото за много други процеси, които не се виждат с просто око. GH спомага за забавяне на стареенето, както и за увеличаване на либидото, поддържа ума бистър, както и тонуса на ниво. Ниските нива на GH пък могат да доведат точно до обратното - загуба на маса, натрупване на мазнини, ниско либидо и тонус.
 

Откъде се взима HGH?

 
HGH може да бъде предписан само от лекар. Много лекари, които се занимават с напоследък модерния "антиейджинг" или процедури против остаряване поставят диагнози и предписват правилни дози от този хормон. При някои хора усвояемостта на GH е ниска, затова им се предписва директно IGF-1. Закупуването на хормони от нелицензиран е потенциално опасно за здравето, защото не се знае какъв е произхода на хормона и както точно има в него.
 

Silvester Stallone открито е признавал, че използва хормона на растежа, за да поддържа физиката си на ниво и на 67-годишна възраст.  
 
 

Как мога да увелича нивата си на хормон на растежа без изкуствени добавки?

 
Два важни фактора са водещи при желанието за увеличаване на нивата на GH. Тях може да контролирате без лекарства: тренировки с тежести и правилен сън. Колкото повече тренирате, толкова повече GH отделяте натурално. Скорошно проучване установи значително циркулиране на GH и IGF-1 в кръвта на добре тренирани мъже след тежка силова тренировка, но не е открило особено високи нива в кръвта на мъже, които са минали през същата тренировка, но не тренират редовно и не са в такова добро физическо състояние като първите. GH се отделя и докато спите, а проучванията показват, че нивата на отделяне са най-силни, когато спите най-дълбоко. Затова хубавият и дълбок сън е приятел на GH. Диетата е третия важен фактор, който поддържа нивата на GH на ниво. Нужно е да ядете балансирано. Натрупването на мазнини понижава нивата на GH.
 

Какви хранителни добавки мога да взимам за да увелича GH?

 
Мултивитамините могат да ви дадат някои хранителни вещества, които са нужни за малко увеличение на нивата на растежния хормон. Според някои нови проучвания аргининът и глутаминът също могат осезаемо да увеличат GH, но само ако се приемат в определени пропорции.
 

Ключови елементи за увеличаване на хормона на растежа

 
Предлагаме ви следния списък с елементи, които могат да помогнат за увеличаването на хормона на растежа. Много от елементите показани долу - като витамините A, B5, B12, хром и цинк, могат да бъдат намерени във всекидневните мултивитамини. Аминокиселините като аргинин, глутамин и таурин пък се съдържат в любимите ни пред и след-тренировъчни продукти.

Витамини
Витамин А, Витамин B5, Витамин B12, фолиева киселина, инозитолМинерали
Хром, цинк, магнезий, йод

Аминокиселини
Глутамин, глицин, карнитин, аргинин, таурин, лизин, орнитин алфа кетоглутаратХормони
DHEA, мелатонин, прегненолон

Билки
Трибулус терестрис, хрян, колеус форсколий, грифония симплицифолия, силимаринПоследни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес