Зареждане

6 храни, които ще повишат нивата ви на тестостерон

6 храни, които ще повишат нивата ви на тестостерон
Публикувано на: Февруари 19, 2017 в 20:49 ч
 
Ако вашият нагон е нисък, а прогресът ви в залата не върви така, както сте си го представяли, то не е никак малко вероятно причината за това да се крие във вашите хормони.

Сигурно знаете, че производството на тестостерон в тялото ви достига своя пик през 20-те ви години, но скоро след това той започва да се понижава с около 1.6 процента на година, след като навършите 30. 


Тежките тренировки в залата са добър начин да стимулирате производството на тестостерон, но има и други опции за това. Преди да се забързате към най-близкия магазин за добавки, пробвайте да увеличите нивата на тестостерон в тялото си чрез храната, която консумирате. Ето и няколко предложения, подходящи за целта:

1. Яйца
Яйцата вече би трябвало да присъстват във вашата диета, особено техните жълтъци, които съдържат много повече нутриенти, отколкото белтъците. Микронутриентът в жълтъка, който усилва производството на тестостерон, е витамин D3. Изследване в Hormone & Metabolic Research показва, че тоталният тестостерон и свободният такъв са се увеличили с около 400 процента, след едногодишен прием на витамин D3.


2) Кръстоцветни зеленчуци
Кръстоцветните зеленчуци (броколи, зеле, брюкселско зеле, карфиол) са анти-естрогенна храна, защото те отделят съставка, наречена индол-3 карбинол. Тази съставка се преобразува в ди-индолил метан (DIM), който от своя страна преобразува естрогена в по-безопасни форми, позволявайки подходящи нива на свободния тестостерон. Свободният тестостерон лесно се свързва с андрогенните рецептори, за да бъде повишен нагонът, да се спомогне за изграждането на мускули и намаляване на мазнините, както и цялостно да се подобри представянето ви в залата.

3) Миди
Една мида от около 225 грама съдържа средно по 18 грама белтъчини, което подпомага резултатите ви в залата, докато се увеличава и нивото на тестостерон. Мидите са богати на цинк, който от своя страна е сред минералите, действащи благосклонно спрямо повишеното производство на тестостерон. Всекидневно от храната си приемате около 10 милиграма цинк, но тялото ви усвоява не повече от 2-3 милиграма. Това ви поставя в риск да се озовете в състояние на дефицит. Стандартната настинка е всъщност симптом на ниски нива на цинк в организма. А когато нивото на цинк в тялото ви е ниско, щитовидната ви жлеза ограничава производството на лутеинизиращи и стимулиращи фоликулите хормони; те са отговорни за задействане на производството на тестостерон в тестисите.

4) Чесън


Тази храна не само ще подобри вкуса на вашето ястие, но също така ще повиши и нивата на тестостерон в тялото ви. Чесънът съдържа съставка, наречена диалил дисулфид, която повишава хормона, който позволява производството на тестостерон. Проведени са изследвания сред животни, които са доказали, че чесънът повишава производството на тестостерон, когато е комбиниран с високопротеинова диета.

5) Спанак


Още една причина, поради която Попай обичаше толкова много спанака - той повишава неговите нива на тестостерон. Този зелен зеленчук съдържа високо количество от минерала магнезий. Магнезият играе съществена роля в развитието на мускулите и репродуктивната функция. Изследване на Biological Trace Element е показало, че магнезият увеличава свободния и тотален тестостерон както в атлетите, така и в хората, които не са физически активни.

6) Гъби


Напълнете чиниите си с гъби, ако искате да видите увеличаване на нивата на тестостерон в организма ви. Гъбите пречат на производството на ензима ароматаза, който превръща андрогена в естроген, пречейки на свободния тестостерон да премине към андрогенните рецептори.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес