Зареждане

Какво става с тялото след спиране на тестостеронова терапия?

Какво става с тялото след спиране на тестостеронова терапия?
Публикувано на: Март 6, 2014 в 10:44 ч
Снимка: wikimedia.org
Атлетическата комисия на Невада реши да прекрати със забрана тестостероновата терапия сред ММА бойците по време на техните тренировъчни лагери.

Dan Henderson заяви, че сега очаква да спрат инсулина на диабетиците, Chael Sonnen намекна че може да се откаже от ММА, а Vitor Belfort отпадна от шампионския си двубой с Chris Weidman, като заяви, че ще са му нужни три месеца за да се възстанови от терапиите и да тренира без TRT.

Това обаче е доста оптимистично, съдейки по коментара на ендокринолога д-р Нийл Гудман, който ни обяснява подробно какво се случва с бойците, които решат да спрат терапията.

"От много време се занимавам със спортни атлети, които са идвали при мен, използвайки стероиди и са искали от мен да им съдействам по време на спирането им, тъй като са се страхували, че атлетически комисии е ги хванат. Доста запознат съм по тази тема. Мисля, че това е проблем за всички състезателни спортове, както и по залите - тези момчета взимат какви ли не стероиди. Слд това отиват на лекар и се оказва, че тестостеронът им е нисък. Причината за тези ниски нива е, че повечето от тези състезатели взимат огромни дози от почти всичко, до което могат да се докопат.

Нормалните мъже, които имат ниски нива на тестостерон, го имат заради болест с която са родени или са развили по време на детството си. Много малко мъже рязко получават спад на нивата, освен ако нямат тумор или някакво друго сериозно заболяване. Най-големия причинител на ниски нива е диабетът, наднорменото тегло, високо кръвно, неправилно дишане по време на сън или друго сериозно медицинско заболяване, така че проблемите с тестостерона при тези хора са доста малки, в сравнение със сериозното им заболяване. Мъжете, които са родени с такъв недостатък започват лечение още от детските си години, в противен случай изобщо не достигат до пубертет.

Ако някой млад мъж обаче дойде при мен и е с нисък тестостерон, първата ми мисъл е, че той е взимал стероиди. Обикновено излизам прав.

След приема на стероиди и потискане на естественото производство на тестостерон, могат да минат месеци, години или пък въобще никога да не се възобнови секретирането му от организма.
Ако човек е честен пред себе си и работи с някой специалист като мен, ние правим всичко възможно за да му върнем нормалните нива. Обикновено ги питам какво са взимали и те признават, че са си инжектирали теостотерон. Казвам им да спрат. След няколко седмици правим кръвни тестове, за да видим на какво положение се намираме, след като той спре с изкуствения прием. После им давам гел, който ги зарежда с известно количество тестостерон и минава време докато се възстанови. След няколко месеца виждаме как се движим и как да продължим.

При някои момчета обаче не можем да възобновим функцията на тестисите. Използваме лекарство, наречено Кломифен, което активира тези части, които са заспали или напълно изключени. След приложение на гела с тестостерон и Кломифен след три, шест или повече месеца обикновено продукцията им на тестостерон започва да се възобновява...

Всеки състезател, който е бил на тестостеронова терапия и тя му е била спряна, няма да може да се състезава или поне не на това ниво, на което е бил. Те ще имат нужда от изкуствен тестостерон само за да поддържат нивата си постоянно в норма. Иначе ще падат постоянно.

Мускулната им сила ще намалее. Ще натрупат мазнини. Настроението им ще премине към депресивно. Ще се уморяват бързо. Ужасно е - съжалявам ги. Ще бъде пълна мизерия... не казвам обаче, че всички ще имат сериозни проблеми. Много зависи какво са взимали, колко са взимали и с какво са го комбинирали.

Всеки, който спира теостостерона заради тези правила, трябва да се консултира с ендокринолог. Ако искат да си възстановят здравето, трябва да отидат при ендокринолог."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес