Зареждане

Плюсовете на овесената каша

Плюсовете на овесената каша
Публикувано на: Март 13, 2010 в 12:30 ч
Снимка: pixabay.com

С нея сте толкова често, че сигурно вече ви е омръзнала - сутрин, обед и вечер, овесената каша е основна храна в диетата на много атлети. Тези бавноусвояеми въглехидрати, дават дълготраен прилив на енергия, който не качва инсулина и не стимулира отлагането на мазнини. Овесената каша обаче има и много други плюсове, повечето от които, непознати.

Овесът е една от най-ранно култивираните храни. В древен Китай е известен още 7 000 г. пр. Хр. Древните гърци обаче са първите, които са получили нещо близко до днешното понятие за овесена каша и са го използвали за храна. Днес в Америка, за овесена каша смятат всякакъв вид натрошени или пресовани овесени ядки. В други английско говорящи и европейски страни обаче, за овесена каша смятат необработените цели зърна овес.

Освен че намалява кръвното и нивото на глюкоза в кръвта, чрез няколко свои съставки - включително разтворимите влакна, бетаглюкана и антиоксидантите, овесената каша намалява нивото на холестерола. С редовния и прием, антиоксидантите в нея намаляват възможността кръвните клетки да се залепят за вътрешните стени на артериите, като по този начин поддържат здравето на кръвоносната система. С напредването на годините, това става особено важно, тъй като така рискът от сърдечносъдови заболявания и диабет намалява (но в комбинация с нискомазнинна диета, като разтворимите влакна в овесената каша, трябва да са поне 3 г. дневмо).

Устройството на овеса е както на житните растения. Външния слой е от трици, в който са и основната част влакна. Втория слой се нарича "ендосперм", като в него се съдържат повечето протеини, въглехидрати и нишесте. Третия слой е зародиш в който се съдържат витамини, минерали и мазнини. Овесената каша се получава от овес, от който след обработка се отстраняват жилавите люспи (външния слой). След като се прочистят, промият и препекат, овесените зърна са готови за употреба. Тъй като не се рафинират преди или след обработката, в тях е запазено почти цялото им първоначално съдържание на хранителни вещества, но са по-меки и се варят по-бързо. Овесеното зърно покълва много лесно, като кълновете също са с богат хранителен профил и могат да се добавят към сандвичи, салати, супи и т. н.

Количеството и качеството на протеина в овесената каша е много по-добро от това в житото и повечето зърнени храни (протеинът е два пъти повече). В нея има седем витамина B, витамин Е, девет минерала и гама линолеична киселина. Според начина на обработка и приготвяне, има много, над 50 фабрични марки овесени ядки: пресовани, "бързи", инстантни (разтворими) и т.н. Принципно, колкото са по-тънки, толкова по-бързо се варят, а при някои, само се запарва водата, сипват се ядките в съотношение 1:1, съдът се сваля от огъня и се покрива за 3-5 минути. Напоследък мнозина, вместо да варят овес по 5 минути, предпочитат т. нар. инстантна (разтворима) форма, която е достатъчно да се залее с гореща вода. Можете да ядете овесените ядки и сурови, но имайте предвид, че тъй като зърното е меко и влажно, то бързо гранясва.

Ето и някои от най-важните съставки на овесената каша. Една купичка от нея съдържа:

калории 142
протеин 6 г
въглехидрати 25 г
мазнини 2 г
влакна 4 г
глутамин 1 г 
аргинин 500 мг
леуцин 500 мг
калий 131 мг
магнезий 56 мг
калций 19 мг
желязо 2 мг
натрий 2 мг
цинк 1 мг
селений 19 мкг

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес