Зареждане

Brock Lesnar и MMA

Brock Lesnar и MMA
Публикувано на: Юли 27, 2009 в 11:58 ч

Brock Lesnar е голям, бърз и силен в сравнение с много от останалите бойци в тежката категория. Той наваксва със сила, това което му липсва в техниката. Но той определено подобри стила си след първата му среща с Frank Mir, където боецът с черен колан по бразилско джиу-джицу го победи с ключ на крака. В следващия им двубой, който се проведе в състезанието по смесени бойни изкуства (MMA) UFC 100, Lesnar имаше в арсенала си добре изградени умения за игра на земя, които подсилиха миналото му на борец и объркаха опитите на Frank Mir да направи кой знае какво. Lesnar представлява следващата стъпка от еволюцията на MMA, атлетичния боец в тежка категория.

Но неговото влияние върху спорта е по-важно от колкото свръх-големината на ръкавиците му. Преди дни Lesnar стана първият злодей-шампион в MMA и това е едно от най-интересните неща за него.

brock lesnar ufc mma


Първото издание на UFC включваше дребен човечец с пижама, който побеждаваше много по-големи противници. Бразилското джиу-джицу предполага използването на техника и интелект, както и инстинкт за използването на силите и теглото на опонента срещу самия него. Royce Gracie представляваше изкуплението на хората, които не са особени атлети. Той беше мечтата на всяко тормозено от побойници дете. Докато Brock Lesnar не разби това. Можеш да научиш всичките техники на света, но когато по-големия, по-силен и по-бърз опонент знае елементарни граплинг неща, които да нулират уменията ти по бразилско джиу-джицу, ставаш безпомощен като бял колан, а това е ужасяващо. А това е страхотно за спорта.

Опитайте се да се сетите колко лоши момчета има в топ-ранглистите на MMA състезанията по света. Gilbert Yvel? Или може би Kid Yamamoto? Най-близкото до такива "селяци-биячи" в UFC са Matt Hughes и Michael Bisping, но те далеч не са толкова представителни като Lesnar. Той, от друга страна, представлява истинската отрова. Всички MMA фенове се скъсват да плюят по него, гледат двубоите му с отчаяна надежда да видят как ще му сритат задника. Фенове и коментатори говорят постоянно как Lesnar бил нещо лошо за този спорт, което от една страна доказва, че всъщност не е. Той е отправна точка за много разговори, точка за спорове в спорт, в който има относително малко такива.

Всеки спорт е имал такива черни овце. Mike Tyson не беше от най-обичаните боксьори. Той беше уважаван и се изпитваше страхопочитание към него. Същото е и с Sonny Liston и George Foreman, Terrel Owens, Rasheed Wallace. Тези атлети са типичните антигерои. Те изпълняват ролята на Торбалани в своя спорт.

Не вярвам дори и секунда, че Brock Lesnar е ужасен човек. Но не вярвам, че той прави всичко само заради шоуто. Неговото предизвикателно поведение преди и по време на двубоя пресъздават различни аспекти от неговата персона - безчувствие, егоизъм и др. Той е личност в пълния смисъл на думата, побойникът от училище, вече пораснал и се смее за последно. Lesnar направи тежката категория на UFC такава, каквато не е била никога. Феновете го мразят и ще купуват всяко pay-per-view състезание по MMA, в което той участва, само за да се надяват да го видят как губи от някое добро момче. Неговата загуба ще възвърне редът в света и ще потвърди значението на уважението, честта и скромността и ще бъде техен ред да злорадстват над него.

Brock Lesnar е кретен - да му се наслаждаваме докато го има.

Автор: Neal Taflinger
Превод: MMA България

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес