Зареждане

Най-ефективният начин да подкрепите някого по време на състезание

Най-ефективният начин да подкрепите някого по време на състезание
Публикувано на: Януари 4, 2018 в 18:21 ч
 
 Всички сме се подсмивали на треньорите, които подвикват на бойците си "направи нещо", "махни се от там" и т.н. Добрата подкрепа по време на състезание изисква изключително внимание към детайла и добро познаване на плана за действие.
 
Нека разгледаме някои от елементите, които трябва да се вземат предвид при даването на инструкции:
 

Предстоящи опасности

 
С приоритет трябва да бъдат опасните ситуации, които са напът да се случат всеки момент. Ако видите противника да се подготвя за армбар, заключване, подсечка или някаква друга техника, която би повлияла на вашия боец, е редно да го предупредите и да го инструктирате как да се измъкне. В случай че не можете да му дадете подходящ съвет, можете поне да го предупредите какво следва. Кажете му, че опонентът му се готви за дадено движение. Понякога за боецът е достатъчно дори и само да знае за това, което предстои да направи неговият противник.
 

Слаби места

 
Щом видите слабото място на вашия боец, предупредете го. Неправилната стойка, липсата на баланс, както и много други могат да бъдат причислявани към нещата, които е редно да бъдат корегирани възможно най-скоро. Ако се сещате за техника, която да помогне в случая, споделете я.
 

Развой

 
Изключително важно е за боецът да е наясно с точките, времето, което остава и всичко друго, което би повлияло на крайния резултат. В случая е необходимо да се дава точна информация - послъгването с оставащото време може да го остави без дъх преди да е свършил рунда.
 

Бавене

 
Бавенето може да окаже изключително въздействие в някои мачове. Ако се използва умело, дори е възможно да спечели и срещата. При доброто познаване на правилата и положението, в което се намира вашият боец, можете да го посъветвате дали да забави или пък не.
 

Възползване от правилата

 
Дори и на най-високо ниво състезателите използват правилата в своя полза. Всяко преимущество може да се окаже решаващо. Запознайте се с правилата и казвайте на своя боец, когато има възможност да се възползва от тях.
 

Интензитет и психика

 
Важно е да сте запознати с психиката на своя боец. Възможно е в разгара на срещата да се втурне в действия да влезе в темпо, което не може да физически да поддържа дълго време. Не е изключено да се ядоса, да се обърка и да започне да прави грешки. В такива моменти е препоръчително да му се напомня да се успокои, ако иска да успее. Хубаво е също да му се напомня кога да бъде по-агресивен, ако ситуацията го изисква. Друг ключов елемент е окуражаването, с което драстично се повдига и духа на боеца.
 

Натиск над съдията

 
Рядко се говори за това и е труден за измерване фактор, но натискът над рефера може да го накара да дава повече точки на един от участниците. За постигането на желан ефект е необходимо добро познаване на правилника. Така ще можете да забелязвате грешките, които допуска рефера, и да му правите забележка.
 

Край на играта

 
Случва се понякога адреналинът да вземе превес до такава степен, че бойците да се впуснат едва ли не в "бой до смърт". Понякога се стига и до ненужни травми, когато боецът не се отказва, въпреки че няма друг избор. Истината е, че в някои мачове и ситуации, един от участниците трябва да рискува здравето си в името на малкия шанс за победа. Освен ако срещата не е изключително важна или на професионално равнище, обикновено е изключително ненужно да се стига до такива крайности. Напомнете на боеца си да се откаже, когато ситуацията го налага.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес