Зареждане

Кога можеш да си сигурен, че си готов за състезание

Кога можеш да си сигурен, че си готов за състезание
Публикувано на: Октомври 3, 2019 в 00:40 ч
Състезанията са незаменим начин да тестваш своите умения. Карат те да се отдадеш напълно както физически, така и психически - истинско предизвикателство и тест за наученото. Веднага щом чукнете юмруци с опонента, от теб зависи да покажеш резултата от тежките тренировки и психическата нагласа. А ако се чудиш дали си готов да се пуснеш на следващото състезание, или търсиш как да се подготвиш за такова, то тази статия значи е точно за теб - затова продължавай да четеш!

Преди да се състезаваш


Когато вземеш решението да се състезаваш, вземи следните неща предвид:
  • Трябва да си готов да тренираш повече (поне два пъти на ден, подготвяй се сериозно за състезанието)
  • Трябва да си във форма (или поне да работиш в тази посока)
  • Трябва да имаш някакви технични познания
  • Трябва да си готов да сваляш килограми
  • Трябва да си подготвен, че ще предизвикаш тялото и съзнанието си
  • Когато планираш подготовката, имай предвид, че и опонентът ти ще се понапъне, ако не дори и повече от теб. Нека това те мотивира да даваш повече от себе си по време на тренировка. Колкото си по-подготвен, толкова по-добре ще се представиш когато това е необходимо.

Посъветвай се с инструктора си

Ако не си част от отбор, а дори и да си, инструкторът е първият човек, до когото трябва да се допиташ, ако се чудиш за участието си в някое състезание. Той е човекът, който може да ти каже дали си готов за първото си такова начинание. Даде ли той сигнал, че си готов, двамата тогава можете да помислите за екшън план - както за тренировките, така и за самото състезание. Треньорът трябва да познава и силните, и слабите ти страни - от там нататък насочва развитието ти.

Тренировките

Повечето професионалисти в джиуджицу тренират два пъти дневно, 6 дни в седмицата. Тези тренировъчни дни включват силови и кондиционни тренировки - нищо общо с обикновените тренировки. Ако мислиш да се състезаваш, то ще ти трябват поне 6-8 седмици зверски труд, за да се подготвиш. А не забравяй да планираш и време да свалиш килограми по безопасен начин.

В коя категория трябва да се състезаваш?

Когато се записваш за състезание, ще видиш, че всеки колан си има своите категории, по тежест.

Треньорът ти може да те посъветва дали трябва да свалиш килограми, за да влезеш в по-долна категория. Ако имаш нужните време и дисциплина да свалиш килограми и да тренираш здраво за целта, то отслабването е опция, която препоръчваме да вземеш предвид. Но направи реалистична преценка като избираш категорията - влизането в по-долна е едно от най-трудните части от подготовката за едно състезание. Понякога дори изисква повече усилия от реалните тренировки.

 
Ако вярваш, че имаш всичко необходимо и да се отдадеш изцяло, то тогава ето още някои фактори, които да не забравяш:

Имаш ли време?

За да се подготвиш качествено, си трябва време и отдаденост. Както споменахме вече, трябва да си готов да дадеш повече от себе си в залата, като е важно да не забравяш, че се готвиш за среща с някой на твоето ниво или по-добър. Бъди готов за всяка ситуация като потренираш по-сериозно преди състезанието.

Готов ли си да загубиш?

Никога не се знае какво може да се случи в деня на състезанието. Нервите ти може да се окажат катализатор за най-доброто от теб, но може и да забравиш екшън плана си също така - всъщност, резултатите могат въобще да не бъдат очаквани. Поемаш риска да загубиш, а достойното приемане на загубата не е е сред най-приятните чувства. Въпреки че не е добре и да влизаш с нагласа, че ще изгубиш, разбира се. Просто имай предивд, че нещата могат да не се случат както ги мислиш - но това е част от играта.

Запознат ли си добре с правилата?

Като състезател, твоя отговорност е да знаеш и разбираш правилата на надпреварата, в която се включваш. Правилата на бразилското джиуджицу са сравнително по-сложни, особено за някой нов в състезанията. Колкото по-добре си запознат с правилата, толкова по-добре ще ги използваш в своя полза. Съвет от нас, запомни как работи и точковата система - това ще ти помогне да преценяш как се движиш с точките по време на срещата.
 

Колко добре се справяш на спаринг?

Твърдо си решен да се състезаваш вече? То тогава трябва да се пускаш редовно на спаринг, да тестваш уменията си срещу различни опоненти, с различни умения. Най-голямото предизвикателство обаче си остава противникът с подобни умения и тегло като твоето. Ако тенденциозно се справяш по-добре от него и го нандвиваш, зачи навярно си готов за състезание.

Каква е най-добрата ти стратегия?

Става въпрос за изпробваните техники и движения, които обикновено ти гарантират победа или поне доминираща позиция по време на спаринг. За всяко състезание ще ти трябва план, а най-сигурните ти движения обезателно трябва да присъстват в него. Коннсултирай се с треньора и го попитай дали стратегията ти е приложима в състезание. Само вие двамата с него знаете твоите слаби и силни страни.

Като теглим чертата обаче, състезанията си остават най-доброто средство, ако искаш да напреднеш. Ще ти помогнат да откриеш пробивите и да се напънеш да работиш за оправянето им - и точно така се учи човек. Няма спор, че състезанието ще подобри уменията ти много по-успешно от всеки спаринг, затова давай смело - записвай се и започвай сериозната подготовка!
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес