Зареждане

Тренирай здраво, възстановявай се разумно

Тренирай здраво, възстановявай се разумно
Публикувано на: Февруари 3, 2009 в 10:18 ч
Бърз въпрос: Кое е най-важното ядене за деня?

Ако отговорите "закуската", то в известна степен грешите, особено ако тренирате бойни изкуства усилено. Според Martin Rooney, автора на Training For Warriors и отборът на Renzo Gracie, двете най-важни хранения за деня са тези преди и след тренировката.
 

Набавяйки си малко повече течности, въглехидрати и протеини малко ПРЕДИ тренировката ви позволява да тренирате по-усилено, по-дълго и да намалите стреса в мускулите и имунната система.

 
Храненето и пиенето на течности в интервал от 45 минути СЛЕД тренировката помага на тялото да закърпи мускулите и запълва запасите с енергия на тялото, така че да се чувствате заредени за следващата тренировка. Липсата на добро хранене след тренировката е огромен фактор за претрениране. Ако се чувствате като лутащо се зомби 24 часа след интензивна тренировка, значи трябва да обърнете внимание на доброто хранене след като приключите с тренировките. Ако тренирате по няколко неща на ден, то тогава храненето след тренировка е единствения ви източник на енергия, който ви държи изправени.
 
Вижте също: Най-важното за оптималния прием на протеини

Много е важно следтренировъчното хранене да се приема до 45 минути след тренировка. След интензивни упражнения тялото получава анаболен прозорец, в който клетките от тялото ви са жадни за абсорбиране на хранителни вещества. Този прозорец се затваря малко след като спрете с натоварването, затова е хубаво да хапнете след тренировка, но не и непосредствено след като тя е свършила.
 
Как да изглежда едно такова примерно меню? Повечето хора са на мнение, че преди и следтренировъчните хранения трябва да се в течна форма.

Преди тренировка (например 10 минути преди да започнете)

  • 300 мл вода
  • 20 до 30 грама въглехидрати (глюкоза, вода с мед, сок и други)
  • 5 до 10 грама протеин
  • електролити (натрий, калий, магнезии и други)
 

След тренировка (до 45 минути)

  • много количество вода
  • 20 до 30 грама протеин
  • 80 до 100 грама въглехидрати
  • електролити

Това е само примерна програма, която да илюстрира идеята, че трябва да се вкара нещо определено в коремчето преди и след тренировка.

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес